nuffnangku

Friday, October 31, 2014

kau tetap ada mak bapak



Baca ayat2 fynn jamal dekat ig dia. Syahdu lah rasa hati dengan bait2 ayat. Terus pandang anak2.



Thursday, October 30, 2014

Kisah Jaundice Husna.

Salam.

Masa Iman, dia cuma kena kuning sehari je then dah ok. Tu pun sikit je kuning dia. So aku pun tak sure kenapa Iman terselamat dari kuning. Mungkinkah sebab pemakanan aku masa preggy atau sebab dia lahir lebih dari due date? Aku pun tak pasti. Tapi masa preggy Iman, aku memang amalkan makanan sunnah.

Masa Husna pun sama. Aku elakkan makanan yang kurang sihat. Tapi dia kena kuning agak lama. Dalam hari ke 18 kalau tak silap baru bacaan turun bawah 10. Bacaan bawah 10 baru di kira selamat. Btw aku berdarah O. Tu yang pelik kenapa masa Iman dulu, dia terselamat dari kuning..

19 sept - husna lahir.
21 sept- sepatutnya petang tu kitorang boleh discaj hospital tetapi pagi tu doktor buat rondaan n detect kuning pada Husna. Adoyai. Tengahari kena amik darah. Kalau bacaan kuning tinggi, kitorang tak boleh balik. Mestilah hati tak sudah berdoa kan. Pas amik darah, result 8. So lega, boleh balik rumah. Yeay.

#Result mesti 16 ke atas baru kena admitted dekat hospital. Hope kuning tak tinggi lah. Sebab sape lah sanggup nak duduk hospital semula la kan.

24 sept- nurse datang rumah. Dia check baby. Katanya kuning husna macam tinggi. Insist petang tu juga pergi klinikvkomuniti untuk amik darah. Kalau bacaan tinggi, kena admit. Adoi. Dalam pantang, dengan tak baik sakit lagi, gagahkan juga pergi klinik tu. Tapi aku tunggu dalam kereta je. Suami dan mak aku yang bawa husna pergi check up.

Bacaan: 11.8 mg/dl
Kena repeat esoknya.

25 sept-
Bacaan: 11.4 mg/dl
Ada turun sikit. So repeat lagi 2 hari.kali ni aku pergi dengan mak aku. Seksa ok dalam sakit tu nak berjalan. Sedih dan kesian sangat bila Husna meraung bila nurse cucuk tapak kaki amik darah.

Ada nurse amik darah, kejap sangat dan Husna cuma bunyi ek ek je then tidur semula. Ada seorang nurse ni, kalau dia yang amik darah, memang Husna meraung macam nak terkeluar anak tekak. Sedih sangat. Rasa nak nangis sama. Btw, tiapkali amik darah, bukan aku yang oegang baby. Aku tak sanggup lah.

27 sept-
Bacaan: 10.7 mg/dl
Turun. Syukur. Aku memang risau kalau kena admit. Serius.

Repeat lagi 2 hari

29 sept-
Bacaan: 11.6 mg/dl
Nak pitam rasa sebab entah kenapa tetiba bacaan naik. Runsing aku. Aku kalau boleh taknak ada kuning ni lagi. Tak sanggup hampir setiap hari kaki anak kena cucuk untuk amik darah.

30 sept- 10.6 mg/dl
Bacaan:10.6 mg/dl
Syukur. Bacaan turun.tapi susah sangat nak jadi bawah 10 kan. Nurse ada kata, kuning ni ada juga kaitan dengan tali pusat baby yang tak luruh tu.
 Repeat 2 okt pula

2 okt -
Bacaan: 10.8 mg/dl
Aik boleh plak naik sikit. Sabar jela.

Repeat 4 okt. Tapi aku malas nak pergi sebab aku tak cukup tidur, baby meragam malam tu.

7 okt-
Bacaan- 9.7 mg/dl
Syukur sgt sebab dah bawah paras 10. Kalau tahu boleh skip dan tak ada sape marah, baik lah aku skip dan tak pergi srlang sehari kan. Skema sangat. Aku follow je

Masa ni dah 19 hari. Doktor kata kalau dah lepas 15 hari dan bacaan dah turun, dah tak payah risau sebab bacaan akan terus turun dan turun. Lega sangat bila doktor kata dah tak perlu datang klinik lagi.

Sepanjang Husna jaundice, aku tak ada mandikan dia dengan air apa2 atau bagi makan apa2, cuma aku memang breastfeed je dia. Aku jela kalau makan tu, tak makan lada hitam, kunyit dan lain2.  Ada jr orang yang suggest beli ubat untuk kuning dekat sensei..bagi baby susu kambing. .tapi aku tak buat. Sebab malas. Dah kata susu ibu yang terbaik kan? Bagi jela. Senang keja. Kalau bacaan darah tu dah nak paras bahaya, maybe aku ikut juga cakap orang lain tu. Tapi sebab paras yang ok lagi, tu pasal aku cuma bf je dia.


