nuffnangku

Sunday, April 29, 2012

trimester terakhirku. trimester ketiga.

rasa macam kejap je masa berlalu. masa awal-awal pregnant, rasa masa sangat lambat berlalu. tapi sedar tak sedar, sekarang sudah menjangkau ke trimester terakhir. trimester paling mencabar sebab di saat akhir, macam-macam boleh terjadi. apapun, kita sebagai manusia (aku) terutamanya, hanya berserah pada Allah. semoga aku dapat tunaikan tanggungjawabku mengandungkan khalifah Allah ini sempurna sampailah dia lahir nanti.


minggu ke 28 
berat naik mendadak ke 4 kg dalam masa 2 minggu!! harus kena minum air gula. zzzzok la,tak adalah teruk mana air gula tu,cuma lepas minum loya2 sikit sebab terlalu manis. baru mula membeli barang2 baby. sebelum ni tak pernah langsung beli brg baby walaupun sehelai mitten/booties sebab aku tak sihat selain blurr, tak tahu nak beli apa. pada ketika ini, hanya rajin baca blog mom2be yang gigih shopping. aku sendiri, stil blurr, tak tahu banyak benda pasal barang-barang baby ni :(

minggu ke 30 - 33 
aku masih mengalami muntah2,paling banyak 2 kali sehari. biasenya muntah sekali sehari, tensen la juga tapi dah biasa. cuma sekarang, kalau muntah, sakit sangat kat area perut, sebab perut dah padat dengan si kenit ni. dah mula rasa seksa hendak tidur. kena tidur mengiring je. dari kiri hendak pusing ke kanan,memang azab sangat. mula lebih memahami baby.dia suka tidur/rilex bila aku tidur .dia jarang kacau aku time aku tidur. sampai kadang2 aku risau bila terjaga tengah mlm, tak rs dia bergerak. takut jadi apa2, aku mesti cuit perut. biasanya dia respon, gerak2 sikit je. kalau aku kacau lebih2, dia bls dengan tendang aku kuat2, heheh. mengamuk la tuh. kalau sabtu ahad, time aku bangun pagi lambat, dia pun tak bangun2.sampai kadang2 aku cuit2 pun, dia buat tak tahu je. slalu cakap dengan suami,kalau lagi sejam dia tak gerak, kita pergi hospital. tapi sebelum g hospital, singah makan dulu. and YES! bila makan je, dia terus aktif .alhamdulilah.bukan sekali dua terjadi mcm ni,memang setiapkali nya. 

kalau hari aku kerja,dalam kul 6 lebih pagi tu,dia dah mula dah aktif.mengacau aku. senget benget perut jadinya kena tendang kiri dan kanan. kalau masa aku tengah aktif atau kat opis, masa tu dia pun excited sama :) sekarang, makin ketara bila perut aku berkeriut-keriut kiri kanan sampai orang pun boleh perasan. pergerakan aku sendiri pun semakin terbatas. bangun poo2 di awal pagi adalah aktiviti paling aku benci sebab sangat payah nak bergerak.ambil masa 10 minit untuk bangun dari katil. perlu berpaut pada sesuatu utk bgun. bila dia bergerak, rasa geram nak tangkap kaki dia,hihihi. pandai bagi respon bila aku pangil nama yang aku cadang hendak beri pada dia,anak yang mendengar kata, InsyaAllah.

minggu ke 34 -35
semakin sakit kat ari-ari atau dikenali sebagai  Pelvic Painbila dah duduk lama,tetiba bangun,memang sakit kat bawah perut tu. kadang-kadang sampai hendak nangis, tapi tak pernah nangis lagi la, tahan dan bersabar selagi mampu :) masih mampu solat macam biasa. selera makan macam biasa.baby makin aktif. respon dia makin ketara. 

selamat datang trimester kedua.

