nuffnangku

Wednesday, October 31, 2012

Ini yang dipanggil anak papa?

T__T

Cuba korang cari mata anak aku kat mana? *gelengkepala*

Ini antara sebabnya kot suami aku nak sangat anak sulung dia anak lelaki.
Boleh jadi geng dia. Aku juga lah yang tak ada geng.

T_______T

Aku pula tak kisah pun anak lelaki ke perempuan. Yang penting sihat dan selamat di lahirkan.
Tapi lepas ni, kena usaha untuk dapatkan geng aku pula la, baru aciiiiiiiiiiiiiii kan!
Tapi bukan setahun dua ni, InsyaAllah.



Oklah. Panjang pula ayat kat Wordless Wednesday ni.
















Ini bukan hari yang sama, walaupun Iman pakai baju yang sama. Tapi seluar dia lain-lain. Biasalah budak tecit, berapakali nak muntah kena kat baju, atau air liur buat baju tu basah, pastu kena tukar baju -_-'

Tuesday, October 30, 2012

Soalan basic mengenai solid food untuk baby.


Disclaimer : aku ambil bulat-bulat secara copy paste dari page HSFFYB.

Aku pelupa plus leceh kot nak cari nanti kalau aku tak letak dekat blog sendiri. Selain itu boleh jadi panduan untuk orang lain yang nak cari ilmu pasal solid food ini kan. Jom study sesama.

yeay! Esok Iman dah genap 5 bulan. 1 mon to go *taksabar*


Basic questions:

1) Anak sudah 6 bulan. Mahu beri makan apa?
Beri makan puri buah/sayur dahulu. Setiap satu jenis makanan beri selama 4 hari berturut-turut sebelum intro yang baru.


2) Sehari berapa kali makan?
Mula-mula 1 kali dahulu. Terpulang mahu beri bila - pagi, tengah hari atau petang/malam. Sebabnya perut bayi baru nak sesuaikan dengan benda baru

3) Berapa banyak kuantiti makanan yang boleh diberi?
2,3 sudu sudah memadai sekali makan. Tak perlu beri banyak. Nanti perut anak terkejut. Kalau anak makan kurang dari itu, tidak mengapa. Anak baru nak belajar makan, tak boleh harap dia makan macam anak yang dah 4,5 bulan makan.

4) Kenapa tak boleh beri bubur nasi seawal 6 bulan? Bila boleh beri bubur? 
Selama 6 bulan anak minum susu semata-mata. Jadi, afdal beri semi-solid seperti puri epal, pear, labu etc supaya perut anak tidak terkejut. Nasi sumber karbohidrat. Boleh menyebabkan sembelit. Seeloknya mula beri bijirin seperti nasi pada usia 7 bulan.

5) Puri boleh tahan berapa lama di dalam chiller dan freezer?
Puri di chiller 48 jam. Di freezer, 4 bulan.

6) Cara pengendalian puri apabila hantar ke pengasuh/taska?
Cara pengendalian puri sama seperti cara pengendalian susu ibu.

7) Bila beri anak makan, mesti beri air kosong?
Ya.

8) Anak 5 bulan lebih. Nampak macam lapar. Semua benda masuk mulut. Boleh beri makan? 
 Anak pada usia ini memang suka masukkan segala-galanya dalam mulut, termasuk kakinya. Seeloknya tunggu 6 bulan. Biar anak puas menyusu susu ibu sampai usianya 6 bulan. Anak ada seumur hidupnya untuk makan macam-macam. 

10) Beri anak makan, tapi anak macam tak suka dan tak mahu makan. Beri air kosong pun tak nak minum.
Benda baru, jadi ambil masa untuk anak biasakan diri dengan rasa dan benda baru. Sabar. Beri sedikit demi sedikit. Lama-lama anak akan terima. Jangan paksa. Nanti anak terus tak mahu makan atau minum air kosong.

11) Anak sembelit/cirit birit. Nak beri makan apa?
- Sembelit : Give 'P' (Prune, Papaya, Plum, Pear, Pumpkin). Stop 'BRAT'.
- Cirit-birit : Feed 'BRAT' (Bread, Banana, Rice, Apple sauce, Toast). Stop 'P'.

12) Bila boleh beri ikan? 
Disarankan 10 bulan ke atas. Sebabnya kandungan merkuri dalam makanan laut susah diproses perut anak. Makanan laut lain seperti udang, sotong etc - 1 tahun ke atas.

13) Bagaimana nak naikkan berat badan anak?
Renjiskan minyak zaiton dalam makanan. Beri avocado. 8 bulan ke atas, sudah boleh menumis dengan menggunakan unsalted butter, ghee. 

14) Tepung apa sesuai untuk anak bawah 1 tahun?
Tepung atta, wholewheat unbleached flour.

15) Betik, pisang, avocado perlu dikukus sebelum dibuat puri?
Tidak perlu. Lenyek/hancurkan dan terus beri anak makan. Makanan yang sesuai untuk travel.

16) Ribena, calciyum, vitagen, nutrigen dan yang sewaktu dengannya, boleh beri pada anak?
-Tak boleh. Tak sesuai. Banyak gula, bahan pengawet.

Monday, October 29, 2012

Persediaan untuk menyediakan homemade solid food.


Sekarang ni aku tengah survey apa benda lagi keperluan untuk sediakan solid food ni.

Rasanya kali ni, aku malas nak beli blender atau barang-barang persediaan yang amazing sangat. Nanti semua terperap je, sebab aku ni dah lah kuno-kuno sikit. Suka je pakai manual padahal mesin ada. Heee.

