nuffnangku

Saturday, July 26, 2014

salam syawal

Salam.

hari ni sure ramai yang dah on the way ke destinasi memasing kan. Aku pun sekarang dah ada kat kampung, even raya pertama tahun ni turn rumah aku.hihi.so balik menjenguk mil dan fil sebelum syawal then baru gerak ke rumah parent aku pula.

Bertabahlah aku ni if jem mengila nanti. Tapi rasanya dah kurang jem kot. Semalam dengan hari ni je jem teruk. Rasanya lah.

Oklah. Nak minta maaf dekat mana2 yang sudi singgah blog ni, dan terasa dengan mana2 entri dalam blog ni, kadang tu tak ada niat pun nak menyingung perasaan. Kadang tu, memang ada niat nak bagi terasa, eh?? Haha. Biasalah.blog ni kan medium luahan perasaan, dah macam diari. Walaupun sejak kahwin ni,blog bukan lagi medium aku update segalanya. Hehe.

Life bila dah kahwin ni, dah lain. Dah tenang,dah rilex2 je. Dah tua kan. Takkan nak memgeletis je memanjang. Eh melalut entah ke mana. Nantilah bila free ku update lagi. Ada lagi citer nak citer, tapi belum ada masa, belum ada mood.


Salam syawal

Friday, July 18, 2014

MH17

Aku dapat tahu malam tadi.
dalam kul 11 lebih camtu.
Masa tu berharap tu bukan betul2.
Berharap tu cuma rekaan sesetengah orang.
Tapi bila buka astro awani, Allah..memang benar2 terjadi.
Trauma mh370 tak habis lagi, sekali lagi kita di uji lagi.

Aku tak tahu apa yang aku rasa. Tapi terasa masa berlalu terlalu lambat hari ni.
Hati rasa mendung, rasa sebal macam sesak dan payah.
Setiap dari kita, ada ujian dan dugaan yang telah di tentukan.
Aku berharap keluarga dan sahabat anak kapal dan penumpang #mh17 bertabah menghadapi saat sukar seperti ini.

Ya terlalu sukar.
Mendengar khabar pesawat di tembak.
Allah. Di tembak sebab salah sangka.
Kalau ikut logik, boleh pulak ye main tembak tanpa kepastian?
tapi kun fa ya kun, telah Allah tetapkan takdir seperti itu.

Sedih dan sebak baca status salah seorang penumpang yang pulang ke Malaysia for good bersama semua ahli famili dia.

Status dia :
17 july 2014,starting our new hijrah. Alhamdulilah....

Allah. Seakan dia tahu penghijrahan yang panjang bakal bermula.
Moga dikurniakan barakah ramadhan sempena bulan yang lebih baik dari seribu bulan ni.


Tolonglah jangan sharing or sebarkan pic mangsa2.hormatilah perasaan kaum famili dorg. Aku yang bukan ada ahli famili terlibat ni pun,tak sanggup nak tengok. Be sensitive. Tak ada faedah pun unyuk kita berkongsi gambar2 macam tu. Aib orang,kehormatan orang,maruah orang,tutuplah srlagi boleh. Tambahan untuk orang yang telah tiada. Alfatihah untuk yang beragama Islam.

Wednesday, July 9, 2014

Judge

''Judging is preventing us from understanding a new truth. Free yourself from the rules of old judgments and create the space for new understanding.''

Biasalah manusia kan. Tak dapat lari dari nak judge orang lain. Bila dah judge, then buat kesimpulan sendiri. Tak salah nak judge orang, tapi biar bertempat. Biar kena pada masa dan keadaan. Kalau benda dah bertahun pun, masih nak judge,padahal orang tu dah move on, sampai bila orang tu nak free dari kisah silam?