Assalamualaikum.
biasanya orang akan cakap, trimester ke 2 adalah 3 bulan yang sungguh honeymoon sebab kebanyakkan ibu-ibu akan recover dari morning sickness yang teruk dari awal 1stt tri, tapi AKU? trimester kedua adalah tak banyak beza dari yang pertama.

masih muntah.masih ada bleeding.masih lagi kurang yakin nak merayap ke mana-mana, tak sanggup aku kalau jadi tontonan umum dengan muka tak boleh bla kalau aku termuntah di tempat-tempat awam.

dari segi emosi, semakin ok.

minggu ke 14 
-di duga sekali lagi dengan bleeding ketika bangun pagi!! 
-kali ini, rasa lagi teruk,sampaikan hendak makan pun tak ada selera. 
-sepanjang perjalanan ke klinik, hati tak habis-habis berdoa dan beristighfar memohon keampunan dari Allah dan memohon supaya baby selamat. 
-pergi ke klinik kesihatan A - disuruh refer ke klinik B sebab kawasan rumah bukan di kawasan rumah mereka.ok,fine! pergi ke klinik B - di suruh refer ke klinik C atas alasan yang sama. klinik C beri alamat klinik D - dengan tabah hati dan bersedih, pergi ke klinik D.sampai sana, mereka kata kes bleeding macam ni better refer terus ke hospital! 
-hati terus bersabar, sebab fikirkan keadaan diriku yang bleeding.kalau ikutkan hati,memang aku nak maki je diorang ni, main refer-refer macam bola pula, dah la dari 1 klinik ke satu klinik tu bukan dekat! 
-patutnya kes macam ni diorang handle la elok2, tapi semua macam nak lepas tangna.ok ,aku faham,prosedur dah memang macam tu kan 
-ke Hospital Ampang, terus di masukkan ke bahagian kecemasan. sempat mesej nuril ,wani dan zai minta doakan yang baik-baik untuk aku dan baby.
-doktor pertama scan, pertamakali lihat baby aktif bergerak.sebelum ni,scan baby terlalu kecil,tak nampak dia bergerak.perasaan masa tu, rasa hendak menangis sebab sayu sangat dengan kurniaan Allah.rasa Allah sayang sangat kat aku sebab baby ni masih bernyawa dan aktif pula tu! 
mohon supaya tiada VE lagi. 
-ditolak masuk ke Wad Kecemasan- macam parah sangat,padahal aku masih ok je kalau di suruh berjalan ke wad pun :p 
-jumpa doktor kedua,dia keluarkan alat-alat yg macam muncung itik.Sah! VE again. 
-kali ni air mata menitis sebab walaupun dia buat lembut,tapi tetap sakit! 
-tiada masalah dengan kandungan , pintu rahim pun masih tertutup,cuma dikesan bleeding sebab uri di bawah (placenta previa) 
-diberi bedrest selama 3 hari, dan dinasihatkan tidak banyak bergerak. 

minggu ke 16 
-baru mula mendaftar di klinik ibu dan anak. 
-nasib baik nurse tak membebel, sebab nurse muda2 lg kot. 
-org pun tak ramai sangat kat klinik ni. 

minggu ke 20 
-aku baca info di internet, pada 16 - 20 week, ibu sudah mula merasakan gerakan baby 
-aku mula risau sebab seingat aku tak rasa apa2 lagi termasuk butterfly2 tu 
-mengadu dekat olin, tanya baby dia dah mula gerak? 
-dia pun belum lagi 
-esoknya,aku mula rasa dalam perut,macam angin atau macam di cuit-cuit lembut. 
-hati aku yakin, itu adalah my baby! 
-paling tak boleh lupa,aku baring telentang sambil tengok tv,masa tu tangan aku kat perut, aku rasa macam kena kejutan elektrik bila tangan aku di tendang dengan kuat sebanyak 3 kali dari dalam, MasyaAllah memang berderau darah.berderau sebab ia begitu indah, begitu sukar digambar dengan kata-kata.siap dengan excitednya aku bgtau suami aku. 

minggu ke 24 
-buat scan 2d (details scan) and 3d 4d dengan Jess di Klinik Fauziah Ampang 
-nerves, dan berharap baby sihat dan normal. 
-sepanjang perjalanan tak putus2 berdoa pada Allah 
-masa scan, Masya Allah,anak ini memang anugerah paling indah dalam hidup aku 
-comel sungguh dia, paling aku bersyukur,dia sihat dan sempurna fizikal dan mental(pada ketika itu) 
-tapi ketika scan, muka dia masam sebab dia macam marah kena kacau waktu dia tengah mengantuk-dia siap menguap dan mata layu hendak tidur (memang aku jatuh hati habis!~), bila Jess usik-usik perut,dia buat tak tahu je sampai Jess kata baby ni degil.hihih.perangai macam siapa la tu kan,jenis suka ikut diri sendiri je. 

minggu ke 25 
-tekanan darah aku rendah.kena mula ambil iron tablet 
-kena amik darah setiap kali datang klinik (setiap 2 minggu sekali) 

Wednesday, April 25, 2012

trimester pertama ku.

