nuffnangku

Wednesday, July 9, 2014

Judge

''Judging is preventing us from understanding a new truth. Free yourself from the rules of old judgments and create the space for new understanding.''

Biasalah manusia kan. Tak dapat lari dari nak judge orang lain. Bila dah judge, then buat kesimpulan sendiri. Tak salah nak judge orang, tapi biar bertempat. Biar kena pada masa dan keadaan. Kalau benda dah bertahun pun, masih nak judge,padahal orang tu dah move on, sampai bila orang tu nak free dari kisah silam?

Bila dia struggle cari jalan untuk move on, kite asik judge kisah silam dia. Yang lepas tu lepas lah. Nampak macam orang tu rilex tak ade apa, tapi kita tahu ke betapa dia struggle nak move on, nak terima perubahan baru,nak cari jalan pulang? Setiapkali kita judge dia dengan ungkit kisah lama dia, dia macam terpaksa bina keyakinan diri dia dari zero semula. Sebab nak move on ni, kita kena ketepikan masa lalu,kesilapan lalu.ketepikan ye, bukan lupakan. Tak boleh lupakan sebab itu pengalaman berharga. Bukan semua orang melalui apa yang kita lalui. Dan ada hikmah kenapa Allah beri kita peluang untuk lalui jalan tu.

Jadinya, instead of asik ingatkan dia pada masa lalu dia, why not bagi dia dorongan dan sokongan untuk move on. Bagi dia tangan untuk dia gengam meniti hari mendatang. Usah ungkit2 benda lepas yang dia cuba simpan dalam lipatan sejarah life dia.


Tak ada kena mengena antara hidup atau yang telah tiada.sekadar reminder je. Contoh kalau artis tu dah berhijrah, dah bertudung, buat apalah dok sibuk ungkit zaman seksi zaman tak kenal tuhan yang dia pernah lalui tu kan.Bagi ruang. Sebab kita pun tak tahu pengakhiran kita nanti macam mana. Tak pasti pun perjalanan kita ni nanti menuju ke mana.Hari ni yang kita ada, belum tentu selamanya kekal.salam.

5 comments:

  1. Itu sebab julia suka bg kata2 dorongan pada orang yg nak move on...yg nak flash back kisah silam tu julia x berapa berkenan...melainkan diri dia sendiri yang bercerita...kita yang biasa2 ni baik jd pendengar setia...tp jgn tambah lagi rekaan cerita dia itu yg buat lagi tak elok...

    Salam ramadan ye...tinggi dah ziyadh iman...ingat lagi tak Qi ni...lama tak tanya kbar kan...hehehhehe

    ReplyDelete
  2. ya setuju dgn you sis, yg dah lepas biar la berlalu..jgn dikenang lagi :)

    http://blurplediary.blogspot.dk/2014/07/in-out-ramadhan-2014-di-perantauan.html

    ReplyDelete
  3. tp yg sebenarnya, mmg ade jenis manusia mcm tu, die suka jadi ala2 detektif conan dok selidik dok korek semua kisah silam orang lain. mungkin dia dapat kepuasan agaknya dengan cara mcm tu.

    jemput join segmen saya di sini. hari ni last day. :)

    http://www.mystorymory.com/2014/07/segmen-wow-duit-raya-12-17-julai-2014.html

    ReplyDelete
  4. manusia berubah.. mungkin jauh lebih baik dari apa yang pernah di kenali sebelum ni.. kekadang orang yang bercakap tu pon tak sempurna mana.. sapa lah kite nak judge mental orang lain kan..

    ReplyDelete
  5. i suka sangat entry u ni. semua manusia ada kisah silam, jadi terima seadanya. buat apa kita nak selak balik cerita lama orang kan.

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...