nuffnangku

Sunday, December 9, 2012

Life Of Pi.

Pertamakali lepas Iman lahir, kitorang laki bini tengok wayang berdua. Bukanlah dating sebenarnya, lebih kepada suami teman aku yang nak sangat tengok movie, boleh? Haha. Sebab hari ni Iman ada penjaga yang BOLEH DIPERCAYAI ( read : nenek dan atok dia), maka mama dan papa bolehlah outing berdua.

Well, aku tahu adakalanya suami isteri ni walaupun dah beranak pinak, tetap kena luangkan masa berdua. Tapiiiiii, aku rasa terseksa. Hoho. Rasa macam ada yang kurang bila tak bawa Iman. Remember, we are FAMILY? Hehe. Serius, aku rasa macam tak lengkap kalau Iman tak bersama kitorang. Rasa janggal. Since sejak dia lahir, dia adalah sebahagian diri kami. Kalau belum lahir, selalu berbual dengan suami, macam mana life lepas ni, bila baby dah lahir. Tapi sekarang, bila dia dah lahir, aku tak mahu langsung fikir macam mana nak hidup kalau dia tak ada. No.

Aku ni jenis cepat marah. Kadang-kadang ( read : selalunya) bila Iman meronta- ronta tak nak pakai pampers, aku mesti membebel. Bila kena tendang kaw2 dekat perut pun, memang aku membebel dekat dia, but itu tak bermakna aku tak sayang dia kan?

Masa tengok movie tu,asiklah aku check handphone kot-kot mak aku ada call / mesej inform Iman meragam ke apa kan. Risau. Bukan risau sebab bagi mak aku jaga, tapi risau dia sedih papa mama takde. Btw kalau nak tahu, orang yang memang aku percaya sepenuh-penuhnya untuk jaga Iman, of coz lah mak ayah aku. Mak aku terutamanya sebab apa? Sebab dia tak pernah memandai- mandai nak suruh aku buat itu ini kat anak aku. Apa-apa kecerewetan aku dalam hal anak ni, mak aku follow je, tanpa banyak soal. Cuma kalau dia tak faham tentang sesuatu tu, aku akan terangkan. Contoh, mak aku bagi kitorang makan nestum sejak umur sebulan. Tapi tak pernah pula dia suruh aku bagi anak aku benda macam tu dan guna ayat sakti mak-mak konvensional ni - aku buat dekat korang dulu, boleh je,hidup je korang sampai hari ni.kenapa x boleh buat benda yang sama dekat cucu aku.

Kalau nak memandai, memang jangan harap aku nak percaya nak suruh handle anak aku :-)

Nasib dapat MIL pun yang tak banyak kerenah :-)

Ok, pasal LIFE OF PI, ok lah not bad. Aku malas nak review, kalau nak tahu google yea :-) yang paling aku suka, cerita ni dibiarkan bersama interprestasi masing- masing. Ada 2 versi-Maknanya kau nak percaya cerita  A! silakan. Nak percaya cerita B pun tak ada masalah. Either one.

Macam suami aku, dia percaya cerita pertama, based on apa yang dia tengok. Aku pun. Tapi aku yakin cerita sebenar dia adalah version B.

Cerita ni tentang apa yang kita sendiri nak percaya sebagai BETUL. Kita sendiri yang pilih apa yang kita nak percaya, right? Macam kata Pi - DO YOU BELIEVE THE FIRST STORY OR THE SECOND? IF YOU BELIEVE THE FIRST STORY! THEN YOU BELIEVE IN GOD..

Till then,
Love :-)

Published with Blogger-droid v2.0.9

2 comments:

  1. I xtgk wyg lgggg. huwaaaa. byk kali i ajk husben i tgk midnite tp dia ckp nt xde org jg hannah. i ok nk tgl tp husben i yg mcm u haha. i pn pcaya pd mak sndri. MIL i xde la ckp ayt konvensional tu tp ade bg hint. i mluap je dlm hati. cara nk ng fhm adalah biar husben i explain.konfem dia ok hehehe

    ReplyDelete
  2. hehe... Klu mak u dtg umah u,kan hannah ade org jg tu :) mmg pcaya kt mak sdiri....mil xbyk kerenah tp stil ade sikit2 hint tu...tp pandai2 la i tgok2..heheehe....

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...