nuffnangku

Friday, August 22, 2014

MH17, selamat pulang

Salam.

Hari ni redup, rasa syahdu. Rasa seolah hati pun ikut mendung. 20 jenazah dari #MH17 akhirnya berjaya di bawa pulang untuk di semadikan. Tak tahulah apa yang aku rasa, cuma rasa sayu, tersagat dan air mata macam mudah je nak kuar bila fikir, kalaulah aku yang berada di tempat kaum keluarga, sahabat2 mereka.

Perginya ramadhan, kembalinya hanya sebujur jasad. Allah, beratnya ujian dan dugaan yang terpaksa keluarga dan sahabat mereka harus tanggung. Moga diberikan semangat, kekuatan dan ketabahan melalui saat yang tak ramai mampu hadapi, tak ramai mampu berdepan.

Tak ada siapapun minta perkara macam ni terjadi dalam life. Tapi semua ketentuan Allah. Masih ada yang nak persoalkan itu ini. Persoalkan pemakaian pramugari, persoalkan itu ini. Kadang kalau kita ni tak ada benda elok nak dicakapkan, lebih baiklah diam.sesunguhnya kurang bercakap tu menyekat diri kita dari membuat pelbagai kerosakan hati dan fikiran. Orang dah pergi, usahlah di singkap aib yang ada( kalau ada), tutuplah aib yang kita nampak, InsyaAllah Allah juga akan jaga aib kita. Nampak tak betapa 'mereka' yang telah pergi ni(terutama yang beragama Islam)di beri Allah rahmat dan berkat? Tak semua orang bertuah bila kematiannya di doakn dengan begitu ramai orang, disolat jenazahkan di semua masjid di seluruh negeri pada hari jumaat? Allah telah mentakdirkan macam tu. Jumaatkan, confirm jumlah jemaah adalah lebih ramai dari hari biasa. Itu rezeki mereka yang telah 'pergi'.

Kita ni bukan tuhan. Hati pun tak bersih. Asik persoalkan itu ini padahal kita pun tak tahu akhir kita nanti macam mana kan.

Ada yang siap persoalkan KOS buat upacara penghormatan jenazah ni. Kau dah kenapa??? Duit dalam bank kau ke yang berkurang kot iye pun? Be sensitive lah, even bukan famili members korang pun. Isu berkabung pun satu hal.tak payahlah jadi isu sangat. Bukan berkabung tu ko g sembah berhala ke apa. Nak berkabung pakai baju hitam, pakailah. Nak pakai baju putih pun pakai jelah. Tak ada orang paksa. Niat tu lagi penting dari apa yang kau pakai. Bukan berkabung pakai pakaian srbijik rahib pun( untuk yang Islam), perkara simple usahlah disulitkan.

Moment of silence pun sama. Kalau kau islam, kau sedekahkan lah alfatihah. Kalau kau bukan islam, buatlah apa yang agama kau ajar. Tak susahkan. Ini pendapat aku.makin ramai pahlawan keyboard yang membiak bagai cendawan tumbuh lepas hujan, tapi tak cukup ilmu, kerjanya hanya nak bash.


Sedih mengenangkan anak co-pilot Ahmad Hakimi Hanapi yang belum mengerti apa2.Allah..

#mh17
#flyinghigh
#welcomehome
#MalaysiaBerkabung


Apalah perasaan famili dan sahabat #mh370 kan, menanti sesuatu yang lagi tak ada kepastian.

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...