Steamer pun aku tengah fikir-fikir nak beli ke tidak. Kalau beli, macam membazir pula kan sebab pakainya bukan lama sangat pun. Nanti baby masuk ke usia 8 bulan ke 9 bulan, dah tak payah nak lembut-lembutkan sangat makanan dia. Kan? Ke memang penting steamer dan blender tu? Tak boleh ke guna blender yang macam blend cili tu tapi beli lain lah, memang tak campur untuk blend cili? Steamer pula guna yang buat masak kuih koci tu tak boleh ke? Boleh kan? Kan?

Peralatan lain, cuma aku tengah nak sangat food feeder ni. Sebab macam comel dan memudahkan. Kalau travel, tak adalah renyah dan berkecah kereta bila baby makan bersepah-sepahkan? Heee.


sumber gambar : sini

Lagisatu, bib yang senang bersih/ waterproof tu. Aku beli dekat Aeon, RM 7.90 satu. Bukan jenis kain, so kalau baby makan sepah-sepah, lapkan je :). Tak payah nak cuci-cuci selalu :)

Lepas itu tengah cari yang macam ice cube tu. Eh, memang ice cube punya tray pun kan. Dah jumpa kat tesco. Ok ke tak ek pakai yang tu atau memang kena beli dekat kedai-kedai baby yang jual tu? Apa perbezaannya ye?

Dan akhir sekali, tengah fikir juga antara dua ini, yang mana satu lebih berguna dan berbaloi untuk di beli? Bumbo seat atau high chair. hishhh.peningnya.Atau sebenarnya tak berapa penting pun?


1 Disember nanti genap Iman berusia 6 bulan. Ahh. nak kena cepat belajar ilmu solid food ni. Tak habis khatam lagi sebab suka bertangguh. heeeh

Disclaimer : semua pic adalah daripada GOOGLE.

Wednesday, October 24, 2012

4 Tahun.

2008
Sorang- sorang, lepas itu jadi berdua.


2012
Bila dah berdua, muncullah orang ketiga.
Nah.
Si Ziyadh Iman yang gebuss, bambam dan comel sebagai hadiah perkenalan 4 tahun kita.
Ikhlas dari, Isterimu.



Hahaha.

= kami mengembang bersama-sama. Hahaha.
= sudah miliki Ziyadh Iman
= Alhamdulilah, tak sangka tu kawen gak akhirnya setelah banyak giler drama swasta.
=ehh ehh. Baru 4 tahun aku kenal suami aku. Errr. Dah jodoh, nak buat macam mana kan. Tempoh masa bukan lah apa-apapun.
=Selamat Ulang Tahun Perkenalan kita, atau budak-budak panggil Couple. Hahahaha

ok, wordless wednesday yang terpanjang sikit pula :)

Tuesday, October 23, 2012

Solid Food For My Baby.

Jangan terkejut. Iman memang belum berusia 6 bulan pun.

Aku pun memang belum bagi dia makan lagi. Dia akan masuk 5 bulan pada 31 Oktober ni ( InsyaAllah dan Alhamdulilah ). Jadi, aku sudah mula-mula mencari ilmu tentang solid food untuk bagi dia nanti bila dia dah 6 bulan. Penting kot memandangkan aku zero knowledge tentang bab ini, jadi aku perlulah buat persediaan awal, perlu study dulu dan perlu tahu bermacam-macam ilmu tentang solid food ni. Aku kalau boleh nak elakkan rmerisikokan Iman dengan memberi makan benda-benda yang memudaratkan seorang baby kan.

Kalau korang nak tahu, sejak Iman berusia 3 bulan lagi, aku dah mula masuk group solid food dekat FB tu, dengan tujuan mencari ilmu. Aku nak fahamkan betul-betul pasal solid food ni. Kalau boleh tak mahu buat silap dalam penyediakan makanan untuk Iman. Aku sangat berharap Iman tak menolak homemade solid food nanti. Aku berharap sangat kali ini hasrat aku akan berjaya setelah breastfeeding journey aku berakhir terlalu awal, tapi aku cuba nak balancekan semula apa yang  terkurang dengan mencari ilmu tentang solid food pula. Korang fahamkan maksud aku. So kali ini, aku berharap sangat Iman ok dengan semua homemade solid food sehinggakan aku tak perlu nak beri dia nestum. Oh ye, no offense pasal pilihan antara nestum atau solid food. Samalah juga macam susu BM dengan FM tu.

Cuma aku teringin lah juga nak sediakan bermacam resipi yang best-best untuk baby. Resipi-resipi yang colourful, yang sedap-sedap. Tentu menyeronokkan sediakan makanan untuk baby. Harap kali ini ade la rezeki si Iman untuk makan solid food yang homemade pula kan. Kalau boleh makanan pertamakali yang aku beri dekat Iman, aku tak mahu tersilap langkah. Sebab ada pengalaman ibu-ibu yang mula-mula dia bagi baby dia puri epal, lepas tu anak dia reject puri vege semua tu.Epal kan manis, anak dia dah tak mahu makanan yang tawar-tawar T____T.

Tu yang aku takut sangat tu, sebab Iman ni memilih orangnya.
Sebabnya, kitorang dah bertin-tin try susu yang bermacam brand, tapi tak ada satu pun yang dia berkenan. Dia nak yang dia suka tu je T_____T

Ok,lupakan pasal itu.

