nuffnangku

Wednesday, November 19, 2014

Husna sebulan.

Salam.

Hari ni genap Husna 2 bulan. Tapi nak update hasil checkup sebulan dia dekat KKIA sebulan lepas.

Berat 

lahir: 3.6 kg
sebulan: 4.23 kg

Panjang 

lahir: 48 cm
sebulan: 56 cm

BMI: 13.4

Lilitan kepala

Lahir: 35cm
Sebulan: 36cm
---

Okla semuanya even berat tak naik banyak pun selagi bmi normal, maka tak perlu risau ye tak?

Husna fully BF.
Sesuatu yang aku tak pernah nak sangka aku akan lalui sebabnya dulu masa Iman, aku beria kot masa preggy sibuk kata nak susukan dia sampai 2 tahun. Tapi sudahnya seawal 12 hari kalau tak silap, Iman dah minum fm.

So belajar dari masa lalu. Kali ni tak ada nak aim ape2. 

Tapi Husna ni terrer bab bf. So aku dan dia sama2 menjayakan bab bf ni. Aku jenis taknak cakap terus terang,so mana yang faham ayat aku ni, faham la.mana tak faham, abaikan. Haha.

Dan yup, dah sebulan pun masih fully bf. Aku tak aim terus til 6 bulan,setahun or 2 tahun. Aku aim sebulan2. Kalau ada, ada lah rezeki dia.kalau tak ada, kita usaha rezeki lain.

๐Ÿ˜„

Tuesday, November 18, 2014

Antara 1st pregnancy dan 2nd pregnancy ku

Salam.

Kalau ikutkan masa preggykan Iman pun aku xda update sejak awal.Sebab entahlah ye. So untuk preggy kali kedua ni pun lebih kuranglah dan lagiiii kurang update. Bukan tak excited, tapi kita wat lek wat peace je dulu. Tapi best taw bila nak recall balik kisah preggykan Iman, aku baca balik je apa yg aku tulis kat blog ni. Tu pasal aku tetap update blog, untuk aku baca semula di kemudian hari. Aku dah tak ada diari.zaman sekolah dan zaman study dulu ada la diari.pastu malas.


Alahan
-1St pregnancy
Masa Iman dulu, sampai nak 4 bulan baru ok. Setiap bermula maghrib, aku akan muntah non stop. Bau orang masak pun aku geli. Tapi boleh makan. Selera ada je, cuma tak jaminlah muntah semula ke tak. prefer western food. Air 100plus memang bestfrend aku sepanjang preggy ni.Lemah dan lembik sepanjang 4 bulan tapi kadang2 masih gagahkan diri pergi kerja.

-2nd pregnancy
Alahan sampai 5 bulan. Teruk giler badan lembik dan lemah memang tak leh nak buat apa. Nasiblah dah tak kerja, tak tahulah kalau kerja camne nak handle. Memang lesu dan tak boleh nak bangun sangat. Peel muntah tetap bermula dari maghrib gak tapi teruk dua kali dari pregnancy yg dulu.

Pemakanan
-1st pregnancy
Tak adalah mengidam sangat. Boleh makan nasi,tak ada masalah. Tiapkali mual dan tak ada selera makan, kalau nampak western food je, terus berselera semula dan jarang muntah. Suka pada makanan yang agak masam sikit

-2nd pregnancy
Pun tak ada mengidam. sekadar teringin.cuma kali ni terlalu suka cempedak goreng. Tak pregnant pun memang suka cempedak goreng, bila dah pregnant lagilah berhantu. Kekerapan makan adalah seminggu dalam 3 kali. Wahaha. Ohh durian juga. Untung preggy masa musim buah ni. Bila teringin, senang nak cari. Lagisatu preggy masa bulan ramadhan dan raya kan. Lagilah bersyukur sebab bazar ramadhan adakan. Tak adalah payah nak cari apa2 yang di inginkan. Masa tu tergila2kan apam balik, putu mayam,putu piring. Kalau boleh, hari2 nak.

