nuffnangku

Monday, December 10, 2012

rezeki berbeza

Setiap orang rezekinya berbeza kan..... Harap-harap adalah rezeki untuk diri ini. Selepas kecewa segala usaha selama 4 tahn berkubur macam tu aje akibat tak pandai bodek, tak pandai TUNJUK rajin.

Yang aku reti buat je keje, walau tak ada siapa nampak pun tak apa, yang penting aku keje. Orang ( read : partner ) buli pun aku diam aje, semata dia senior. Semata aku taknak kacau periuk nasi dia.

Bila ada compaint sama-sama masuk bilik bos itteww, aku banyak diam sebab si partner ni akan jawab dengan ayat kebaboom. Padahal yang bermati usaha, aku. Yang check keje staff, aku. Yang perbetulkan kesilapan dia, aku. Kalau staff keliru, aku juga jadi tukang review dan semak kerja dia. kerja aku, memang orang jarang nak keliru sebab setiap arahan, aku tulis sebutir-sebutir. partner tu memang spesies tak tulis arahan, bila staff buat salah, salah key in dia akan bercakap macam dia buat kerja dah cukup bagus dan staff tu yang tak pandai baca. itu semua staff tak tah sebabdia baik denan staff. dalam bilik bos ittew, dia hentam kaw2.

Manusia kan. ada lagi yang lain, asik bercinta je, tapi sebab pandai TUNJUK buat kerja baik, walaupun kerja dia adalah yang paling kacang bagi aku, tetap dia disukai.

Bos ittew selalu kata, kerja aku bagus. cuma aku selalu mc. selalu datang lambat. kalau dah setiap bulan aku period pain, macam mana aku nak kerja? aku bukan boleh pilih nak period pain weekend je. lagipun ada 1 tahun tu, life aku memang miserable. memang hancur, tapi aku kuatkan hati. tapi aku dah memang sakit-sakit masa tu, macam mana aku nak hadap? tapi kerja aku tetap jalan. cuma bila aku betul-betul tak larat, aku tak pergi kerja. aku bukan jenis sakit pun datang kerja, semata datang tapi nak tidur kat surau atau duduk depan pc macam buat kerja padahal tak larat. aku tak suka dapat rezeki dengan cara macam tu.

lepas tu ada seorang budak ni baru mula kerja. tak siapa pun beria nak ajar dia sebab semua bz kan. tapi aku kesian, aku ajar sampai dia pandai. akhirnya, dia lagi berjaya dari aku.

banyak lagi pahit yang aku lalu.

terutama masa aku mengandung, dekat 3 bulan aku on off pergi kerja. tahu apa jadi, kena brainwash weyy. siap kata - orang lain pun preggy juga, tapi tak macam awak pun. 

Speechless sangat. Ingat alahan masa preggy ni boleh buat main-main ke. Kalau orang lain tak macam aku, itu sebab dugaan dia lain-lain.dah aku memang tak boleh bangun, asik muntah-muntah je, kerap pitam, nak suruh aku pergi kerja juga ke? Kalau apa-apa jadi, siapa nak bertanggungjawab? Lepas tu aku pergi toilet, menangis. Sedih sangat. Kenapa tak prihatin dengan keadaan orang mengandung? Bos ittew seorang muslimah berhijab, labuh, menutup aurat dengan sempurna. Dikurniakan anak satu, lepas bertemu jodoh pada usia nak senja. Dia baik tapi dia bukan bos yang baik. Aku tak pandai bodek, tapi aku boleh berterus-terang. Aku tak suka cara dia treat orang bawahan dia, jadi aku memang jarang nak bergelak ketawa dengan dia. Aku cuma harap dalam hidup aku lepas ni, takkan ada lagi bos macam dia. Biarlah yang baik-baik, yan tak buruk sangka pada pekerja. Harap dapat company yang boleh bertolak ansur, dapat bos yan baik. Ni kalau anak sakit, jangan haraplah semudah it dapat cuti atau EL? Dia akan tanya macam polis pencen. Memang situ bukan rezeki terbaik untuk aku. Tapi banyak mengajar aku tentang hidup. Banyak mengajar aku kenal jenis-jenis manusia yang ada. Yang mana lawan, yang mana kawan. 4 tahn dekat situ, sekilas di air, aku dah tahu jantan betinanya. Tapi yang indah pun banyak juga, tapi memang all the time, bila bos ittew tak ada dalam kenangan tu la. Kalau ada, spoil. Bercakap pasal rezeki, ya, aku tahu situ bukan tempat aku. Tapi di mana? Entahlah. Belum nak cari lagi. Baru-baru ni kawan aku yang gojes yah, dapat rezeki yang best. Sorang lagi pulak, ajie, dapat kerja tetap. Alhamdulilah untu diorang.

Published with Blogger-droid v2.0.9

2 comments:

  1. jumpa kita dating, boleh kita bercerita tentang kisah masing masing...

    ReplyDelete
  2. sama lah... i rasa (i rasalah) bos i paham... tapi yg tak paham org keliling...

    minggu lepas i mmg stress.. siap compare anak i punya eczema dgn anak dia pun kulit sensitif tp tak over mcm i.hello, anak i bkn yg biasa2 tu.mak prihatin je yg concern...dehh!!

    jom la dating!

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...