Ni nak cerita, aku dah beli buku resipi untuk baby :) . Buku Masakan Pilihan Pakar Pemakanan / Nutritionists Choice Cookbook. Beli dengan Hana Jai dan dah dapat hari rabu 17 Oktober. Bersungguhkan, padahal anak 5 bulan pun belum lagi. Heee. Malas nak kabut-kabut bila dah dekat masanya nanti. Ada buku senang sikit. Buku ni dwi-bahasa.

bukuresipibaby1
bukuresipibaby2

DSC_0490

DSC_0491

DSC_0493


Monday, October 22, 2012

Baby tidur bersama parent, satu pilihan?

bukan kisah 18sx pun :p Ini pasal co-sleeping dengan baby je sebenarnya. Hihi. 

Tak reti nak pilih tajuk yang macam mana. Jadi pilih tajuk yang paling ringkas. Well, setiap orang ada pendapat masing-masing tentang hal ni. Biasalah, family kau, kau buatlah cara kau. Famili aku, aku buatlah cara aku. Maksud aku, semua ini ikut keselesaan masing-masing. Pilihan masing-masing. Ikutlah yang mana selesa, yang mana boleh mengharmonikan lagi keharmonian rumahtangga masing-masing kan. Ada orang guna alasan anak tidur sekali sebagai penyebab kurang dan hambarnya kasih sayang suami isteri. Ada orang lain pula alasannya. Apapun alasan korang, buatlah sesuatu yang dapat membawa kebaikan pada diri korang dan keluarga masing-masing, kan?

Macam aku sendiri, memang aku belum bersedia nak asingkan anak. Aku pun tak tahu kenapa, tapi aku rasa lebih selamat dan selesa bila anak tidur sebelah aku je. Senang aku nak pantau 10 kali atau 20 kali sekalipun sepanjang malam tu :) Bayangkan kalau anak tidur dekat baby cot atau jauh sikit dari aku, dengan aku yang rabun teruk ni, memang tak ada maknanya nak tengok dari jauh je, bukan nampak apapun. Kena juga bangun, pergi jengah. Dalam tengah sedap tidur macam tu, aku yakin, aku tak larat nak buat peel mak paranoid macam tu sampai dekat 10 kali bangun sepanjang malam cuma untuk tengok anak tidur elok tak. posisi kepala dan badan dia ok tak. baju dia pakai selamat tak untuk dia. diapers dia perlu salin tak. perlu selimutkan dia tak. Eh macam-macam lagi.


Decision ni bukan buat sorang-sorang ye. Ini pilihan kami sebagai parent Iman. Aku memang confident suami aku lagi lah tak sanggup nak biar anak tidur jauh dari dia. Kalau tak, tak dapatlah dia nak cium budak tu entah berapa puluhkali setiapkali budak tu tidur, kan?


Memang ada kebaikan dan keburukan bila baby tidur sekali dengan parent. Begitu juga kalau baby tidur asing dari parent. Macam aku katakan mula-mula tadi lah, pandai-pandailah korang sebagai parent, fikir dan cari yang mana lebih sesuai dan selesa buat korang. Bagi aku dan suami, ini yang buat kami selesa. Rasa macam best je jadi sardin malam-malam, hahaha. Bukan senang nak dapat pengalaman macam tu, maklumlah anak baru sorang. Kalau anak sepuluh, ok, tu nanti aku fikir cara lain pula, hhahaha.


Tapi kalau dekat oversea, memang tak digalakkan co-sleeping dengan baby. Kalau nak jaga bonding time dengan baby boleh tapi bukan tidur sekatil dengan baby. Macam American Academy of Pediatrics' (AAP) advise, baby perlu tidur dekat dengan parent TAPI bukan sekatil sebab takut dihempap atau tertindih dengan badan parent sendiri atau dengan bantal. Ini pun aku setuju.


Aku tak mencari kebaikan atau keburukan baby co-sleeping dengan parent atau baby tidur asing. Kalau nak buat pilihan, korang boleh google, memang akan dapat bermacam info. Well, macam aku cakap mula-mula itulah kan, semua ni pilihan masing-masing. Setiap parent tu ada sebab dan alasan mereka sendiri kenapa buat itu, buat ini untuk anak mereka. Tak semestinya sesuatu yang elok untuk kita, elok juga untuk famili orang lain. Suatu hari nanti, aku akan asingkan juga dia, sebab dia pun perlukan ruang untuk diri dia sendiri tapi bukan sekarang. Bila tu? Bila sudah tiba masa yang aku rasakan sesuai.

Aku memang tak beli pun baby cot :) sebab nanti nak pindah masuk rumah sendiri senang, tak payah nak berangkut banyak sangat, lagipun dah kitorang decide baby tidur dengan parent kan. Nanti masuk rumah baru, terus aim beli katil besar untuk toddler je. Jimat :)

tengoklah. masa tidur pun ganas budak tecik ni.

buat masa sekarang, belum berdepan dengan situasi macam ni lagi. heee.


Bye!


Friday, October 19, 2012

Ini.


Cuba teka apa benda ni?
hihi.
Happy Friday korang!

Wednesday, October 17, 2012

Keluarga.


wordless wednesday.
Bulat kecil. Bulat kecil. Bulatlah besar.
Sayang mama. Sayang papa. Sayang baby Iman ( di gubah sesuka hati ).



Dari seorang mama dan seorang isteri
17 okt 2012.

Update perkembangan Iman pada usia 4 bulan.

Check up Iman pada usia 4 bulan!