Salam semua.
aku memang kalau dalam hal-hal yang peribadi ni memang lambat sangat hendak update.bukan apa, ada macam-macam sebab musabab lah yang membuatkan aku kadang-kadang malas hendak update.tapi aku rajin baca blog-blog mom-to-be ni.blog-blog mereka ni memang favourite aku yang paling latest lah. kalau dulu, lepas kahwin, masih minat baca blog-blog bride to be, tapi semenjak memegang gelaran baru, aku mula beralih minat membaca dan memburu blog-blog mom- to -be ni.hihihi.

ok, rasanya aku update ikut trimester je, senang sikit. 

ini semua berdasarkan apa yang aku lalui je, kan setiap orang tu pengalaman mengandung masing-masing tak akan sama. tapi dalam ketidaksamaan tu, mesti ada sedikit persamaan kan? ke memang tak? entah.tapi setiapkali ada apa-apa perubahan pada diri dan pregnancy aku, memang aku rujuk babycenter ikut minggu demi minggu. so far, semuanya lebih kurang je dengan apa yang tertulis kat babycenter tu.



minggu 1 - 4 
-tak tahu diri pregnant 
-siap pergi Bandung, sempena 6 bulan kahwin (pre-anniversarry) 
-naik turun flight, main permainan indoor di Tranz studio Bandung (Vertigo yang berputar 360 darjah) 
-makan nenas selama seminggu sebab mulanya suspected kena kencing kotor. 
-tapi jadi pelik,bila period lewat seminggu.sebelum dan selepas kahwin,belum pernah period lewat sampai seminggu! 
-hati mula berdetik secara confident- aku pregnant ni.betul la orang kata, bila 'dia' ada, kita akan tahu 'dia' memang ada. 

minggu ke 5 
-balik dari bandung,ahad 
-beli pregnancy test setibanya di malaysia sebab tiba-tiba loya2 teramat bila terfikir tentang indonesia (pelik!) 
-pagi Isnin, bangun tidur,terus buat 
-double line! kejutkan suami yang tengah tidur, dia melompat gembira bila aku tunjuk UPT yang double line. 
-Alhamdulilah. perasaan yang sukar digambarkan.sungguh indah. tapi bercampur baur pula dengan kerisauan-kerisauan yang datang.macam-macam. 

minggu ke 6 
-lepas solat di opis, ada bleeding berwarna merah pekat.tak seperti darah period. 
-muka aku pucat,dada berdebar-debar-aku dah gugur ke? 
-tanya akak-akak opis, diorang kata InsyaAllah tak ada apa-apa if bleeding sikit je. 
-call suami, rasa nak menangis. suami pula cool macam tak ada perasaan.Dang!~ 
-lepas kerja terus ke private klinik. doktor scan, hearbeat baby masih ada. 
-doktor pun tak tahu apa puncanya, terus kena siap sedia buat VE (Vaginal Examination) 
-selalu baca pengalaman blogger yang pernah buat VE, rata-rata kata sakit. 
-dah rasa, memang sakkkiiiitt! rasa nak tendang je doktor perempuan tu,dia siap marah aku sebab aku keraskan peha.what the hell,sakit giler kot. 
-hampir hendak menangis, tapi sabarkan hati.sakit tu ngilu-ngilu sampai ke malam. 
-lega, sebab masih ada rezeki untuk bersama dengan si baby :) .bersyukur sangat pada Allah. 
-doktor suruh bedrest selama 3 hari, tidak boleh stress, dilarang buat kerja berat kalau tidak kemungkinan untuk gugur tu tinggi.Nauzubillah. 
-selama 3 hari ni, asyik nangis bila teringat 'kemungkinan bakal keguguran' .selalu bermohon pada Allah supaya rezeki ini tidak ditarik semula. 
-bleeding selama 3 hari, tapi pad tidak penuh.langsung tak!bleeding pun tak sebanyak darah period. 
-doktor suruh datang scan semula pada minggu ke 8 

minggu ke 8 
-tak pergi semula ke klinik tersebut 
-ikut gerak hati je, sebab gerak hati kata baby selamat. 
-sakit dan pedih ulu hati yang teramat teruk
-lewat makan sikit, boleh membuatkan aku rasa macam sakit orang kena gastrik.terlalu sakit.
-mula muntah-muntah TAPI bukan dari pagi.start muntah2 dari maghrib sampai ke malam. NIGHT SICKNESS la namanya kan?
-bila pagi,aku tak bermaya sebab badan letih dan lesu dan sakit-sakit.
-bermula dari minggu ini, aku akan terjaga malam dan susah hendak tidur semula dalam sejam atau dua jam.pheww!~

