nuffnangku

Thursday, May 2, 2013

Blog Lara Shamsyul : Kisah Sebuah Perjalanan Hidup genap 4 tahun.

Semalam genap 4 tahun blog ni aku buat.

Aku mula tulis blog sekitar tahun 2009 gak. Tapi blog ni bukan blog pertama yang aku tulis. Ini dia blog pertama yang aku tulis : http://veelarachemical.blogspot.com tapi aku dah privatekan sebab banyak sangat pengacau. Dulu masa aku baru lagi menulis, masih muda lagi baru 24 tahun, jadi aku tulis betul-betul macam diari, kononnya online diary lah. Tapi tak sangka pula jadi lain sebab masalah stalker. Masa tu memang aku menulis agak jujur dan kebudak-budakkan, naif lah katakannn.euwww.

Kemudian, aku move on ke blog ni. Blog sekarang ni lah : http://laramorreno.blogspot.com/

Tak ingat dah apa nama yang aku guna mula-mula. Oh ye, blog yang private tu memang tak ada update apa dah sejak private, terbiar macam tu je. Sebab aku pun menyampah baca blog tu, rasa gedik nak mamp je blog aku dulu tu, mihmihmih.

Tapi aku jumpa cara nak import entri dari blog lama tu ke blog ni. So aku import semua dah.

Dekat blog ni lah aku mula tulis betul-betul sikit. Aku belajar sharing apa yang patut aku sharing dan apa yang tak patut aku sharing. Aku belajar sesetengah perkara perlu aku tapis dulu dan ada yang perlu aku jujur je. Tapi blog aku ni 'matang dan dewasa' seiring tuan dia lah. Hihihi. Sekarang umur aku pun dah 28 tahun, jadi apa yang aku tulis lebih banyak kepada kisah anak. Sesuai dengan status baru aku-ibu anak sorang. Hihi.

Dulu aku menulis syok sendiri je kot, kahhkahkah. Sekarang, aku dah kenal ramai blogger terutama ibu-ibu geng gojes mommy. Ya, FB aku tu ramai blogger je. Instagram pun sama. Hari-hari aku dok scroll satu-satu pic anak-anak comel dekat instagram tu. Baca update mereka, baca perkembangan anak-anak soleh/solehah tu. Kadang aku komen, kadang aku baca je. #kumpulanmakyangsukauploadgambaranak  ini bukan group ke apa, tapi hashtag ibu-ibu suka suka guna sebab memang sedar diri tu memang asik upload pic anak je. Hehe. Dulu belum ada anak, gigih lah posing amik gambar muka sendiri, sekarang tak lalu lah aku nak snap dan upload muka sendiri. Ok sesekali aku upload gak tapi 99 peratus instagram aku tu muka anak je.

Dulu nama blog aku ni bermacam, sebab aku belum jumpa nama yang betul-betul tepat nak describe kan blog aku ni jenis blog yang macam mana. Akhirnya aku decide guna nama - LARA SHAMSYUL  je -- mudah, ringkas dan orang memang tahu pun blog ini lebih menjurus pada tuan punya blog. Kemudian, aku pening lagi nak tulis description apa, sampai akhirnya aku rasa yang paling tepat adalah - kisah sebuah perjalanan hidup. Sebab kat blog aku ni memang banyak aku tulis apa yang berlaku sekitar life aku. Kalau korang rajin baca dari mula aku buat blog -2009 sampai ke hari ni 2013, korang dapat baca tentang kisah  aku dari baru bercinta - banyak konflik - banyak kenang kisah2 lalu - putus cinta - merisik - planning nak kahwin ( ni tak banyak sangat aku tulis ) - life lepas jadi isteri orang - pregnant - sampai lah hadirnya ziyadh iman.

Dulu ayat aku agak skema, sampai naik menyampah aku nak tulis sebab tak reti guna ayat dengan betul, sampailah tahun lepas, aku decide guna bahasa rojak dengan ejaan sukehati aku je, jadi aku rasa lebih bebas, lebih sempoi dan mudah untuk aku tulis blog, rasa macam apa aku tulis tu, tu lah gaya aku bercakap :)

Blog aku ni tak ramai sangat orang baca, tapi ada lah sikit dan membantu juga lah nuffnang aku tu, hihi secara tak langsung. Dan thanx pada follower dan readers aku. Juga kawan-kawan yang selalu tinggalkan komen. Aku happy baca bila ada yang respon.  Dan tentulah happy menulis. Juga silent readers.strangers dan stalker. Korang memang best. Selamat datang, selamat berkenalan dan terima kasih sudi singgah blog aku.

Niat aku tulis blog memang dah tak ada nak hentam orang ke , sindir ke, sarkastik ke apa. Aku berniat untuk sharing pengalaman aku. Atau tulis sebagai ingatan dan kenangan untuk diri aku dan keluarga. Nanti lagi setahun dua baca balik blog ni, syahdunya terkenang kisah-kisah yang pernah terjadi. Banyak suka duka dekat blog ni. Banyak. Bila baca balik, macam-macam feeling yang aku rasa.

Masa baru kahwin, aku tanya laki aku, boleh lagi ke tulis blog?
Dia kata ' Boleh, tapi dengan syarat - tak payah cerita sangat pasal rumahtangga'
Jadi, tu yang aku pegang. Taknak lah kebenaran tu ditarik -__- Aku faham maksud dia, cerita pasal rumahtangga tu macam kalau gaduh pun nak cerita, dan hal-hal dalam kain pun nak khabar ke orang.

Dan lagi satu, memang ada certain hal aku memang tanya dulu dekat suami aku before aku update sampailah sekarang . Hehe.

Cukuplah setakat ni dulu yea. Hihi.

Selamat Ulangtahun Blogku. Marilah men'tua' bersama-samaku. 

hahaha.

5 comments:

  1. samala i pun dulu ada blog tapi i delete sebab ada stalker and i 2 kali tuka url private la apa sume sakit hati. padahal dulu i masyuk gakla dpt duit blogging haha

    skrg i nak privatekan pun kalau ada stalker husband i marah dia cakap lantaklah diorang. husband plak yg support i huhu

    happy 4 years blog u :D

    ReplyDelete
  2. Imbas kembali memori indah dan duka...ia sebuah perjalanan hidup kan lara :)

    ReplyDelete
  3. sama date dgn labour day lah ya? happy 4th anni blog! :)
    ckp psl blog lama,ismpai harini jengukblog lama i lisalisut.blogspot.com.dh private sbb tu zmn jahiliah. kah2. kdg2rindu i bc sndri hehe

    husband i bc blog yg skrg ni,sjk belumkawin tp i xtye diapsl nk update. biar surprise. haha. tp i malu kalau dia bc time tu i ade kt sblh >_<. baca la jauh2 hahaha

    ReplyDelete
  4. Betul tu, setuju dgn pendpt lara. Kita just share pengalamandan hal rumah tangga tak perlu share kan... :-)

    ReplyDelete
  5. u...blog i skrg pon dah lama..mcm2 cerita dari i single, couple, kawen n ada anak..tp i continue je walaupon ayat dulu ntah apa2 (eh skrg pon kdg2 tulis mcm budak2.haha)...tapi sejak jadi mak ni i lagi suka tulis n baca blog2 yg cerita pasal anak kot..suka baca experience mommies semua ;)

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...