Ziyadh Iman : 4 bulan 14 hari ( 14 oktober 2012 ), MidValley. Ini masa dia buat bunyi-bunyi, sebab tu mulut dia macam tu


                             check-up usia 4 bulan ( 15 Oktober 2012 ) :
berat : 7.2 kg
panjang : 70 cm
lilit kepala : 47 cm

Tapi dah ter 'drag' beberapa hari lewat. Sepatutnya setiap 30 atau 31 akhir bulan, tapi biasalah ada hal itu ini, so monthly checkup dia dah jadi 15 or 16 haribulan  lewat.Tapi tak mengapalah. Iman dah nak masuk minggu ke 3 untuk usia 4 bulan dia, baru kitorang pergi bawa dia check up ( follow appointment date yang nurse KK bagi ).

4 bulan memang tak ada cucuk. Nanti 5 bulan baru ada. Dos yang sama macam masa dia 3 bulan. So far berat dan tinggi/panjang dia naik stabil ( ALHAMDULILAH ).Kitorang pergi 15 oktober, isnin, dapat sesi petang 3 petang. Memang ada seorang dua parent je. So total check up cuma ambil masa kurang 15 minit. Tak payah tunggu lama. Dari aku preggy sampai ke check up bulanan Iman memang aku prefer KK area rumah aku ni, sebab paling lama aku pernah tunggu 2 jam dekat 3 jam itupun sebab minum air gula. Itu jela sekali yang paling lama pun. Selalunya dalam sejam dah settle semua :)

Ikut update perkembangan Iman pada usia 4 bulan ni, dari apa yang aku baca dekat babycenter dan rekod kesihatan KK tu, so far semuanya memang normal, alhamdulilah.

Senarai semak ikut usia 4 bulan, mengikut buku rekod kesihatan bayi

1)kepala tegak apabila di dukung ( tidak lembik) : checked.
2)bayi menumpukan pandangan dan menggerakkan mata mengikut objek?: checked!
3)Bayi ketawa atau menunjukkan tindak balas apabila di acah? : checked! dia suka giler bila di acah.
4)bayi bersuara A-a, A-oo? : checked! bukan setakat bersuara. kadang-kadang dia buat bunyi kuat-kuat macam tengah test suara, tengah2 malam buta @_@
5)bayi terkejut pada bunyi yang kuat? : checked!
6)bayi membalas senyuman? : checked! masa mood baik. Masa tengah menangis, jangan harap!
7)bayi memandang muka anda? : checked! paling suka pandang bestfriend dia ( papa dia ) huh.



Tuesday, October 16, 2012

My Post Natal Figure, Ohh!

Body / fizikal lepas bersalin!

Ini aku pernah mengomel pasal berat badan tak mahu turun-turun : LINK
Kali ni pun lebih kurang jugalah nak meluahkan perasaan yang terpendam. Hahaha. Luahan perasaan bergambar tau. Siapa tak stress kalau berat badan tak turun-turun, kan? Tapi bila fikir, aku jadi gemuk pun sebab mengandung, so jadi macam legaaaaa sikit. Sikit jela.

1)Masa mengandung total berat aku adalah : 84 kg.
2)Semasa bersalin, berat Iman : 3.77kg
Maka berat sebenar aku lepas bersalin : 84kg - 3.77kg = 80 kg *pengsan*tak pernah seumur hidup aku seberat ini.
3) Berat selepas tempoh pantang 44 hari : 74 kg.

Lepas itu macam susah gila nak turun. Masa bulan puasa, aku jaga makan juga, diet juga tapi bila timbang, alahai macam itu juga jela berat aku. Tak habis-habis dengan 74 kg selama beberapa bulan. Heh.

Tapi, baru-baru ini aku timbang, berat dah jadi 69 kg. Wow. Ada perubahan! Even sikit pun, ingat senang nak turun sebanyak 5kg? Terima Kasih kepada Ziyadh Iman. Turun 5 kg sebab handle Iman selama 2 minggu secara bersendirian bila suami pergi kerja. Aku memang berpijak di bumi yang nyata. Aku pun tak adalah berangan nak berat sampai 50 kg. Aku ni tinggi dalam 166cm macam tu. Kalau berat aku 50 kg, aku ni memang macam lidi dah. Kalau macam lidi, macam mana pula nak jaga Iman yang makin gagah itu? Harus aku melayang setiapkali dia tendang bila nak pakai pampers kan.Tapi kalau 55 kg, bagi aku memang terbaik. Tapi, aku pun sedar juga, ingat senang nak turunkan sampai 14kg lagi? Memang tidaklah jawabnya.

Target aku cuma nak berat jadi 65kg atau 63kg. Itu memang bestlah. Dah boleh pakai saiz M semula.Oh lupa pula, lepas bersalin aku kena pakai saiz XXL. double X ok. Lepas itu sejak dah turun kepada 70 kg - 69kg, aku dah boleh pakai saiz XL. Hehehe.

