nuffnangku

Tuesday, March 19, 2013

Cara rendam oat dengan betul.

Ini untuk rolled oat ye. Bukan instant oat. Kalau instant oat tu, rendam sekejap dengan air panas je, macam biasa.



Ini je bahan-bahannya. Mudah. Bukan guna banyak benda pun kan :-)

1 cawan rolled oat
1 cawan air
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar jus lemon

Campur semua dalam satu bekas. Tutup gitu je untuk tempoh lebih 12 jam :-)
Mesti korang rasa macam lama giler nak tunggu kan. Bila rendam tu, bajetlah untuk buat makan dalam seminggu punya, so tak adalah hari-hari korang nak kena hadap rendam merendam ni kan.

Tips : mula rendam dalam pukul 7 malam. So sok pagi dah boleh guna untuk masak dah kan.


Oat yang sedang di masak. Serius, aku suka bau oat.

Kenapa kena rendam oat ni sampai macam ni?
1) supaya sistem penghadaman koran / baby lebih mudah di hadap.
2)oat tu masih di level bijian, maksudnya masih lagi biji benih. So sifat dia macam, walau apapun terjadi, dia tetap nak jalankan tugas dia sebagai sebarkan beni pok tu. Sebab tu susah nak dihadamkan

Nak baca lebih lanjut, g sini : http://rendambijirin.blogspot.com

Hope baby korang suka makan oat :-)

posted from Bloggeroid

8 comments:

  1. pas rendam tu, kita masak semua eh?kalau masak semua,kena frozen ke?tak rosak?tahan berapa lama?oat tu rasa masam tak sebab lemon? tak basi ke? banyak nar soalan nya..

    memang ada kat solid food group tu tapi takut nak tanya diaorang.hehe..

    ReplyDelete
  2. lama gak kena rendam ye. ni yg cm malas je muahaha :P

    ReplyDelete
  3. hmmmm interesting. nice info tp i tau i sndri xsuka mkn oat. hehe. so i assume Hannah pn xberapa suke mcm kes buah pear aritu.kakaka. so i skip oat kali ni sighhhh :D

    ReplyDelete
  4. i dah try masak arituh and dah rendam pun..tp x jadik..sukatan air x btul la kot..suke bau oat..tp i xsuke mkn oat..ahhaha..

    ReplyDelete
  5. lara, 7 months dah boleh mamam oat kan?

    ReplyDelete
  6. oat Mikha tak suke. koko crunch suker..achaner tu? hihihihi :)

    ReplyDelete
  7. thank u for sharing. i seriously tak tau brown rice tu kena rendam 24 jam..dah selamat 1 tablespoon dalam perut hamza x rendam pun. nasib baik dia beri2 ok...thanks again, great info

    ReplyDelete
  8. lepas rendam tu x perlu sangai & blend halus mcm beras perang tu ke? sbb nk buat bnyk utk stock seminggu

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...