Bila dia struggle cari jalan untuk move on, kite asik judge kisah silam dia. Yang lepas tu lepas lah. Nampak macam orang tu rilex tak ade apa, tapi kita tahu ke betapa dia struggle nak move on, nak terima perubahan baru,nak cari jalan pulang? Setiapkali kita judge dia dengan ungkit kisah lama dia, dia macam terpaksa bina keyakinan diri dia dari zero semula. Sebab nak move on ni, kita kena ketepikan masa lalu,kesilapan lalu.ketepikan ye, bukan lupakan. Tak boleh lupakan sebab itu pengalaman berharga. Bukan semua orang melalui apa yang kita lalui. Dan ada hikmah kenapa Allah beri kita peluang untuk lalui jalan tu.

Jadinya, instead of asik ingatkan dia pada masa lalu dia, why not bagi dia dorongan dan sokongan untuk move on. Bagi dia tangan untuk dia gengam meniti hari mendatang. Usah ungkit2 benda lepas yang dia cuba simpan dalam lipatan sejarah life dia.


Tak ada kena mengena antara hidup atau yang telah tiada.sekadar reminder je. Contoh kalau artis tu dah berhijrah, dah bertudung, buat apalah dok sibuk ungkit zaman seksi zaman tak kenal tuhan yang dia pernah lalui tu kan.Bagi ruang. Sebab kita pun tak tahu pengakhiran kita nanti macam mana. Tak pasti pun perjalanan kita ni nanti menuju ke mana.Hari ni yang kita ada, belum tentu selamanya kekal.salam.

Wednesday, July 2, 2014

1st-3rd ramadhan

Salam.

Saje je nak update,sebab tengah free ni.dari layan mata mrngantuk,baik lah g blogwalking dan update blog.

1st Ramadhan

Syukur sebab jatuh hari ahad kan. Jadi,ada peluang balik umah mak jumaat tu untuk sambut ramadhan sesama. Sabtu ajak famili makan dekat medan ikan bakar Umbai. Kedai fav tak buka, so g jela kedai mana yang rasa nak g. Lama giler tunggu makanan sampai.Aku rasa dekat sejam jugaklah menunggu. Sabar jela.Tak pelah,nak masuk bulan ramadhan kan, baru di uji sikit je pun dengan makanan lambat sampai (-__-')

Sementara tunggu makanan sampai tu, atok dan nenek serta maksu iman puaslah melayan budak lasak tu. Sibuk nak berjalan kuar kedai. Sibuk nak main tarik2 kerusi. Nasiblah orang tak berapa ramai, jadi tak adalah ganggu orang sangat. Tak boleh dilarang, kalau dilarang, menjerit2. Bingit rasa.hehe.

Melalut jauh.ok,pagi tu bangun sahur mak kejut. Hehe.bagi can la. Sebab kat umah sendiri aku gak yang kena bangun siapkan sahur, walaupun husben dengan baik hatinya bangun sama, tapi dia melepek je depan tv tengok bola  -__-'

Then siang tu konon nak g tengok movie. Bila lagi kan dapat tengok movie. Nak bawa Iman,aku rasa huru hara dalam tu nanti. Dari mental aku tergangu, ada baiknya tinggalkan dia dengan atok nenek je,pluas dorang memang nak luangkan lebih masa dengan budak tu.Then boleh tak lastly kitorang laki bini tak pergi pun tengok wayang.Padahal nak sangat tengok transformer tu. Sebabnya asik berbelah bagi nak tinggalkan Iman. Haha.

Last2 papa dia pun tak sampai hati kot, haruslah angkut dia bersama. Tak jadi tengok movie, sudahnya jalan2 je bertiga. Balik tu singgah bazar ramadhan cari kuih tepung pelita fav aku tu dengan roti john. Malam gerak balik KL.