Aku tahu masih XL lagi, tapi tak mengapa, perlahan-lahan. Jarang orang operate cser ni mengkurus dengan cepat, maksud aku dalam tempoh berpantang tu. Kalau kurus pun, mesti perut tu tak leh tutup. Makan masa. Tak mengapa, perlahan-lahan. Aku positif ni. Hahahah

ok,entri kali ini,aku buat smepoi-sempoi je, tak adalah aku nak buat research bagai. Jom tengok gambar aku. Dulu-Kini dan Selamanya :p


Sebelum Kahwin 
berat : 55kg

Semasa Jadi Pengantin
berat : 60kg

Selepas kahwin
Berat : 65 kg

Semasa Mengandung
Berat : 84kg

Selepas Bersalin (dalam pantang)
Berat : 74kg

Beberapa bulan lepas itu.
berat : 72kg

Minggu Lepas 
berat : 69kg


Perbezaan ketara.Gambar sebelah kiri, tahun 2010. Sebelah kanan, tahun 2012. Banyak juga bezanya kan. Aduh.
Kiri : 55kg
Kanan : 69kg, tengok tangan aku pun dah cukup. Dah tahu dah, memang demok :p

Lepas bersalin, memang kebanyakkan perempuan berhadapan dengan masalah ini. Apa nak heran, Aishwarya Rai yang cun tu pun hadapi perkara yang sama :) . Datin Norjuma pun. Kalau tak percaya, pergilah google gambar diorang. Tapi diorang akhirnya kurus juga ( Datin Norjuma ). Aku pun positif je, biarpun ambil masa 6 bulan lepas bersalin ke atau setahun pun, tak mengapalah akan aku usahakan untuk kurus secara natural.

Sekarang pun, aku jarang makan nasi. Tapi benda lain aku tetap makan :) Cuma dalam seminggu tu ada 7 hari, dalam 2 ke 3 hari jela aku makan nasi :)

Aku harap dapat turun kan lagi 5 kg je. Doakan aku ye.

Amaran : Jangan promote PB atau produk kurus kat aku. Aku bohh layan. Kang aku blacklist kang, hehehehe. Kecuali korang nak bagi aku PB tu secara percuma, itu aku suka. KAHHKAHHKAH.

Monday, October 15, 2012

Muhammad Ziyadh Iman: monthly update

Ini untuk rekod aku dan sebagai kenangan :)


Lahir 
040620121921
31 Mei 2012
berat : 3.77kg
panjang : 52 cm
lilitan kepala : 34 cm



1 Bulan

050720122063

( check up pada 3 Julai 2012 ) 

berat : 4.5 kg
panjang : 57 cm

lilitan kepala : 36 cm

2 Bulan
050820122355
( check up pada 7 Ogos 2012 ) :
berat : 5.2 kg
panjang : 62 cm 
lilitan kepala : 39.5 cm

3 Bulan
060920122771
( check up pada 13 Sept 2012 ) :
berat : 6.2 kg
panjang : 65 cm
lilit kepala : 44 cm

4 Bulan
141020123378-1
( check up pada 15 Oktober) 
berat : 7.2 kg
panjang : 70 cm
lilit kepala : 47 cm

5 Bulan
DSC_0224-1edit
( check up pada 22 November 2012) 

berat : 8.2 kg
panjang : 69.5 cm
lilit kepala : 43 cm


6 Bulan
10104_4782410913895_1073423913_n
( check up pada 20 Disember 2012) 

berat : 8.7 kg
panjang : 72 cm
lilit kepala : 44 cm





----------------------------
BERAT
-0 Bulan : 3.7 kg
-1 Bulan : 4.5 kg
-2 Bulan : 5.2 kg
-3 Bulan : 6.2 kg
-4 Bulan : 7.2 kg
-5 Bulan : 8.2 kg
-6 Bulan :
-7 Bulan :
-8 Bulan :
-9 Bulan :
-10 Bulan :
-11 Bulan :
-12 Bulan :

PANJANG
-0 Bulan : 52 cm
-1 Bulan : 57 cm
-2 Bulan : 62 cm
-3 Bulan : 65 cm
-4 Bulan : 70 cm
-5 Bulan : 69.5 cm
-6 Bulan :
-7 Bulan :
-8 Bulan :
-9 Bulan :
-10 Bulan :
-11 Bulan :
-12 Bulan :

Meroyan.

Atau nama saintifik :  Postpartum depression .

Selalu orang tua-tua pesan itu ini sebab takut meroyan. Tapi kalau korang nak tahu, meroyan ni memang normal di hadapi oleh ibu-ibu yang baru lepas bersalin. Kalau dulu, 1 ibu dari 10 orang akan menghadapi angin meroyan ni, tapi sekarang 1 daripada 4 orang. Tapi awal-awal bersalin tu, tekanan perasaan yang di alami belum di panggil meroyan. Awal-awal dipanggil Baby Blues. Aku pun ada mengalami. Aku baca info dekat babycenter, dekat banyak forum, awal-awal lepas bersalin, dikira normal semua mainan perasaan yang kita alami tu. Masih dalam lingkungan normal kalau dalam tempoh sebulan lepas bersalin. Aku rasa pun memang normal, biasalah kan, kehidupan yang tiba-tiba berubah. Sangat-sangat. Walaupun kita masa pregnant selalu rasa kita dah bersedia untuk hidup dengan seorang baby, tapi lepas dia lahir, banyak perkara baru kita kena hadapi,kena belajar dan kena study.



Paling ketara, bila jadual tidur yang jadi tunggang langgang. Aku la tu. Kalau korang memang sejak ada anak ni, memang tetap dapat tidur 8 jam or 9 jam direct, so memang terbaik lah kan. Tapi aku, secara jujur, baru sekarang ni je sejak Iman masuk 3 bulan, baru merasa tidur lama-lama sikit. Awal-awal lahir sampai ke 2 bulan lebih, merana. Kadang-kadang aku rasa fikiran dan badan aku dah tak seiring, dah macam zombie bila baby bangun ikut suka dia. Kepala aku pun ting tong bila ada masa tu tak tidur dekat 24 jam. Memang aku tak jaga anak sendiri pun, tapi setiapkali Iman meragam, aku dengan mak aku lah bersengkang mata jaga dia. Suami aku kan kat KL. Ayah aku pula dia tak berapa sihat, so memang kasihanlah kan kalau nak suruh dia pun tolong tengok-tengokkan Iman. Tapi kalau Iman meragam lama sangat, dia tolong juga. Bila kepala dah ting tong, otak pun macam tak berapa nak betul. Perasaan rasa nak marah begitu tinggi. Tapi memang tak tahu rasa marah dekat siapa. Dekat baby? tak ada pun. 