Stress ok kena ulang alik klinik.
Sedih tengok kaki kecik tu kena cucuk selalu.
Lagi sedih bila dia meraung.
Lagisatu aku ni cukup tak berkenan nak dedahkan anak2 ni dekat udara yang tak berapa bersih ni. Kalau boleh, dalam pantang tu, memang aku taknak anak aku terdedah dengan kuman tu semua. Yela klinik kan. Yang datang kebanyakkan yang tak sihatla kan.


Wednesday, October 29, 2014

2nd pregnancy-checkup di KKIA sebelum continue dekat private

Salam.



Tajuk kemain panjangkan. Tak ada niat tertentu, cuma nak berkongsi perjalanan checkup aku sepanjang preggykan Husna. Biasa yang kita dengar kalau dah checkup dekat klinik ibu dan anak(KKIA) , biasanya akan continue terus til dekat bersalinkan?Atau kalau dekat private, terus jela dekat privatekan. Ataupun maintain dua2. Yang KK pergi yang private pun pergi.

Aku masa tu tak tahu boleh ke tidak kalau awal2 checkup dekat KK then teruskan dekat private je. Maksud aku yang private tu bukan specific klinik tau. Tapi pergi klinik yang ikut suka hati. Bahaha. Pening tak dengan ayat aku?

Macam ni, minggu ni pergi klinik A, next checkup klinik B- gitu lah. Mesti terfikir amenda logik buat macam tu la kan. Hehe.

Lepas buat UPT, aku pergi klinik Seri Indah Gombak untuk sahkan betul ke aku preggy ke tak. Tapi doktor tu taknak scan, katanya kandungan terlalu kecil, tak nampak pun kalau scan. Di sebabkan ni pregnancy kedua, aku tak adalah blur sangat. Oklah taknak scan kan, aku pun reti je kira sendiri edd aku berdasarkan tarikh hari pertama period aku yang terakhir. Aku tahu kalau awal, memang tak nampak pun kalau scan.

Then bermula episod mabuk2 aku tu, aku balik rumah parent. Tapi stil malas nak pergi klinik awal2 tu.

Bila dah 14 minggu baru pergi buat scan kali pertama dekat Pusat Rawatan An Nur untuk check. Alhamdulilah. Semua ok dan normal.


Sebab nak pergi KK tu kan kena bawa hasil scan tu, sebab tu aku g dulu Pusat Rawatan An Nur. Then dalam 16 minggu baru pergi KKIA terdekat. Reason aku pergi daftar,KK bila dah 16 minggu? Aku malas nak pergi dari awal sebab tahulah kan KK tu camne punya ramai orang. Risau aku muntah2 je kat situ nanti. Tu pun bila dah 16 minggu stil pergi bawa plastik untuk standby muntah.

16 minggu-24 minggu
Aku pergi KK area rumah parent dengan gap 2 minggu sekali. Setiapkali datang kena amik darah sebab HB aku memang low gila.kena bebel juga. Tensen ok. Nurse sempat buat lawatan ke rumah sebanyak 2 kali. Ni pun annoying bagi aku sebab nak datang tu bukan nak call dulu. Tetiba je ada depan pagar.

Then. Aku dah ok dari pregnancy sickness. Balik KL semula. Dengarnya KK area umah aku tu lagi ramai orang. Kena tunggu dalam 2-3 jam baru settle. Husben aku malas nak amik leave or time off memandangkan aku kena pergi dua minggu sekali kan. So dia suruh check dekat private je.

Kebetulan aku buat appointment dengan Jess untuk scan 3d 4d tu dekat Umra, Shah Alam. Masa pergi tu tetiba kena amik air kencing, berat bagai. Pelik gak sedangkan aku just datang untuk jumpa jezz je. Then after jumpa Jezz, kena pula jumpa doktor dekat Umra tu.

Tetiba kena amik suntikan kancing gigi tu. Lega juga la sebab memang aku spatutnya amik suntikan tu pun kan. Settle. Next app. lagi 2 minggu. So aku pun g jela checkup kat Umra tu. Tak banyak songeh. Just check up gitu je kan. 

Dalam 36 minggu, aku pergi checkup dekat Gombak medical center, kononnya nak tengoklah ok ke tak aku nak try VBAC. Doktor hamizah kalau tak silap. Dia scan semua then kata ok. Cuma aku kena kawal pemakanan supaya berat baby terkawal.

