nuffnangku

Monday, November 17, 2014

Pengalaman Bersalin Husna

Salam.

Dah dekat 2 bulan umur Husna, baru tergerak hati nak update sebab utama, aku terkejar nak handle 2 anak. Wahaha.So inilah dia kisah bersalinkan anak perempuanku.


Khamis 18 Sept 2014
Bangun pagi utk kencing. Then tidur semula. masa tidur tu, asik rasa sakit je. Rasa sengal2 area perut. Cuba tdo til tengahari, tp rs sakit mcm tak boleh handle.Baby gerak aktif. Bgtau suami dah rasa sakit lain mcm.

Tengahari tu bangun, dah rasa lain macam sangat. Pergi mandi, tengok ada keluar darah, terus rasa blurr rasa happy. Terus siap2 mandi utk solat zohor n solat sunat taubat. Lepas solat, duduk bersandar kat katil dalam bilik sorang2 mengenang apa akan jadi selepas ni, terbayangkan Iman. Tetiba rasa macam dah nak mati je. 

Belum rasa nak pegi hospital sebab sakit on off. cuba kire contraction timer,gap tak konsisten. keadaan berterusan til malam. Malam tu ajak adik bongsu tido skali ngn aku n iman sebab macam dapat rasa masa dah dekat.

Jumaat, 19 Sept 2014
Sepanjang malam cuba tidur tapi tak boleh. Tiapkali contraction,Tuhan je yang tahu macamana aku menahan. sakit sangat tapi stil leh handle.Dekat subuh bila dah tak tahan sgt,ckp ngn mak ayah nak g hospital. Sebab kalau masa Iman, bila dah tak boleh nk pejam mata seminit pun,tu tandanya dah dekat sangat..ms iman,dengan rasa sakit yang lebih kurang,bila datang hospital,dah 5cm buka.so aku assume ,ni pun lbih kurang. Sebab aku nak sangat vbac(vaginal birth after cser). Saja nak pergi lambat sebab nak less stress tu semua la kan.

Dalam pukul 6 lebih pagi,admitted. Contraction makin kerap.Husben dah gerak dari KL. Bila buat VE, baru  3cm dilated. Tapi sakitnya,Tuhan jela yang tahu. Memang mengigil2,memang tak tahan sangat rasanya. Pastu doc pelatih,asik tanya history time beranak dulu,pasang jarum n macam2 lagi.Memang mengangu otak btul.phewww. Bertabahlah, sape suruh pergi gomen kan. Hehe.

Dorang tanya,kali ni nk vbac ke. Aku kate yea. So pergi scan. Dalam sakit gila  tu, kena turun katil,g katil selang sebelah utk scan.sabo jela.sakit kot. (-__-')

Doc terangkan risiko dan macam2 since aku dulu cser kan. Doc pakar pangil husben n discus lagi pasal vbac dan risiko..then sign borang utk vbac. Masa tu pun aku sakit sampai mengigil2, sambil pegang palang katil, rasa nyawa macam tengah d sedut2, Allah! beza btul sakitnya dengan sakit masa Iman dulu. Memang sangat lain. Masa iman, aku rilex,dah full dilated pun,sakit masih terkawal.Kali ni memang tak tahu la nak cakap macammana. Memang dah tak mampu nk handle.

Masuk labor room sebab dah 5cm. Aku lega ingatkan tak ada halangan dah nak vbac. Doc pun kate takkan induce or paksa aku,biar naturally since aku pernah cser,dorang risau rahim rupture ape smua kan.

Doc pelatih muda nak pasang tiub kencing. So die masukkan tiub tu.Ngilu nk mamp** tp stil tak bjaya.so die kua jap.amik amenda ntah.

Aku dalam labor room sorang je sebab husben boleh masuk bila bukaan dah 8cm nanti sebab dia tak ada ambil kursus peneman so tak boleh masuk awal2 (-__-')

Masa tu air ketuban pecah tetibe. Memancar2. Beberapa orang doc dtg check. Dorang buat muka pelik. Doc yang agak senior cakap kat aku,air ketuban dah pecah...

Dan baby dah berak dlm perut tau tp kite cube gak vbac ok..

Allah.
Boleh pula jadi sesuatu yang aku tak hangka dan tak pernah terfikir akan hadapinya...

