nuffnangku

Tuesday, November 18, 2014

Antara 1st pregnancy dan 2nd pregnancy ku

Salam.

Kalau ikutkan masa preggykan Iman pun aku xda update sejak awal.Sebab entahlah ye. So untuk preggy kali kedua ni pun lebih kuranglah dan lagiiii kurang update. Bukan tak excited, tapi kita wat lek wat peace je dulu. Tapi best taw bila nak recall balik kisah preggykan Iman, aku baca balik je apa yg aku tulis kat blog ni. Tu pasal aku tetap update blog, untuk aku baca semula di kemudian hari. Aku dah tak ada diari.zaman sekolah dan zaman study dulu ada la diari.pastu malas.


Alahan
-1St pregnancy
Masa Iman dulu, sampai nak 4 bulan baru ok. Setiap bermula maghrib, aku akan muntah non stop. Bau orang masak pun aku geli. Tapi boleh makan. Selera ada je, cuma tak jaminlah muntah semula ke tak. prefer western food. Air 100plus memang bestfrend aku sepanjang preggy ni.Lemah dan lembik sepanjang 4 bulan tapi kadang2 masih gagahkan diri pergi kerja.

-2nd pregnancy
Alahan sampai 5 bulan. Teruk giler badan lembik dan lemah memang tak leh nak buat apa. Nasiblah dah tak kerja, tak tahulah kalau kerja camne nak handle. Memang lesu dan tak boleh nak bangun sangat. Peel muntah tetap bermula dari maghrib gak tapi teruk dua kali dari pregnancy yg dulu.

Pemakanan
-1st pregnancy
Tak adalah mengidam sangat. Boleh makan nasi,tak ada masalah. Tiapkali mual dan tak ada selera makan, kalau nampak western food je, terus berselera semula dan jarang muntah. Suka pada makanan yang agak masam sikit

-2nd pregnancy
Pun tak ada mengidam. sekadar teringin.cuma kali ni terlalu suka cempedak goreng. Tak pregnant pun memang suka cempedak goreng, bila dah pregnant lagilah berhantu. Kekerapan makan adalah seminggu dalam 3 kali. Wahaha. Ohh durian juga. Untung preggy masa musim buah ni. Bila teringin, senang nak cari. Lagisatu preggy masa bulan ramadhan dan raya kan. Lagilah bersyukur sebab bazar ramadhan adakan. Tak adalah payah nak cari apa2 yang di inginkan. Masa tu tergila2kan apam balik, putu mayam,putu piring. Kalau boleh, hari2 nak.

-Selama 5 bulan terawal tu aku tak boleh makan nasi. Cuma boleh makan roti canai atau burger kfc. Dok la hari2 minta ayah n adik aku g beli petang2 tu. Tu jela yang ok kalau makan. Sebab nasi dan jagung membuatkan aku rasa sakit bila muntah.

- Masa ni jugak, aku tak minat makanan western. Pernah muntah dalam kereta lepas makan burger kaw2 ke abg burn punya yang siap ada cheese bagai tu. Huhu. Aku paling suka makan makanan yang manis2 masa 2nd pregnancy ni.

-Kena masak sendiri kalau nak elak muntah. So hampir setiap hari masak je.

Penampilan
-1st pregnancy
Serabai je. Tak minat nak mekap pun. Kulit muka pun mengelupas dan kulit tak licin. Leher jadi hitam. Perut ada stretch mark .

-2nd pregnancy
Kulit muka elok. Tak ada masalah kulit. Macam tak suka keluar rumah kalau tak 'bersiap'.stretch mark pun tak ada. Yang dulu punya dah hilang. Hehe.

Berat badan
-1st pregnancy
Berat naik mendadak. Dari 64kg terus jadi 84kg. Pitam ok. Ambil masa dekat 2 tahun untuk aku dpt berat 62kg. Sebelum aku dapat tahu aku preggy kali kedua, aku di rasuk diet. Haha. Dan berjaya ok slim melim. Tetiba ku preggy. #bertabahlah

-2nd
Dari 63kg,jd 79kg. Hahaha. Sama je gemuk even aku kawal makan gak. Memang jenis aku mcm tu kot. So aku sekarang tgh gemuk gak even dah habis pantang. Nak diet macam tak boleh sebab aku bf baby. Huhu.

Emosi
-1st pregnancy
Macam over sensitif. Kerap terasa dan asik nak nangis

-2nd pregnancy
Ok je. Happy dan tak ada nak menangis tak tentu pasal

Sakit
1st pregnancy
Tak adalah sakit sgt. Cuma awal tu kerap pedih ulu hati. Kaki sembab dan bengkak. Kerap kena kebas tangan.

2nd pregnancy
Sakit pingang yang agak teruk yang mana setiap hari kena urut baru dapat tdo. Kalau tak, sakit betul... Kaki tak sembab langsung. Muka pun sembab bila dah 36 minggu.Awal2 xde.kebas tangan pun sama. Tapi mengangu la.sakittt.

3 comments:

  1. i mcm dh xigt sgt masa hannah hehe. kene tgk balik post kt blog br igt. tp yg kali ni mmg memeningkan la jgk compared to hannah hehe

    ReplyDelete
  2. tak terbayang lah macam mana org kene morning sickness macam sampai 3-4bulan oiii. Tabah sungguh!

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...