Tapi mak aku selalu ingatkan, banyak-banyak bersabar. Jangan ikut hasutan syaitan sangat. Aku pun rasa tu betul. Sebab masa lepas bersalin, kita ni badan lemah. Mental pun macam letih. Jadinya syaitan ni macam ambil peluang jelah nak mendekati dan menghasut bagai kan. Sebab tu orang lepas bersalin TAK DIGALAKKAN berpantang sendiri dengan baby,  takut jadi apa-apa. Kadang- kadang baby nangis lama sikit, kita pun mula macam ada perasaan pelik datang, jadi itu antara sebab kenapa ada ibu sanggup buang atau humban baby dari tingkap ke apa kan. Di ingatkan, aku kata ANTARA PUNCA. Aku tak menyebelahi mana-mana pihak pun, cuma aku nak orang lain sedar gambaran sebenar ibu-ibu yang kadang-kadang buat sesuatu tanpa dapat di kawal. Ibu-ibu ini mungkin termasuk dalam kategori meroyan. Jadi nak elak benda-benda macam ni, kenalah berdamping dengan keluarga, kawan-kawan atau suami untuk beri sokongan emosi dan mental. Nak mengaji atau solat dah memang tak boleh. 

Komitmen pun berubah. Sebelum ada baby, perlu beri perhatian pada diri sendiri dan suami je. Tapi bila ada baby, kadang-kadang diri sendiri pun tak terurus. Badan jadi terlalu penat, letih dan otak pun macam belum dapat sesuaikan diri dengan kehidupan baru. Tu yang kadang-kadang rasa nak nangis, rasa putus asa, rasa tak berdaya nak buat apa-apapun. Rasa macam life dah sampai pengakhiran. Eh, macam-macam lagi lah.

Lepas bersalin, hormon kita berubah lagi. Tu pun antara punca. Meroyan ni boleh terjadi pada sesiapa sahaja. Paling penting, selalu persiapkan minda dan otak untuk terima perubahan. Tapi melalui pengalaman sendiri, susah juga nak atasi meoryan ni, sebab kadang-kadang bila anak sakit ( masa dalam pantang) aku rasa diri sangat tak berguna, rasa macam bodoh sangat sebab nama je ibu dia, tapi bila anak sakit, satu menda pun tak reti. Kadang-kadang sampai rasa putus asa. Pernah juga aku terfikir nak pergi mana-mana, hotel ke apa, untuk tidur beberapa jam sebab tak pernah tidur cukup.Pernah terfikir juga nak pergi holiday sorang-sorang. Gila kan. Tu la, otak tak stabil. Nasiblah lepas pantang, semua semakin ok.Semua hasil dari sokongan keluarga dan suami, alhamdulilah. Mak ayah aku banyak support aku, banyak tolong aku muhasabah diri. Suami pula snetiasa bagi kata-kata semangat dan layan je aku sepnjang tempoh berpantang tu. Kalau tak, korang baca blog aku ni di update secara terus dari Tanjung Rambutan je lah. Ok, tak lawak.



Ini pengalaman aku sendiri.



Monday, October 8, 2012

play

http://instagr.am/p/QgswePk7uq/

Masa bermain....

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, October 5, 2012

Rutin Tidur Baby Iman.

Sekarang, Iman dah berusia 4 bulan 5 hari.

Lama dah tak guna nama baby Iman. Sejak dua menjak ni, dia pun dah macam orang besar, kan. Dia dah tak mahu di BARINGKAN lagi dah. Hehe.Eh, nak cerita dia dah mula ada rutin tidur dia sendiri. Kalau singkap masa awal-awal dia baru lahir sampai menjangkau ke usia 3 bulan, sadis betul kehidupan aku waktu tu tau. Hehe. Sebabnya waktu tidur dia lintang pukang. Kadang-kadang siang tidur memanjang, malam berjaga sambil meragam.

Ye, anak aku kuat menangis. Kuat meragam. Kuat kembung. Tapi semua tu masa awal-awal hari tu la. Sampaikan aku pun buntu dan tak tahu nak fikir macam mana entah. Pakai barut hari-hari, pagi petang siang malam. Bertuam pun sama gak. Lepas mandi je, mesti bertuam. Pakai stokin, Siap sapu minyak lagi dekat perut dengan kaki, tapi tetap juga lah kembung tu. Stress aku. Nasib lah duduk dengan mak waktu tu, nasib tak meroyan :)

Tapi alhamdulilah. Masuk 3 bulan, semuanya menjadi makin mudah. Jadual tidur dah mula tersusun sikit. Kembung pun dah tak ada hari-hari. Dalam seminggu, adalah sekali kena. Tapi, ok lah tu dari masa baru lahir sampai ke 3 bulan tu, hari-hari tanpa gagal, akan kembung. Buatlah macam mana pun, encik K akan datang juga. Kadang-kadang lama giler dia meragam, kadang-kadang kejap je. Ikut nasib :(

Ok, cukuplah cerita pasal kembung. I hate u la encik kembung! 