Dlm sakit tu,dah tak dapat nak pk ape. Rasa tulang2 macam sedang dipatah2kan je masa tu. sakittt sgt.zikir pun baca ntah apa2. Rasa nak menangis je. Masa tu dah buka 6cm.

Then tetibe sorang doc yang lebih senior dr yang tadi datang check. Doc lelaki india ni datang dan bising2 kate ni bahaya. Tak boleh tungu lagi. Kena cser secepat mungkin.Allah.aku da sakit sgtkn. Memang dah tak fikir ape da. Fikir nak cepat settle. Nak cser ke vbac ke ape2 jela asalkn cepat rasa sakit ni berlalu.

So dorg buat persiapan untuk tolak aku ke ot. Husben aku pun doc dah pangil n terangkan risiko n mcm2.husben aku pn dah cuak.so terpaksa rela jela aku  cser skali lagi.

Dalam ot,kena bius separuh badan.Aku sedar gak cuma tak nampak apa2 sbb ade kain yang banyak depan muka aku.tp kali ni aku leh rasa. Masa Iman, aku tidur dan tak sedar! Rasa macam benda tajam lalu2 atas bdan aku. Tapi tak sakit. Rasa badan aku goyang2 kiri kanan.Then aku tidur, pastu dorg kejut aku,suh tgok baby. Tunjuk baby apa n suh kiss.

Pastu rasa lagi kat perut tu. Macam d buat sesuatu. Rasa dada sesak sket.takut ok.trus aku rasa nak tidur semula.

Masa tu gak aku nampak baby letak dlm tray. Diam n pandang sekeliling. Lepas settle, tolak ke wad utk rest.nak check kesan bius dah hilang ke belum. Bila dah ok je trus transfer ke wad biasa. 6 jam kena baring statik. Baby pun duduk nursery sebab nak pantau paru2  takut dah termakan poo. Lepas dah 6 jam, gagahkan diri untuk bangun duduk, minum dan makan. Sebab nak discaj cepat punya pasal.

Sabtu 20 Sept 2014
Esoknya baru baby dihantar dekat aku. Baru aku boleh terima pelawat iaitu familiku dan famili in law yang susah payah datang all the way from Pahang dan KL. Masa ni dah gagah berdiri dan berjalan, dah boleh pergi toilet sendiri.

Dan petang tu pertamakali Iman jumpa adik dia. Tak ada jeles ke apa. Elok je happy.Maghrib tu nurse check suhu, tetiba kata aku demam. Ahh sudah...

Ahad 21 Sept 2014
Pagi tu doc senior kata aku boleh discaj if suhu aku ok, maknanya tak demam dan baby tak ada kuning. So baby kena amik darah. Syukur result 8 je.Kalau 16 kena tahan lagi. Grrr. So tak ada apa masalah, kitorang boleh balik. Yeay.

Kali ni tak ada tumpah darah banyak. Cuma 400ml je. Even aku study pasal vbac, amik macam2 untuk mudahkan vbac, tapi dah takdir kot. Redha dan pasrah jela. Rezeki dan bahagian aku, dua2 pregnancy aku rasa sakit perit contraction tapi berakhir dengan cser.

Masa dah discaj, kitorang balik berempat je, aku husben iman dan baby. Masa tu tetiba aku rasa emosi sangat. Macam life tetiba berubah. Selalu dalam kereta, aku pangku Iman. Ni tetiba aku pangku baby baru. Tetiba Iman macam terpaksa berdikari sekelip mata-sedih ok. Susah nak digambarkan sebab aku tak pernah tinggalkan dia selama dia ada. Ni tetiba banyak yang berubah. Walaupun memang kehadiran baby di alu2kan, disambut dengan penuh rasa syukur, tapi yeah u know, semuanya dah tak sama macam sebelum ni.


Pertemuan kali pertama dalam hidup mereka

No katil aku

Details. Saja utk kenangan

Newborn sangat time ni. Hihi

Tidur jeee

Selepas beberapa hari

Comel


Muka beberapa jam lepas lahir




2 comments:

  1. rezeki babe. normal ke czer ke asalkan anak dan ibu selamat. aku fikir macam tu je dah. seronoknya iman dia takda jeles langsung yeh.

    ReplyDelete
  2. fuh,,tetiba rasa sakit time baca.. takpe la sarah, janji baby selamat yer.. memang mula2 kita sedih tengokkan si sulung tu. tapi percayalah, lama2 dorang akan jadi best friend..masa tu kita lah ibu yg paling happy..

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...