nuffnangku

Friday, August 22, 2014

MH17, selamat pulang

Salam.

Hari ni redup, rasa syahdu. Rasa seolah hati pun ikut mendung. 20 jenazah dari #MH17 akhirnya berjaya di bawa pulang untuk di semadikan. Tak tahulah apa yang aku rasa, cuma rasa sayu, tersagat dan air mata macam mudah je nak kuar bila fikir, kalaulah aku yang berada di tempat kaum keluarga, sahabat2 mereka.

Perginya ramadhan, kembalinya hanya sebujur jasad. Allah, beratnya ujian dan dugaan yang terpaksa keluarga dan sahabat mereka harus tanggung. Moga diberikan semangat, kekuatan dan ketabahan melalui saat yang tak ramai mampu hadapi, tak ramai mampu berdepan.

Tak ada siapapun minta perkara macam ni terjadi dalam life. Tapi semua ketentuan Allah. Masih ada yang nak persoalkan itu ini. Persoalkan pemakaian pramugari, persoalkan itu ini. Kadang kalau kita ni tak ada benda elok nak dicakapkan, lebih baiklah diam.sesunguhnya kurang bercakap tu menyekat diri kita dari membuat pelbagai kerosakan hati dan fikiran. Orang dah pergi, usahlah di singkap aib yang ada( kalau ada), tutuplah aib yang kita nampak, InsyaAllah Allah juga akan jaga aib kita. Nampak tak betapa 'mereka' yang telah pergi ni(terutama yang beragama Islam)di beri Allah rahmat dan berkat? Tak semua orang bertuah bila kematiannya di doakn dengan begitu ramai orang, disolat jenazahkan di semua masjid di seluruh negeri pada hari jumaat? Allah telah mentakdirkan macam tu. Jumaatkan, confirm jumlah jemaah adalah lebih ramai dari hari biasa. Itu rezeki mereka yang telah 'pergi'.

Kita ni bukan tuhan. Hati pun tak bersih. Asik persoalkan itu ini padahal kita pun tak tahu akhir kita nanti macam mana kan.

Ada yang siap persoalkan KOS buat upacara penghormatan jenazah ni. Kau dah kenapa??? Duit dalam bank kau ke yang berkurang kot iye pun? Be sensitive lah, even bukan famili members korang pun. Isu berkabung pun satu hal.tak payahlah jadi isu sangat. Bukan berkabung tu ko g sembah berhala ke apa. Nak berkabung pakai baju hitam, pakailah. Nak pakai baju putih pun pakai jelah. Tak ada orang paksa. Niat tu lagi penting dari apa yang kau pakai. Bukan berkabung pakai pakaian srbijik rahib pun( untuk yang Islam), perkara simple usahlah disulitkan.

Moment of silence pun sama. Kalau kau islam, kau sedekahkan lah alfatihah. Kalau kau bukan islam, buatlah apa yang agama kau ajar. Tak susahkan. Ini pendapat aku.makin ramai pahlawan keyboard yang membiak bagai cendawan tumbuh lepas hujan, tapi tak cukup ilmu, kerjanya hanya nak bash.


Sedih mengenangkan anak co-pilot Ahmad Hakimi Hanapi yang belum mengerti apa2.Allah..

#mh17
#flyinghigh
#welcomehome
#MalaysiaBerkabung


Apalah perasaan famili dan sahabat #mh370 kan, menanti sesuatu yang lagi tak ada kepastian.

Thursday, August 21, 2014

penatttt

Preggy kali ni a bit sukar dari masa preggy iman dulu.tapi ade part lebih mudah,macam tula.vice versa.tapi satu je,til now,kalau aku makan makanan kedai mesti loya,mesti muntah. Nak elak muntah n loya tu, aku kena masak sendiri.

Makan makanan yang aku masak, baru perut rasa ok.so gigihlah hari2 aku ni masak. Haha. Terpaksa lah kalau tak,perut aku ni meragam, asik nak ke toilet untuk muntah.hoh.x sanggup.