Masuk 4 bulan, lagi tersusun jadual tidur dia. Malam dia memang tidur dalam 7 jam ke 8 jam. Tapi tak straight lah. Tetap dia akan bangun untuk minum susu dalam gap 4 jam ke 3 jam sekali macam tu. Tu memang tak ada hal. Aku ok je bangun malam kejap-kejap macam tu ASALKAN bukan 7 jam berjaga terus tengah malam, Kalau yang tu memang aku emo. Hahaha. Bangun kejap, minum susu sambil pejam mata, lepas tu terus tidur. Masa tu aku tukar lah pampers dia. Hapah tak sedar dah dia. Lena.

Cuma kadang-kadang bila datang mood excited dia, bangun minum susu lepas tu bercakap. Kalau dah start keluar suara tu, memang aku cakap bye bye jela pada tidur dan bantalku itu. Tapi bukan selalu dia macam tu. Sesekali. Alhamdulilah lah. Siang pula, memang tak adalah dia tidur straight sampai ke 7 ke 8 jam. Siang paling lama dia tidur dalam 4 jam. 

Pagi, dia bangun dalam kul 9 pagi atau pukul 10. Mandi, minum susu, lepak-lepak atau poopoo lepas tu mula mengantuk. Tidur. Waktu ni, memang jangan haraplah dia nak tidur berjam-jam. Dapat setengah jam pun dah bersyukur tau. Masa ni lah aku mandi, makan dan buat apa-apa yang patut, dalam tempoh masa 40 minit lah paling lama sebelum dia bangun semula.

Bangun, aku ajak dia main-main atau buka video untuk dia study. Tak lama pun, cukup untuk dia melompat-lompat kejap, minum susu, meniarap. Lebih kurang beberapa jam juga ambil masa. Sampai dekat-dekat pukul 2 lebih tu, dia mula mengantuk. Kadang-kadang tidur sampai 3 jam ke 4 jam. Kadang-kadang sejam pun tak sampai. Tidur siang dia dah makin kurang dah sekarang berbanding dulu. Mungkin dia sibuk nak bangun main kot. Mungkin.

Malam pula, kitorang bagi dia layan video nursery rhythm tu beberapa minit. Lepas tu melayan dia bermain. Meniarap sementara nak sampai ke pukul 11 malam tu. Kadang-kadang drag sampai pukul 12. Sebelum dia tidur, kitorang tukarkan pampers dia, pakaikan baju yang buat dia selesa nak tidur, bagi dia main ikut suka dia supaya dapat exercise otot-otot dia dan cepat letih lah dia nanti :). Biasanya aku lap dengan kain basah dekat badan dia ,pelipat dia dan semualah masa sebelum tidur, untuk buang sisa-sisa susu ke, habuk ke supaya dia selesa nak tidur. Yelah, dia dah mula meniarap, mesti ada habuk ke apa melekat-lekat.

Lepas tu nampak macam energy level dia dah low, bagi susu. Peluk-peluk, dukung-dukung sikit dan riba kan dia. Dia bukan baby breastfeed, so aku tetap tak mahu dia hilang keistimewaan dia sebagai baby tu, jadi selagi boleh, memang aku riba dia sambil bagi susu botol. Kalau dia bangun pagi-pagi buta pun, aku riba juga. Malam, kadang-kadang meronta-ronta dia tak mahu tidur, biasanya aku paksa dia untuk riba, lepas tu cium-cium muka dan pipi dia, then biasanya dia pun akan cool down. Elok je lepas tu dia tidur.

Aku memang tak pernah ajar Iman tidur buai. Sebab macam tak ada sebab untuk dia tidur buai. Memang dia tidur kurang lena siang-siang tu, tapi masih di tahap boleh handle lagi. Kalau dia terkejut-terkejut tu, aku akan check semula tempat tidur dia dan kedudukan bantal tidur dia dan betulkan. Tu memainkan peranan tau. Kalau bantal tak balance sikit pun,dia peka sebab tu bila bergerak sikit kepala dia, dia sendiri rasa macam nak jatuh, tu yang terkejut tu.

Boleh sambung baca di babycenter : rutin tidur . Aku baca dan bandingkan dengan apa yang aku memang dah buat. Lebih kurang je. Cuma satu je lagi cara - malapkan lampu tu aku belum pernah buat. Sebab Iman tak biasa tidur bergelap atau malap. Tapi weekend ni kitorang nak juga cari lampu tidur untuk dia. Harap berjaya. 

Tengah nak try latih dia tidur lagi awal dari pukul 11. Aku yakin boleh, tapi ambil masa sikit lah kan. Baby lagi. Kalau hari-hari kita ulang rutin yang sama, lama-lama dia pun boleh bajet dah apa akan jadi lepas ini, dan dia boleh ikut. InsyaAllah.

p/s : buat pertamakali papa berjaya tidurkan Iman tanpa bantuan mama. hahaha. selalu tak berjaya sebab iman banyak kerenah. semalam, mama tak sihat so papa kena handle gak walaupun budak kecik tu macam biasalah, banyak songeh. hahaha. ngeeeee.


Wednesday, October 3, 2012

Meniarap.

meniarap5
Happy Baby !!
Kebanyakkan baby mula BOLEH meniarap pada usia 3 bulan!

