nuffnangku

Wednesday, October 29, 2014

2nd pregnancy-checkup di KKIA sebelum continue dekat private

Salam.



Tajuk kemain panjangkan. Tak ada niat tertentu, cuma nak berkongsi perjalanan checkup aku sepanjang preggykan Husna. Biasa yang kita dengar kalau dah checkup dekat klinik ibu dan anak(KKIA) , biasanya akan continue terus til dekat bersalinkan?Atau kalau dekat private, terus jela dekat privatekan. Ataupun maintain dua2. Yang KK pergi yang private pun pergi.

Aku masa tu tak tahu boleh ke tidak kalau awal2 checkup dekat KK then teruskan dekat private je. Maksud aku yang private tu bukan specific klinik tau. Tapi pergi klinik yang ikut suka hati. Bahaha. Pening tak dengan ayat aku?

Macam ni, minggu ni pergi klinik A, next checkup klinik B- gitu lah. Mesti terfikir amenda logik buat macam tu la kan. Hehe.

Lepas buat UPT, aku pergi klinik Seri Indah Gombak untuk sahkan betul ke aku preggy ke tak. Tapi doktor tu taknak scan, katanya kandungan terlalu kecil, tak nampak pun kalau scan. Di sebabkan ni pregnancy kedua, aku tak adalah blur sangat. Oklah taknak scan kan, aku pun reti je kira sendiri edd aku berdasarkan tarikh hari pertama period aku yang terakhir. Aku tahu kalau awal, memang tak nampak pun kalau scan.

Then bermula episod mabuk2 aku tu, aku balik rumah parent. Tapi stil malas nak pergi klinik awal2 tu.

Bila dah 14 minggu baru pergi buat scan kali pertama dekat Pusat Rawatan An Nur untuk check. Alhamdulilah. Semua ok dan normal.


Sebab nak pergi KK tu kan kena bawa hasil scan tu, sebab tu aku g dulu Pusat Rawatan An Nur. Then dalam 16 minggu baru pergi KKIA terdekat. Reason aku pergi daftar,KK bila dah 16 minggu? Aku malas nak pergi dari awal sebab tahulah kan KK tu camne punya ramai orang. Risau aku muntah2 je kat situ nanti. Tu pun bila dah 16 minggu stil pergi bawa plastik untuk standby muntah.

16 minggu-24 minggu
Aku pergi KK area rumah parent dengan gap 2 minggu sekali. Setiapkali datang kena amik darah sebab HB aku memang low gila.kena bebel juga. Tensen ok. Nurse sempat buat lawatan ke rumah sebanyak 2 kali. Ni pun annoying bagi aku sebab nak datang tu bukan nak call dulu. Tetiba je ada depan pagar.

Then. Aku dah ok dari pregnancy sickness. Balik KL semula. Dengarnya KK area umah aku tu lagi ramai orang. Kena tunggu dalam 2-3 jam baru settle. Husben aku malas nak amik leave or time off memandangkan aku kena pergi dua minggu sekali kan. So dia suruh check dekat private je.

Kebetulan aku buat appointment dengan Jess untuk scan 3d 4d tu dekat Umra, Shah Alam. Masa pergi tu tetiba kena amik air kencing, berat bagai. Pelik gak sedangkan aku just datang untuk jumpa jezz je. Then after jumpa Jezz, kena pula jumpa doktor dekat Umra tu.

Tetiba kena amik suntikan kancing gigi tu. Lega juga la sebab memang aku spatutnya amik suntikan tu pun kan. Settle. Next app. lagi 2 minggu. So aku pun g jela checkup kat Umra tu. Tak banyak songeh. Just check up gitu je kan. 

Dalam 36 minggu, aku pergi checkup dekat Gombak medical center, kononnya nak tengoklah ok ke tak aku nak try VBAC. Doktor hamizah kalau tak silap. Dia scan semua then kata ok. Cuma aku kena kawal pemakanan supaya berat baby terkawal.

Then lepas tu, aku memang tak pergi checkup dekat mana2 pun. Aku just planning kalau dah edd  but still tak ada tanda, baru aku nak g checkup dekat mana2 private or pergi terus Hospital. Tapi tak jadilah sebab 39 minggu, Husna dah lahir. Hehe.

Bila masa nak bersalin tu, bawa jela buku pink tu. Tak ada masalah apepun even mula2 aku pergi KK then pastu g private lain2 tempat, asalkan semua details tu ada catat la kan. Oh ye, aku bersalin dekat Hospital Besar Melaka. 

1 comment:

  1. saya pun check up kat KK, pastu bersalin kat private. kena ada surat untuk transfer dari gov ke private.. tapi sbb husband sy doctor, so dia buatkan je, tak pening kepala sgt. saya suka check up kat KK sebab sangat detail..semua dia check - blood, urine, BP etc..

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...