nuffnangku

Tuesday, March 19, 2013

Rendam oat again, nak jawab soalan fifi :-)

hihi. Baik jawab dalam entri baru, senang sikit. Sebab baru perasan, entri aku semalam tak berapa lengkap. Hihi.



1) pas rendam tu kita masak semua eh?
Yup. Kena masak semua. Sebab tu bila nak masak, sukat je berapa anggaran yang korang nak guna dalam seminggu dua.

2)bila dah masak semua, lebih tu kena frozen ke?
Betul.kena frozenkan. Tapi nak lagi senang, blend and tapis pas masak tu dan frozenkan. Normally tahan lama sama macam puri. Tapi untuk elakkan nutrien makin hilang, better frozenkan untuk kegunaan seminggu dua. So still fresh

3)oat tu rasa masam tak sebab lemon?
So far,dah 3 kali i buat, rasa tak masam. Rasa oat biasa tu je. Air rendaman tu tak payah buang. Bila nak masak esoknya, terus tambah air lagi macam kita nak masak bubur tu. So sebab tu before nak rendam, make sure dah basuh oat tu bersih2.

Tapi kalau korang tak confident, bila nak masak tu, leh je buang air rendaman dan tambah air baru.

4)oat tu tak basi?
Masa rendam tu oat akan bau masam sikit, tapi tak basi dan tak effect pada rasa.

Soalan ctmah :
7 bulan dah boleh makan oat?
Yup. Dah boleh. :-)

posted from Bloggeroid

3 comments:

  1. hehehe...ala,segan i taw! thanks ye.nanti nak cuba.walaupun nampak cam susah je..

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...