2nd ramadhan

Sahur just panaskan ayam masak lemak yang mak bekalkan dan goreng telor hancur dengan mix vege,air teh panas. Berbuka,pergi bazar je. Husben tapau nasi berlauk,aku meekari dengan kuih2 manis

3rd ramadhan

Sahur dengan lauk daging masak paprik. Gigih ok pepagi masak. Hehe.padahal malam tu dah siapkan bahan semua.pagi tu tinggal campakkan je. Petang pula, hujan. So tak dapat g bazar. Just masak nasi dan telur bistik. Husben tapaukan ikan bakar ,beli area umah je. Dengan kuih manis yang banyak dan sedap ok. Malam tu dalam kul 10, g borong barang basah untuk seminggu dekat NSK. Area luar NSK tu ade pasar biasanya dengan kedai2. Beli durian dengan cempedak. Cempedak ni all time fav aku ok. Hari tu g bazar, ada orang jual 5 ketul rm3. Mahalnya. Baik beli yang belum masak,balik goreng. Puas makan  baru berapa je sekilo.

Tuesday, July 1, 2014

Cameron Highlands

Salam.

Sebenarnya cerita ni dah sebulan lebih berlalu. Tapi belum ada masa nak upload dan edit gambar, tu pasal lah bertangguh dekat dua bulan. Tapi demi untuk kenangan, nak juga update dekat blog :) Pegi pada 9 Mei 2014 selama 2 malam 3 hari.

Ini kali kedua pergi ke Cameron Highlands. Kali pertama masa honeymoon dulu, berdua jela kan masa tu. Kali ni jadi bertiga teehee, nostalgia sungguh.Sebenarnya kali ketiga, sebab mula2 dulu pergi dengan kawan-kawan.

9 Mei 2014
1gerak
Bismilah. Masa nak mulakan perjalanan.



Gerak dari Melaka sebab masa tu ada hal dekat Melaka. Gerak dalam pukul 10 kalau tak silap. Ding dong sana dingdong sini, sampai Cameron Highlands ( CH) dalam pukul 4 petang. Kitorang memang planning pergi ke CH kali ni hanya untuk rilex-rilex. Maknanya tak perlu banyak sangat tempat yang nak di kejar. Memang plan nak stay 2 malam kat sana supaya tak rushing.

Hari pertama tak ada buat apapun. Lepas check in Hotel, kitorang lepak hotel dulu. Baring- tidur-mandi semua-semualah. Pilih Hotel Country Lodge Resort sebab harga yang ok, terletak di tempat yang strategi dan bertambah confident lepas baca review Ctmah dan Yumie tentang hotel ni. Nanti ku buat entri lain untuk review hotel ini ye :)

2HOTELA
Hotel 

Then malam,just pergi Pasar Malam dekat depan hotel tu. Beli makanan dan balik hotel. Letih sangat tau berjam duduk dalam kereta :)

10 Mei 2014

3hr bigredstrawberrya
Big Red StrawberryFarm
Sarapan dekat Big Red Strawberry Farm yang ramai kata best makanan dekat sini. Dekat sangat dengan hotel yang kitorang duduk tu :)

4timetunnel9b
Time Tunnel

Untuk orang macam aku, Time Tunnel ni memang aku suka sangat. Banyak mengimbau memori. Entri lain untuk tempat ni ok sebab banyak pic nak sharing  :)

5b
Cameron Lavender
last sekali ke Cameron Lavender :) Ya Allah, anak aku tak reti duduk diam. Sabar jela.

11 Mei 2014

hari last, checkout dan borong apa yang patut termasuk strawberi, teh, jagung dan sayur-sayuran juga kaktus. Haha. Macam pelik tak sebab kitorang tak pergi ladang teh langsung? Masa honeymoon dulu dah pernah naik dah.Seksa ya amat nak sampai ke atas tu. Tu masa berdua kan. Ni dah bawa anak, lagi lah malas nak amik risiko. Jalan naik ke atas yang bahaya dan risau anak cranky. Kang dengan aku sekali cranky. Bahaha. so pergi singgah kat cafe cameron valley je tu dan tengok dari cafe tu je ladang teh. cukuplah tu kan. Then pulang. Ikut Tapah je, sebab husben kata lagi dekat. Walau bersimpang siur, tapi aku suka sebab banyak hutan. Sejuk je rasa dan dapat tengok life orang tempatan. :)

oklah.later yea.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...