Then lepas tu, aku memang tak pergi checkup dekat mana2 pun. Aku just planning kalau dah edd  but still tak ada tanda, baru aku nak g checkup dekat mana2 private or pergi terus Hospital. Tapi tak jadilah sebab 39 minggu, Husna dah lahir. Hehe.

Bila masa nak bersalin tu, bawa jela buku pink tu. Tak ada masalah apepun even mula2 aku pergi KK then pastu g private lain2 tempat, asalkan semua details tu ada catat la kan. Oh ye, aku bersalin dekat Hospital Besar Melaka. 

Saturday, October 25, 2014

Hijrah aku setahun yang lepas

Salam.

Pic tahun lepas.ketika diet dan berjaya. Pada masa sebelum preggy. Wahaha. Sekarang aku dah double dari ni. Beranak punya hal.tehee

Sabtu ni genap setahun aku berhijrah dari free hair kepada bertudung. Aku mula pakai pada 5 nov 2013 bersamaan dengan maalhijrah. So tahun ni 25 oktober sempena maalhijrah, maknanya dah setahun aku bertudung.

Berhijrah dari free hair kepada bertudung ni, aku akui sebenarnya bukan satu tindakan yang mudah. Bukan satu keputusan yang simple. Berat untuk orang macam aku. Sebab aku kalau boleh, bila dah bertudung nanti, kalau boleh tak mahu buka tutup buka tutup. Erti lain, kejap pakai kejap tak pakai ( aku tak menghakimi sesiapa, ini tentang diri aku dan apa yang aku alami )

Bila bab bertudung, atau bab berhijrah ke arah yang lebih baik ni, yang paling sulit adalah bila kita kena istiqamah. Nak memulakan sesuatu, tak lah sepayah bila kita nak maintainkan atau bila nak istiqamah. Well, itu yang paling aku harapkan. Paling aku mohon agar aku istiqamah. Agar hati ni tak berbolak balik.

Maka, setelah aku yakin dengan hasrat hati termasuk impian suami yang selalu mendorong aku untuk bertudung maka maalhijrah tahun lepas aku perlahan2 mula bertudung.

Masa free hair dulu, walaupun syok je buat macam2 style pada rambut, kadang ada terdetik dalam hati juga untuk bertudung satu hari nanti. Cuma masa tu menunggu saat yang sesuai. Umpama menanti seru.

Sehingga satu hari aku terbaca tentang kisah arwah Yasmin J Hunwick dan dalam masa terdekat dapat berita kematian arwah Nadia Zahari(korang google pasal dorang ..nanti tahulah kisah mereka) aku rasa macam kematian tu kian hampir pada kita. Dan aku kagum tengok pic2 arwah nadia zahari dekat ig. (nadiazahari_ ) yang begitu terjaga auratnya. Kagum sangat. Admire.alfatihah untuk kedua2 nya.

Dalam beberapa malam aku tak dapat lelapkan mata masa tu, rasa macam eh esok aku ni hidup lagi ke tak.macamana kalau esok, celik mata je aku dah ada kat alam barzakh?

Serius aku takut.
Sebab banyak mana jela amal ibadat yang aku ada. Ada ke ibadat aku yang diterima Allah? Entah kalau ada yang seciput tu,entah2 dah terhapus dek sebab aku mengumpat orang ke, sakitkan hati orang ke, ter riak or takbur ke. Wallahualam. Sebab arwah Yasmin J hunwick sebelum kematian dia tu, dia ada mimpi pasal alam barzakh( boleh baca di blog arwah, dia ada ceritakan sebelum bbrapa bulan lepas tu dia meninggal)

Doakan aku istiqamah dan dapat perbaiki diri dari hari ke hari. Dah tentu aim aku nak jadi muslimah yang berhijab. Tapi slow slow aku sedang mencuba...

Doakan ya..

Tuesday, October 21, 2014

Cerita tentang second pregnancy aku

Salam.

Baby dah selamat lahir baru aku nak cerita pasal serba sedikit 2nd pregnancy ni. Tak ada pun sebenarnya, cuma cerita biasa2 untuk jadi kenangan aku nanti ;) Iman lahir pada 2012. Lepas dia lahir, aku belum terfikir nak bagi adik pada dia sebab aku rasa aku belum pandai nak manage dua anak, belum sedia nak bahagi2 kasih.

Masa tu rasa nak bagi semua kasih, semua perhatian dan semua semua yang kami mampu pada dia. ya, dia seorang.Masa tu rasa kalau dia je anak kami pun ok. Jadi anak tunggal.haha.