minggu ke 9 - 12
-breast makin sakit, terlanggar sikit pun, boleh buat aku rasa hendak menangis.
-masih muntah2
-tak berminat langsung hendak bersosial or tengok Facebook or blog langsung
-emosi kerap terganggu, selalu muntah sambil menangis sebab terlalu seksa
-tak confident hendak keluar rumah sebab rasa macam hendak pitam
-kalau orang update pic makanan or vacation kat oversea, tak pasti kenapa, aku rasa loya dan terus muntah sebab imagine makanan2 (pelik).

Saturday, April 21, 2012

kronologi bagaimana tahu diriku pregnant.


aku sedar aku pregnant selepas hari yang sepatutnya aku datang period,tapi by that time tiada apa-apa.aku masih tunggu dan tunggu period aku macam biasa.dan ada perkara yang pelik terjadi awal dari yang aku sedar, sekarang baru aku perasan.period aku masa bulan sebelum pregnant datang awal 4 hari iaitu 19 hb,which is sepatutnya 22hb.selama ini tarikh period aku adalah dalam area 21-22 -23 hb sahaja.tapi masa hari itu,boleh datang awal 4 hari.tapi ok lagi,sebab masih datang period lagi.siap dengan period pain lagi.(T___T) .

kemudian, aku dapat 1 penyakit baru pada 5 hb,sebenarnya 4 hb tu aku dah mula kerap buang air kecil secara tak teratur dan kuantiti tak banyak. sakit kencing tak lawas dan kencing kotor. aku rasa pernah blogwalking blog orang dan terbaca tentang penyakit ini, buat UTP , kononnya sebab gerak hati kata pregnant tapi hampa.jawapan adalah NEGATIF.

pergi jumpa doctor pada 8 hb, diberi ubat dan dia suruh datang check-up semula selepas seminggu iaitu 15 hb, dan jangan skip ubat sebab boleh menyebabkan buah pinggang bengkak. dan aku,memang rasa hendak menangis.buah pinggang kot.doktor check dan kata kandungan darah dalam air kencing aku tinggi, termasuk protein, which is tak sepatutnya ada 2 perkara ini dalam air kencing yang normal. doa dan doa. itu sahaja yang mampu aku lakukan.

tapi dalam minggu tu,aku dah semakin pulih.tiada rasa sakit lagi masa buang air kecil dan tak kerap ke tandas.keadaan kembali normal.alhamdulilah.aku tak datang semula untuk check up pada 15 hb tu.tapi pagi tu masa bangun tidur,ada kesan darah macam darah period.tapi yang pelik aku boleh pergi kerja macam biasa, tiada langsung period pain.kesan darah itu pun bukan banyak,setitik je. Itu yang membuatkan aku pelik.dan selepas darah tu tak keluar-keluar lagi.dan aku ragu-ragu status aku,period ke atau tak atau aku sebenarnya mamai hingga berangan pasal kesan darah tersebut.tapi aku yakin,sebab masa tu aku nampak dengan jelas memang ada darah keluar seperti darah period tapi kuantiti tak banyak.hanya setitik.

Tarikh period aku yang sebetulnya memang 15 hb pada bulan tersebut (kiraan bulan),sebab itu aku tak cuak.tapi hanya yang sekali tu je ada setitis darah buat aku cuak.aku ni ada penyakit serius ke apa ni.23 hb aku holiday ke bandung.stil aku masih tak tahu aku pregnant.Cuma yang aku perasan,aku tak boleh tidur terlentang macam selalu, kene mengiring je sebab aku rasa senak dan rasa macam ruang perut aku menyempit.dada aku pun jadi sakit.perut aku rasa tak sedap je.

Aku balik ke Malaysia 27 hb.selama aku di sana,hari-hari aku bising kat suami tentang kenapa aku masih tak period-period lagi.aku risau kalau2 aku ada sakit kronik sebab kencing kotor tu ke kan.pada 27 hb tu aku mula rasa macam tak sedap perut,masa tunggu flight ke Malaysia,aku dah rasa hendak muntah, tapi tak muntah-muntah pun.loya memanjang.dan bila aku duduk diam sorang-sorang,aku berbisik dalam hati,seperti sedang bercakap dengan seseorang.dan bila aku tersedar-hish,apsal ngn aku ni.

