nuffnangku

Tuesday, October 21, 2014

Cerita tentang second pregnancy aku

Salam.

Baby dah selamat lahir baru aku nak cerita pasal serba sedikit 2nd pregnancy ni. Tak ada pun sebenarnya, cuma cerita biasa2 untuk jadi kenangan aku nanti ;) Iman lahir pada 2012. Lepas dia lahir, aku belum terfikir nak bagi adik pada dia sebab aku rasa aku belum pandai nak manage dua anak, belum sedia nak bahagi2 kasih.

Masa tu rasa nak bagi semua kasih, semua perhatian dan semua semua yang kami mampu pada dia. ya, dia seorang.Masa tu rasa kalau dia je anak kami pun ok. Jadi anak tunggal.haha.

Sehinggalah satu hari tu, aku tengok dia main. Rasa macam alahai kesian sebab dia main sorang2. Rasa macam boring giler life die. Dah la die tak duduk nursery. Mana ada kawan2.Tetiba perasaan kesian tu datang macam tu je. Padahal da setahun lebih, aku tak pernah tengok or tak pernah nampak pun dari satu sudut betapa boringnya life Iman.

Selama setahun lebih juga aku cukup takut kalau aku preggy lagi. Boleh buat aku rasa macam nak pecah dada tiapkali period lewat sehari dua. Tapi semenjak dua menjak ni tetiba aku boleh detik dalam hati, kalau preggy lagi pun, tak pe,ok je.gitu tetiba semua bertukar.

Tapi aku tak adalah beria sangat nak preggy. Setakat imagine je kalau preggy lagi. Tehee. Sebab aku sebenarnya planning nak preggy lagi dalam akhir tahun 2014 or dalam tahun 2015 so that adik Iman lahir dalam tahun 2015 or 2016.

Tahun 2014 memang banyak sangat aku planning untuk majukan bisnes aku - dreamsisters tu.Tapi kita ni manusia biasa je. Kita merancang..Allah pun merancang. Perancangan Dia adalah yang lebih baik. Maka awal Januari aku mula rasa badan aku ni rasa semacam.

Mula ingat penangan diet(wahaha) sebab masa tu aku sedang dalam kemuncak berdiet dan memang berat dah turun dekat 4 kg.dan lagi sikit nak dapat berat yang aku idamkan. Again, kita merancang je Allah yang menentukan. Aku kan cser. So perut dan badan nak fit tu macam ambil masa. After dah nak dua tahun.. Baru badan aku nak fit tapi tula.. ku preggy lagi. Maka harapanlah nak kurus segera kan. Pas preggy nanti..ambil masa berapa lama lagi nak fit dan perut ni nak surut.

Gerak hati aku macam dapat rasa aku preggy lagi. Tapi takdelah sedih ke apa. Perasaan mendatar sebab tak check upt lagi. Period aku pun dah terlajak dekat seminggu. Sebab aku ni jenis period just lewat sehari atau awal sehari dari cycle tu je.

Isnin..
Masa husben aku g kerja, pagi2 tu aku dah buat upt. Mengigil2 tangan aku..berdebar2 nak tunggu result.
Sekali pas 5 minit..tak ada apa yang berlaku..
Aku macam kecewa..
Laa tak preggy ke?
Bila check upt tu..
Rupanya aku silap guna.ngek betul.membazir satu upt.
Nasib memang beli dua..
So yang satu lagi tu.. Baca betul2 sebab taknak tersilap lagi
Result, alhamdulilah. Tak dijangka pun akan preggy seawal ni.
Langsung tak rasa ralat..x sedih pun.
Rasa happy macam preggykan Iman dua tahun lps.

Cepat2 wassap husben.
Tapi tak bgtau result.
Buat ayat macam2 bagi dia cuak..nerves tunggu aku bgtau result.wahaha.

Memang anak kedua ni luar dari planning kami. Ibarat macam surprise.Hahaha. Kami rancang nak anak kedua dalam tahun 2015 macam tu. Tapi Allah mahu anugerahkannya dalam tahun 2014.
Kami terima dengan hati terbuka.
Tetap teruja macam baru pertamakali nak dapat anak.

Tambah teruja bila dah scan..dapat tahu bakal dapat baby girl.
Syukur.. Dah sepasang dah anak kami. :)

2 comments:

  1. Alhamdulilah dh sepasang :)
    take care ye

    ReplyDelete
  2. Tahniah weiii..aku punya plan plak..sepatut nya adik muhaimin kuar tahun 2014 tapi terkeluar tahun 2015..salah plan daa..hehehe..

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...