Tapi Iman, bila masuk 3 bulan, masih belum meniarap lagi. Setakat mengiring, memang dia selalu buat. Dia mula mengiring, seingat aku, seawal 2 bulan. Tapi nak memalingkan badan untuk meniarap, dia tak pernah buat selama itu. Risau juga bila tengok anak-anak kawan yang lain, masing-masing dah mula meniarap. Tapi serisau-risau aku, tak ade lah sampai dok fikir je. Sebab bagi aku, baby ni lain-lain perkembangan dia. Tak semestinya anak orang lain pandai meniarap seawal usia 3 bulan, aku pun nak paksa juga anak aku meniarap awal macam tu, semata-mata nak samakan dengan orang lain. Anak ni lain-lain perkembangan diorang.

Cepat atau lambat diorang buat 'kerja' diorang tu bukan satu masalah sangat. Lainlah kalau dah 6 ke 7 bulan, apapun masih tak reti, then masa tu boleh lah refer paed. Ada juga baby yang mengiring tak ada, meniarap tak ada, alih-alih dah merangkak. Tu ikut dioranglah kan. Sebagai parent, jangan paksa anak. Bagi masa pada diorang. Sebab apa-apapun diorang masih baby lagi.

Dari apa yang aku baca, kebanyakan baby perlu otot leher dan lengan dia kuat dulu then baru meniarap. Yelah, kalau dua tu tak kuat, macamana pula nak kelihatan hebat bila meniarap kan? Hihihi.

Kan aku kata Iman mula mengiring masa usia 2 bulan, lepas tu langsung dia tak ada nak mengiring ke cuba-cuba nak meniarap. Dia lagi suka berdukung dan didirikan T__T. Aku pun pelik. Kalau tak praktis, macam mana nak perfect kan? Tapi suka hati kamu lah nak oi. Malas nak fikir pun sebab baca dekat babycenter, tempoh masa meniarap ni bermula dari usia 3 bulan sampai 6 bulan. So ada banyaaaak masa lagi kan.

Sehinggalah bermula pada 17 september, dia macam tiba-tiba gigih nak meniarap. Tapi belum berjaya :) Dia mula tunjuk gigih pada hari papa dia nak balik KL malam tu. Alahai, mana tak terkulat-kulat je muka papa nak tinggalkan si anak.

Ini percubaan-percubaan dia selama beberapa hari ni :

18 September :
meniarap1-18sep
Mula gigih apabila berlatih siang malam.Tapi jangan tertipu, siang malam tu bukan seharian dia dok hadap meniarap, hahaha. Sebab setiap kali berlatih, siang selama 10 minit, lepas tu nangis-penat-malas-minta dukung. Seakan macam lupa apa itu meniarap. Malam sambung semula. Tempoh praktis tetap bertahan selama 10 minit jerrrr. Sigh. Tak apalah nak. Kurang-kurang mama nampak dah awak usaha T___T . Atok dan nenek dah bersorak dah, tapi tak berjaya :(

19 September :
meniarap2-19sep
juga tidak berjaya. Mak aku nak tolong dia sikit-sikit. aku kata ' No' . Biar dia usaha sendiri. Usaha tangga kejayaan, ye tak? Biar lambat, asalkan berjaya penuh gaya, cehwahh.

Selama tempoh itu, dia praktis lebih kurang 10 minit sesi siang dan sesi malam. kahkahkah.

23 September :
meniarap3-23sep
Berjaya! Tanpa pertolongan atau bantuan sesiapa. Alhamdulilah.

24 September:
meniarap4-24sep
Sudah boleh meniarap dengan penuh bergaya. Yeyyh!

meniarap7
Lihatlah muka si perwira yang telah berjaya tu. Amboi.

meniarap6
Leka menghadap mainan dia. Sekarang, nak pakai pampers pun dah semakin mencabar berganda! Adoi.

Dah meniarap tu memang bagus, tapi dalam listing kerisauan aku akan makin bertambah lah. Maknanya sekarang, dah tak boleh letak dia atas katil tanpa hadang dengan bantal ke apa-apa kan. Tak boleh biarkan dia dalam masa yang lama sebab bila dia letih meniarap dia akan tonyoh muka, takut lemas pula kan. Lepas tu tempat dia selalu meniarap tu memang kena selamat dan bersih. Tak boleh ada apa-apa yang bersepah. Tapi sekarang, dia belum pandai lagi kutip-kutip apa-apa masuk mulut, masih lega di situ. Sigh..

Bila dia dah mula meniarap, kadang-kadang rasa sedih sikit sebab hakikatnya, dia bukan baby newborn lagi :( Dia tak suka dilayan macam newborn, maksud aku ,dia begitu membenci bila di baringkan. Grrr. Walaupun duduk dalam carseat. Dia akan tegakkan kepala dia macam gambar di bawah T__T.

IMG-20120918-WA0009
nampak tak? dia sepatutnya sandar dekat belakang tu, tapi dia tegakkan kepala dia. Kalau kereta bergerak? Boleh bayangkan tak macammana goyang-goyang kepala dia tu? aku selalu bergaduh dengan dia sebab nak suh dia bersandar. Grrr. Dia pun berkeras nak tegakkan kepala juga. Arghhhhhh.

Tuesday, October 2, 2012

4 Bulan

Sekejap je masa berlalu.

Iman lahir 31 mei, maka semalam 1 oktober genap 4 bulan usia dia. Syukur alhamdulillah at as kesempurnaan fizikal,mental dan emosi yang Allah kurniakan pada Ziyadh Iman. Setiap hari adalah satu ilmu baru tentang dia yang aku kena belajar dan kena tahu.

Belum pergi checkup lag

Published with Blogger-droid v2.0.9
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...