Dan masa tu aku ada perasaan dan gerak hati,sebenarnya "ada yang mendengar masa aku berbisik" –anak aku! sampai je Malaysia,minta suami pergi beli UTP. esoknya,awal-awal pagi aku terus buat ujian.Alhamdulilah.rezeki untuk aku telah tiba.perasaan sayu sebab ianya memang luarbiasa.dalam rahimku telah terisi seorang khalifah Allah.terus kejutkan suami yang tengah tidur.

Tak payah ceritalah macamana kami yang teruja tu (sebiji macam dalam drama)

Dan lepas buat UTP tu,aku gembira bukan kepalang.tapi bermulalah episod mengada-ngada ibu mengandung.aku tengok makanan je semua rasa nak muntah.bau orang masak pun aku terus hendak muntah

Petang pergi check up kat doctor.
Memang confirm,pregnant.
Alhamdulilah.

-Disebabkan aku naik flight hari tu,maka sentiasa risau keadaan baby.
-sebab doktor sahkan kena kencing kotor hari tu,aku hentam makan nenas selama seminggu sebelum tahu aku pregnant.bayangkanlah kan. (T__T)
padahal aku sebenarnya bukan kena penyakit kencing kotor/tak lawas tu,kencingjadi  tak lawas sebab baby baru hendak jadi/nak lekat.
-Doa ku ketika tu mudah-mudahan Allah melindungi kandungan ku ini.
Aku sanggup gantikan dengan nyawa aku kalau itu dapat buat dia bernafas.
-betul orang kata,bila kita pregnant,kita akan dapat rasa kita pregnant :)

tapi setiap ketakutan aku tu,aku tekadkan pada Allah-kalau Dia memang berkehendakkan rezeki itu untuk aku, maka itulah rezeki ku.

Thursday, April 19, 2012

kenangan terindah.

Aku yang lemah tanpamuAku yang rentan karenacinta yang tlah hilang darimuyang mampu menyanjungku
Selama mata terbukaSampai jantung tak berdetakselama itu punaku mampu tuk mengenangmu
Darimu, kutemukan hidupkuBagiku, kau lah cinta sejati
Bila yang tertulis untukkuAdalah yang terbaik untukmuKan kujadikan kau kenanganYang terindah dalam hidupkuNamun takkan mudah bagikuMeninggalkan jejak hidupkuYang telah terukir abadiSebagai kenangan yang terindah




kenangan. walau bertahun, ianya tetap tersimpan dalam hati. hidup berubah, takdir berubah, tapi ingatan tetap ada jauh di sudut hati.


hanya doa yang mampu aku kirim buat kenangan paling terindah hidupku suatu masa dulu.



rezeki dari Allah.

Alhamdulilah.

ini adalah beberapa bulan yang lalu. wink!~

Tuesday, April 10, 2012

tak faham.

tak faham lah.
selama life kau, memang dia sorang je ke pernah sayang dekat kau?

normal la pernah di sayang, pernah menyayang.
aku pun pernah lalui.pernah rasa disayang,pernah rasa di cintai, pernah rasa diperlukan.
tapi tak ada la aku kerap sangat asik nak ulang-ulang benda-benda lama.
benda dah lepas, buat apa nak ingat ke,nak kenang.
simpan je dalam hati.sesekali terkenang tu tak pela.kalau kerap ulang,motif?tak fikir ke dosa pahala?

aku pun tak pernah nak heboh sana sini benda-benda lepas.
bagi aku, dah lepas,dah la.move on la kan.
aku pun tak suka jadi annoying sangat semua benda nak cerita untuk public.
kan dah dewasa, perlu ke kenang-kenang?
sebab dah dewasa,aku tahu respek perasaan orang baru yang ada dalam hidup si dia yang lama tu.
tak kisah la kalau aku yang paling disayang ke ,paling dicinta ke,what so ever lah kan,aku belajar untuk menghormati orang baru dalam hidup si dia.nak buat apa asik heboh cerita hal lama kalau benar kau memang ada simpan sentimental value dalam relationship korang yang dah berlalu tu kan?please la respect sentimental value tu.

aku tulis ikut suka hati aku. tak payah ada yang nak emo2 plak k.sape makan cili, dia yang terasa pedasnya.

untuk manusia-manusia lepas dalam kehidupan aku :
semoga bahagia dalam hidup.

untuk manusia-manusia yang perasan bagus, sudah2lah tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...