Sehinggalah satu hari tu, aku tengok dia main. Rasa macam alahai kesian sebab dia main sorang2. Rasa macam boring giler life die. Dah la die tak duduk nursery. Mana ada kawan2.Tetiba perasaan kesian tu datang macam tu je. Padahal da setahun lebih, aku tak pernah tengok or tak pernah nampak pun dari satu sudut betapa boringnya life Iman.

Selama setahun lebih juga aku cukup takut kalau aku preggy lagi. Boleh buat aku rasa macam nak pecah dada tiapkali period lewat sehari dua. Tapi semenjak dua menjak ni tetiba aku boleh detik dalam hati, kalau preggy lagi pun, tak pe,ok je.gitu tetiba semua bertukar.

Tapi aku tak adalah beria sangat nak preggy. Setakat imagine je kalau preggy lagi. Tehee. Sebab aku sebenarnya planning nak preggy lagi dalam akhir tahun 2014 or dalam tahun 2015 so that adik Iman lahir dalam tahun 2015 or 2016.

Tahun 2014 memang banyak sangat aku planning untuk majukan bisnes aku - dreamsisters tu.Tapi kita ni manusia biasa je. Kita merancang..Allah pun merancang. Perancangan Dia adalah yang lebih baik. Maka awal Januari aku mula rasa badan aku ni rasa semacam.

Mula ingat penangan diet(wahaha) sebab masa tu aku sedang dalam kemuncak berdiet dan memang berat dah turun dekat 4 kg.dan lagi sikit nak dapat berat yang aku idamkan. Again, kita merancang je Allah yang menentukan. Aku kan cser. So perut dan badan nak fit tu macam ambil masa. After dah nak dua tahun.. Baru badan aku nak fit tapi tula.. ku preggy lagi. Maka harapanlah nak kurus segera kan. Pas preggy nanti..ambil masa berapa lama lagi nak fit dan perut ni nak surut.

Gerak hati aku macam dapat rasa aku preggy lagi. Tapi takdelah sedih ke apa. Perasaan mendatar sebab tak check upt lagi. Period aku pun dah terlajak dekat seminggu. Sebab aku ni jenis period just lewat sehari atau awal sehari dari cycle tu je.

Isnin..
Masa husben aku g kerja, pagi2 tu aku dah buat upt. Mengigil2 tangan aku..berdebar2 nak tunggu result.
Sekali pas 5 minit..tak ada apa yang berlaku..
Aku macam kecewa..
Laa tak preggy ke?
Bila check upt tu..
Rupanya aku silap guna.ngek betul.membazir satu upt.
Nasib memang beli dua..
So yang satu lagi tu.. Baca betul2 sebab taknak tersilap lagi
Result, alhamdulilah. Tak dijangka pun akan preggy seawal ni.
Langsung tak rasa ralat..x sedih pun.
Rasa happy macam preggykan Iman dua tahun lps.

Cepat2 wassap husben.
Tapi tak bgtau result.
Buat ayat macam2 bagi dia cuak..nerves tunggu aku bgtau result.wahaha.

Memang anak kedua ni luar dari planning kami. Ibarat macam surprise.Hahaha. Kami rancang nak anak kedua dalam tahun 2015 macam tu. Tapi Allah mahu anugerahkannya dalam tahun 2014.
Kami terima dengan hati terbuka.
Tetap teruja macam baru pertamakali nak dapat anak.

Tambah teruja bila dah scan..dapat tahu bakal dapat baby girl.
Syukur.. Dah sepasang dah anak kami. :)

Tuesday, October 14, 2014

Dah selamat bersalin :)

Assalamualaikum.

Perkenalkan baby HUSNA
Alhamdulilah dah selamat bersalin pada 39minggu 4hari, pada 19 september 2014.

NUR NAWAAL HUSNA
TARIKH LAHIR : 19 SEPT 2014
TEMPAT LAHIR :  HOSPITAL BESAR, MELAKA
BERAT : 3.6KG, PANJANG : 48CM

Dah nak sebulan baru update. Hmmm. Mood rajin takde untuk update blog, hehe. Bukan sebab tak excited sebab dah dapat anak, tapi lagi excited kalau dapat tidur lama, kahkahh. 

Entri pengalaman bersalin, belum siap lagi. Nanti dah siap, aku publish k. Terpulanglah ada yang nak baca ke tidak. Hehe. 

Syukur Allah beri aku peluang dan kesempatan kali kedua untuk jadi seorang mama 'sekali lagi' . Sekarang, merasalah aku ada anak sepasang, yang mana memang aku harapkan, memang aku impikan.

#nawaalhusna


Saturday, October 4, 2014

salam aidil adha

Salam Aidil Adha untuk semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...