nuffnangku

Saturday, February 23, 2013

Resepi bubur baby paling simple :)


Ini resepi bubur yang aku masak masa Iman berusia 7 bulan. Aku dah upload dekat instagram, tapi nak upload semula dekat sini, sebab ada kawan aku baru nak bagi anak dia solid food. Nanti senang dia nak cari resepi dekat sini.

Resepi ni ada ayam. Ini pertamakali aku intro ayam dekat dia, masa dia 7 Bulan 3 Minggu. Sepatutnya 8 bulan baru boleh intro. Tapi lepas intro tengok Iman ok je, so pass. Badan dia pun tak ada merah-merah, poopoo biasa je. Alhamdulilah.

Bahan-bahan :
beras ( segengam )
lobak merah ( dalam seinci)
daun sawi ( 2 atau 3 helai )
ayam seketul kecil

Cara : 
-tanak bubur dulu. 
-hiris lobak kecil-kecil, ayam potong dadu, bersihkan dan basuh. siat daun sawi. 
-masukkan ayam. Kemudian lobak dan akhir sekali daun sawi bila bubur hampir masak. tunggu sampai lobak jadi lembut. dan siap!
walaupun tanpa garam, tapi bila campur aym, rasanya memang not bad. sedap :)


1 comment:

  1. ermm dap2!! nk cube bg my baby bile dia dh 8 bln nnt la =)

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...