Yang dapat benefit dek kerana hari2 aku masak adalah si husben hahaha. Balik keje je, tak menyempat tunggu dinner dah minta nasi. Haha.

Tak apalah dah ragam ibu preggy kan. Memacamlah. Selagi bleh ikut hormon ke apa ni,ikutkan jela walaupun penat. Tapi aku masak sekali je setiap hari. Aku biasanya masak lauk tengahari dan lauk yang sama bawa ke dinner lah. Lauk iman asing sebab biasanya lauk dia ni seboleh mungkin aku pastikan lengkap segala nutrien. Lengkap dengan sayur dan protein.

Bila start maghrib je, tenaga aku da kelip2. Haha. Dah tak larat. Hanya mampu bersadar rehat je or paling cergas pun buat susu anak or buatkan air untuk husben kalau dia minta.

Tuesday, August 19, 2014

suami kaki pukul

Salam.

Scary kan dengan tajuk entri ni.tajuk pun dah scary,ni kan pula kalau benda ni betul2 wujud. Nauzubillah. Mintalah jauh dari life sape2 pun. Sepanjang hari ni aku asik baca pasal kisah suami kaki pukul ni dan cubaan pisahkan anak dari ibu sebagai tekanan dalaman/emosi untuk si ibu.

Aku tak tahu pun apa masalah dalaman dorang atau cerita di sebalik nya. Cuma kalau salah camne pun atau apapun citer di sebalik semua ni, seorang suami tak patut kot naik tangan pada wife. Apatahlagi kalau sampai sepak terajang, mental betul laki camtu. Dayus!Suami tugasnya melindungi wife,anak. Bukannya mencederakan, menyakiti.

Nak kata darat sangat, orangnya berpelajaran tinggi, ada ilmu. Mana pergi ilmu tu?Apa guna belajar tinggi2 kalau otak letak kat lutut?sedih ok bila wujudnya lelaki2 dayus yang macam ni. Aku tak suka nak tulis benda tak best kat blog ni, tapi sebagai seorang wanita, sebagai seorang isteri, aku rasa kesian pada wife2 yang jd mangsa dera suami. Ada ke patut g pukul perempuan yang lemah? Kalau nak tunjuk kuat sangat, pergilah cari lawan yang sepatutnya.

Isu ni isu yang tak ada kesudahan. Sebenarnya ramai lagi wife2 yang jadi mangsa si suami,tapi dorang amik jalan memaafkan suami atas pelbagai alasan antaranya jaga aib suami. Huh. Ada yang takut untuk bertindak dek kerna tiada tempat bergantung dan macam2 lagi. Memang kesian. Kesian sangat dengan isteri2 yang tak punya kekuatan untuk bertindak ni. Terpaksa hidup dalam tekanan mental dan deraan fizikal sepanjang hayat.


Pengakuan, entri ini bukan tentang life aku. Ni cuma sekadar pendapat.
So far, selama 3 tahun aku kawen, alhamdulilah aku tak pernah di tengking,dipukul. Kalau ada salah pun, suami guna ayat yang paling soft untuk menegur. Aku tak pernah di jentik,dipukul atau disakiti mental atau fizikal.Suami memang sangat sabar. Alhamdulilah.

Untuk masyarakat,if ada sekeliling yang jadi mangsa penderaan suami, berilah mereka semangat, kekuatan untuk bangkit dan menuntut hak mereka. Tak ada isteri yang patut di jadikan mangsa keganasan rumahtangga. Famili pihak suami pun, janganlah butakan mata dan sokong benda2 camni atas apa alasan sekalipun. Harap anaknya dapat kembali kepada ibunya. Kesian sangat bila fikirkan apalah nasib si anak kecil tu. Bagaimana dia rindukan ibunya, dah la breastfeed lagi.of coz sangat rapat ngn ibu dia. Bodoh sangat orang yang sembunyikan anak kecil tu. Anak tak berdosa pun jadi mangsa. Sick!