-Selama 5 bulan terawal tu aku tak boleh makan nasi. Cuma boleh makan roti canai atau burger kfc. Dok la hari2 minta ayah n adik aku g beli petang2 tu. Tu jela yang ok kalau makan. Sebab nasi dan jagung membuatkan aku rasa sakit bila muntah.

- Masa ni jugak, aku tak minat makanan western. Pernah muntah dalam kereta lepas makan burger kaw2 ke abg burn punya yang siap ada cheese bagai tu. Huhu. Aku paling suka makan makanan yang manis2 masa 2nd pregnancy ni.

-Kena masak sendiri kalau nak elak muntah. So hampir setiap hari masak je.

Penampilan
-1st pregnancy
Serabai je. Tak minat nak mekap pun. Kulit muka pun mengelupas dan kulit tak licin. Leher jadi hitam. Perut ada stretch mark .

-2nd pregnancy
Kulit muka elok. Tak ada masalah kulit. Macam tak suka keluar rumah kalau tak 'bersiap'.stretch mark pun tak ada. Yang dulu punya dah hilang. Hehe.

Berat badan
-1st pregnancy
Berat naik mendadak. Dari 64kg terus jadi 84kg. Pitam ok. Ambil masa dekat 2 tahun untuk aku dpt berat 62kg. Sebelum aku dapat tahu aku preggy kali kedua, aku di rasuk diet. Haha. Dan berjaya ok slim melim. Tetiba ku preggy. #bertabahlah

-2nd
Dari 63kg,jd 79kg. Hahaha. Sama je gemuk even aku kawal makan gak. Memang jenis aku mcm tu kot. So aku sekarang tgh gemuk gak even dah habis pantang. Nak diet macam tak boleh sebab aku bf baby. Huhu.

Emosi
-1st pregnancy
Macam over sensitif. Kerap terasa dan asik nak nangis

-2nd pregnancy
Ok je. Happy dan tak ada nak menangis tak tentu pasal

Sakit
1st pregnancy
Tak adalah sakit sgt. Cuma awal tu kerap pedih ulu hati. Kaki sembab dan bengkak. Kerap kena kebas tangan.

2nd pregnancy
Sakit pingang yang agak teruk yang mana setiap hari kena urut baru dapat tdo. Kalau tak, sakit betul... Kaki tak sembab langsung. Muka pun sembab bila dah 36 minggu.Awal2 xde.kebas tangan pun sama. Tapi mengangu la.sakittt.

Monday, November 17, 2014

Pengalaman Bersalin Husna

Salam.

Dah dekat 2 bulan umur Husna, baru tergerak hati nak update sebab utama, aku terkejar nak handle 2 anak. Wahaha.So inilah dia kisah bersalinkan anak perempuanku.


Khamis 18 Sept 2014
Bangun pagi utk kencing. Then tidur semula. masa tidur tu, asik rasa sakit je. Rasa sengal2 area perut. Cuba tdo til tengahari, tp rs sakit mcm tak boleh handle.Baby gerak aktif. Bgtau suami dah rasa sakit lain mcm.

Tengahari tu bangun, dah rasa lain macam sangat. Pergi mandi, tengok ada keluar darah, terus rasa blurr rasa happy. Terus siap2 mandi utk solat zohor n solat sunat taubat. Lepas solat, duduk bersandar kat katil dalam bilik sorang2 mengenang apa akan jadi selepas ni, terbayangkan Iman. Tetiba rasa macam dah nak mati je. 

Belum rasa nak pegi hospital sebab sakit on off. cuba kire contraction timer,gap tak konsisten. keadaan berterusan til malam. Malam tu ajak adik bongsu tido skali ngn aku n iman sebab macam dapat rasa masa dah dekat.

Jumaat, 19 Sept 2014
Sepanjang malam cuba tidur tapi tak boleh. Tiapkali contraction,Tuhan je yang tahu macamana aku menahan. sakit sangat tapi stil leh handle.Dekat subuh bila dah tak tahan sgt,ckp ngn mak ayah nak g hospital. Sebab kalau masa Iman, bila dah tak boleh nk pejam mata seminit pun,tu tandanya dah dekat sangat..ms iman,dengan rasa sakit yang lebih kurang,bila datang hospital,dah 5cm buka.so aku assume ,ni pun lbih kurang. Sebab aku nak sangat vbac(vaginal birth after cser). Saja nak pergi lambat sebab nak less stress tu semua la kan.