#stopdomesticviolence
#returnrania

Wednesday, August 13, 2014

Yeay. Positif! Again?? Alhamdulilah, rezeki dari Allah.

Alhamdulilah.
ini adalah beberapa bulan yang lalu. wink!!~
rezeki tak di jangka, ibarat surpriseee gitu :)
nanti akan ku update cerita seterusnya ok. biasalah kan, mari salahkan hormone.


dulu, Iman punya UPT yang positif di link ini - UPT positif

Monday, August 11, 2014

Sambut Birthday Iman yang ke 2

Salam.


Selamat Hari Raya. Cerita raya nantilah esoklusa update yea.
Ni nak update cerita tertanguh berbulan dulu ni (-__-")
Untuk birthday yang kedua tahun, budak ni potong kek 3 kali ok. Haha. 3 kali di tempat yang berlainan pula tu, di negeri berlainan. bahaha.


Tahun lepas just celebrate dekat Melaka je -Birthday Iman yang pertama dan birthday iman(intro) .Tahun ni kebetulan dekat-dekat birthday Iman tu ada 2 event famili,so saja amik kesempatan untuk celebrate birthday Iman. Melaka sebab mak ngah Iman bertunang, perak sebab wedding ayah teh Iman.



Mula-mula kami sambut bertiga je dulu, beli sepotong kek je sebab esoknya nak gerak ke Perak. So dari kek membazir tak ade yang makan,elok lah sepotong je dulu.Yang makan pun, aku je. Hahaha.



29 Mei 2014-Home Sweet Home

 1btcaves
happy tengok api dekat lilin terlentok liuk. Abaikan sepah di belakang haha.




1btcaves1
Iman happy sebab amik pic guna monopod.



1btcaves2
potong kek bertiga



1btcaves3
Potong kek dan suap-suap. Yang penting budak ni happy. Itu yang priceless. Beli pizza dan makanlah kami bertiga. hehe.






Sambut birthday Iman kali kedua- Batu Gajah, Perak

30 Mei 2014


Ayah teh Iman nikah pada tarikh ni, jadi kitorang semua menginap dekat homestay dekat Perak ni.
Alang-alang semua dah berkumpul sekali, moh ler sambut sekali lagi birthday Iman ni.



3phg
Iman happy sangat masa ni.



3phg4
Pic last tu Iman tutup muka sebab segan bila ramai-ramai nyanyikan HAPPY BIRTHDAY untuk dia. haha.




3phg1
Kemain happy ok



3phg2
Iman dengan acik dia dan cousins. pic last dengan Aki dan tok dia. ramai lagi mak saudara dan ayah saudara Iman masa ni, tapi tak letak pic sebab ada yang tak berbaju dan ada yang tak bertudung. hehe. Biasalah kan dah malam, lepak je kat umah.


Sambut birthday Iman kali ketiga- Melaka
7 Jun 2014


Masa ni hari pertunangan mak ngah Iman.
malam tu potong kek kecil-kecilan antara ahli family je.
Kek Iman, nenek dia tempeh khas.
Sedap.
Suka sangat aku kat kek tu. Tapi tak tahulah neneknya tempah kat mana tu.





2mlk1
Iman mesti pelik banyak kali nya kena potong menda alah ni. haha.Tapi budak-budakkan, seronok sesaje je dia.




2mlk2
family kecilku.



2mlk
dengan family aku-Tu atok dan nenek Iman.




2mlk3
Dengan mak2 saudara dan nenek Iman :)




Syukurlah.
Walau majlis simple yang penting ada kenangan dan saat-saat macam ni yang sangat berharga.
Nanti dia dah besar, boleh tunjuk kenangan yang ada ni kan.


Doa aku untuk anak aku ni, tentulah yang baik-baik saje. Doa seorang ibu untuk anaknya, memang banyak. Terlampau banyak. Macam-macam nak di doakannya kan.Moga Allah makhbulkan setiap doaku buat amanah yang satu ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...