Dalam pukul 6 lebih pagi,admitted. Contraction makin kerap.Husben dah gerak dari KL. Bila buat VE, baru  3cm dilated. Tapi sakitnya,Tuhan jela yang tahu. Memang mengigil2,memang tak tahan sangat rasanya. Pastu doc pelatih,asik tanya history time beranak dulu,pasang jarum n macam2 lagi.Memang mengangu otak btul.phewww. Bertabahlah, sape suruh pergi gomen kan. Hehe.

Dorang tanya,kali ni nk vbac ke. Aku kate yea. So pergi scan. Dalam sakit gila  tu, kena turun katil,g katil selang sebelah utk scan.sabo jela.sakit kot. (-__-')

Doc terangkan risiko dan macam2 since aku dulu cser kan. Doc pakar pangil husben n discus lagi pasal vbac dan risiko..then sign borang utk vbac. Masa tu pun aku sakit sampai mengigil2, sambil pegang palang katil, rasa nyawa macam tengah d sedut2, Allah! beza btul sakitnya dengan sakit masa Iman dulu. Memang sangat lain. Masa iman, aku rilex,dah full dilated pun,sakit masih terkawal.Kali ni memang tak tahu la nak cakap macammana. Memang dah tak mampu nk handle.

Masuk labor room sebab dah 5cm. Aku lega ingatkan tak ada halangan dah nak vbac. Doc pun kate takkan induce or paksa aku,biar naturally since aku pernah cser,dorang risau rahim rupture ape smua kan.

Doc pelatih muda nak pasang tiub kencing. So die masukkan tiub tu.Ngilu nk mamp** tp stil tak bjaya.so die kua jap.amik amenda ntah.

Aku dalam labor room sorang je sebab husben boleh masuk bila bukaan dah 8cm nanti sebab dia tak ada ambil kursus peneman so tak boleh masuk awal2 (-__-')

Masa tu air ketuban pecah tetibe. Memancar2. Beberapa orang doc dtg check. Dorang buat muka pelik. Doc yang agak senior cakap kat aku,air ketuban dah pecah...

Dan baby dah berak dlm perut tau tp kite cube gak vbac ok..

Allah.
Boleh pula jadi sesuatu yang aku tak hangka dan tak pernah terfikir akan hadapinya...

Dlm sakit tu,dah tak dapat nak pk ape. Rasa tulang2 macam sedang dipatah2kan je masa tu. sakittt sgt.zikir pun baca ntah apa2. Rasa nak menangis je. Masa tu dah buka 6cm.

Then tetibe sorang doc yang lebih senior dr yang tadi datang check. Doc lelaki india ni datang dan bising2 kate ni bahaya. Tak boleh tungu lagi. Kena cser secepat mungkin.Allah.aku da sakit sgtkn. Memang dah tak fikir ape da. Fikir nak cepat settle. Nak cser ke vbac ke ape2 jela asalkn cepat rasa sakit ni berlalu.

So dorg buat persiapan untuk tolak aku ke ot. Husben aku pun doc dah pangil n terangkan risiko n mcm2.husben aku pn dah cuak.so terpaksa rela jela aku  cser skali lagi.

Dalam ot,kena bius separuh badan.Aku sedar gak cuma tak nampak apa2 sbb ade kain yang banyak depan muka aku.tp kali ni aku leh rasa. Masa Iman, aku tidur dan tak sedar! Rasa macam benda tajam lalu2 atas bdan aku. Tapi tak sakit. Rasa badan aku goyang2 kiri kanan.Then aku tidur, pastu dorg kejut aku,suh tgok baby. Tunjuk baby apa n suh kiss.

Pastu rasa lagi kat perut tu. Macam d buat sesuatu. Rasa dada sesak sket.takut ok.trus aku rasa nak tidur semula.

Masa tu gak aku nampak baby letak dlm tray. Diam n pandang sekeliling. Lepas settle, tolak ke wad utk rest.nak check kesan bius dah hilang ke belum. Bila dah ok je trus transfer ke wad biasa. 6 jam kena baring statik. Baby pun duduk nursery sebab nak pantau paru2  takut dah termakan poo. Lepas dah 6 jam, gagahkan diri untuk bangun duduk, minum dan makan. Sebab nak discaj cepat punya pasal.

Sabtu 20 Sept 2014
Esoknya baru baby dihantar dekat aku. Baru aku boleh terima pelawat iaitu familiku dan famili in law yang susah payah datang all the way from Pahang dan KL. Masa ni dah gagah berdiri dan berjalan, dah boleh pergi toilet sendiri.

Dan petang tu pertamakali Iman jumpa adik dia. Tak ada jeles ke apa. Elok je happy.Maghrib tu nurse check suhu, tetiba kata aku demam. Ahh sudah...

Ahad 21 Sept 2014
Pagi tu doc senior kata aku boleh discaj if suhu aku ok, maknanya tak demam dan baby tak ada kuning. So baby kena amik darah. Syukur result 8 je.Kalau 16 kena tahan lagi. Grrr. So tak ada apa masalah, kitorang boleh balik. Yeay.

Kali ni tak ada tumpah darah banyak. Cuma 400ml je. Even aku study pasal vbac, amik macam2 untuk mudahkan vbac, tapi dah takdir kot. Redha dan pasrah jela. Rezeki dan bahagian aku, dua2 pregnancy aku rasa sakit perit contraction tapi berakhir dengan cser.

Masa dah discaj, kitorang balik berempat je, aku husben iman dan baby. Masa tu tetiba aku rasa emosi sangat. Macam life tetiba berubah. Selalu dalam kereta, aku pangku Iman. Ni tetiba aku pangku baby baru. Tetiba Iman macam terpaksa berdikari sekelip mata-sedih ok. Susah nak digambarkan sebab aku tak pernah tinggalkan dia selama dia ada. Ni tetiba banyak yang berubah. Walaupun memang kehadiran baby di alu2kan, disambut dengan penuh rasa syukur, tapi yeah u know, semuanya dah tak sama macam sebelum ni.


Pertemuan kali pertama dalam hidup mereka

No katil aku

Details. Saja utk kenangan

Newborn sangat time ni. Hihi

Tidur jeee

Selepas beberapa hari

Comel


Muka beberapa jam lepas lahir




Wednesday, November 12, 2014

anak dua orang

Aku memang tak terrer nak handle anak 2. Pening. Tak reti manage masa :'(

Friday, November 7, 2014

Ada Apa Dengan Cinta-sekuel pendek pun best

Salam.

Link-ada apa dengan cinta

Happy ok bila ada sekuel Ada Apa Dengan Cinta (AADC) even pendek je pun tapi untuk seseorang yang dah tunggu sesuatu selama 12 tahun, 10 min pun dah melegakan. Dah mampu merungkai rindu terpendam. Ewahh. Haha.

Tahun 2002, aku 17 tahun. Muda belia. Belum nampak dunia luar pun. Masih berkisar pasal kawan2 sekolah.

Sekarang dah tahun 2014,aku dah 29 tahun. Dah kahwin dan dah ada 2 anak dah pun. Dah lalui bermacam.

Dulu aku suka Rangga.
Sekarang pun masih suka. Hahaha.
Gila punya setia kan?
Hahaha.

Aku rasa macam masih hafal lagi puisi2 dan lirik2 lagu dalam cerita tu. Pernahlah berangan nak pakwe macam dia. Lempang please** hahaha.

Even yang sekuel ni dibawakan oleh LINE, dalam 10 minit je pun, tapi tetap best. Tetap imbau kenangan ok. Rasa muda 12 tahun.

Kiranya AADC ni tua bersama2 aku dan peminat2 masa tula. Dengan si Nicholas dan Dian sekali ikut tua bersama. Bestnya. Siap bestfriend si Cinta tu pun ada semua.

Pergilah tengok.
Untuk yang pernah lalui saat manis masa ada AADC yang pertama dulu tu.
Sure macam arghhh. Tak tahulah nak cakap macam mana.
Macam terjumpa semula crush zaman tu. Hihi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...