nuffnangku

Wednesday, December 5, 2012

Iman dah mula makan :)

Officially pada 5 Bulan 3 Minggu!

Aku tahu nanti mesti ada yang cakap - eh, belum 6 bulan dah bagi makan? Ala rilex lah. Bukannya aku bagi makan masa dia umur 2 bulan ke 3 bulan ke kan? Aku awalkan betul-betul seminggu je dari usia 6 bulan dia tu. Sebab awal seminggu tu adalah 24 November 2012, sempena birthday papa dia. So kitorang decided ( keputusan bersama ni) untuk bagi Iman rasa makanan pertama dia pada hari tersebut. So bila dia besar or sampai bila-bila, InsyaAllah boleh ingat, sebab kali pertama itu adalah pada hari lahir ayahnya sendiri :)

mind you ok, jangan ada pula yang nanti kata, kesian baby dia, awal sangat bagi makan. Aku bukan bagi makan nasi ke nestum ke ok. Puri je uolls. hihi

So mula-mula aku pun tak pasti nak bagi apa dulu. Antara dua ni - lobak / epal. Kemudian, tanya papa dia. Dia cakap elok bagi lobak dulu. So proceed :) LOBAK!

solidpuri1

persediaan untuk buat puri. Aturan dari kiri ke kanan :)


Mula-mula bagi, ini reaksi Iman :

pertamakali-2411
Hari pertama - 24 November 2012, Ini memang betul-betul pertamakali punya suapan :) yang dapat kitorang captured. 

Kalau tengok reaksi dia dengan mimik muka yang macam ni, mesti bajet sekali suap je dia dah taknak makan. Salah ok. Muka dia memang macam ni tapi mulut nganga lagi. Haha. Tapi aku had kan la, tak habiskan pun 20 ml tu. Sebab dari apa yang aku baca, baby pertamakali makansolid food mungkin akan makan sesuap dua. Tapi Iman, lebih dari 5 kali. So alhamdulilah lah, even muka dia tak boleh bla. Haha.



Biasalah baru pertamakali rasa benda asing dalam mulut kan. Kalau anak korang yang baru pertamakali makan, dan buat muka atau makan 1 suap je, korang jangan terus 'down'. Rilex lah. Bagi dia masa. Kita pun kalau pertamakali makan sesuatu, belum tentu kita boleh terima kan. Ada orang ambil masa baru ok dengan sesuatu makanan. Ni kan pula budak yang seumur hidup dia belum pernah lagi rasa apa-apa yang lain selain susu.



Awal-awal makan ni,tak payah assume nak kenyangkan baby tau. Bagi puri ni dengan tujuan nak biasakan perut dan usus dia dengan bendasing. Sebab selama ni asik proses susu je, tetiba kena kerja kuat sikit untuk proses solid food pula kan. Mula-mula dulu aku pun ada terfikir, eh baby makan buah je, boleh kenyang ke? Itu dulu, masa pregnant. Tapi bila dah makin faham, dah belajar, then baru tahu awal-awal ni bagi puri sebab nak latih sistem badan dan pencernaan dia untuk proses solid food yang tak berapa solid ni :) . Awal-awal masa intro solid food, bagi dalam kuantiti sedikit dulu. Then tambah sikit demi sedikit lama-lama tu. Jangan mula-mula je terus hentam bagi baby makan sampai 60 ml. Terkejut perut dia nanti :)


Bila dah intro sesuati makanan, tunggu jela 4 hari untuk tengok reaksi badan dia dengan makanan yang kita bagi tu. Penting ok sebab kalau ada alergik ke apa, kita boleh kesan makanan yang mana jadi puncanya.


Lagi satu awal-awal makan ni, tak payahlah skema sangat sampaikan bergolok gadai setiap hari nak bagi baby makan breakfast, lunch,tea-time dan dinner :) Awal-awal ni elok bagi sekali sehari. Dan jumlah ni tingkatkan lah minggu by minggu.

261120123928a

Hari ketiga, 26 November 2012, Reaksi semakin terkawal ,ahaha.

271120123937a

Hari keempat, messy nak oi. Tapi nasib comel.

281120123948

Hari kelima, puri epal pula!

Ini pula lebihan makanan yang tinggal :

261120123932a

281120123954a


011220123970a


24 Nov - 27 Nov : puri lobak + susu
28 Nov- 1 Dis : puri epal + susu
2 Dis - 5 Dis : puri pir + susu

Kali ni, memang aku tak buat preparation sangat pun untuk buat solid food ni. Semua guna alatan yang ada kat rumah ni je. Dan aku dapati memang berbaloi tidak membeli apa-apa alatan yang canggih-canggih ( untuk aku lar )

OH YEA.....






Sebelum nak bagi anak makan terawal sikit dari yang di sarankan ( 6 bulan ), sila lihat checklist ini dulu, kalau dah pass, then boleh proceed BUT if awal berminggu-minggu dari 6 bulan, better dapat advice dari paed la kan :)






• boleh mengangkat kepalanya dan mengekalkan posisi itu - pass!

Adalah penting bagi bayi anda untuk mengekalkan posisi tegak dan stabil jika dia mahu mengambil makanan yang disuap dengan sudu. 

• duduk dengan baik apabila dipegang - pass!
Mula-mula anda mungkin perlu memegangnya. Cuba tegakkan dia di hujung sofa atau sandarkan dia atas seorang orang dewasa. Kerusi tinggi budak boleh digunakan selepas itu, apabila dia sudah pandai duduk dengan sendiri. 

• melakukan pergerakan mengunyah - pass!
Bayi anda mestilah boleh menolakkan makanan ke bahagian belakang mulutnya dan menelan. Apabila bayi anda pandai menelan dengan efisien, anda akan memerhatikan yang air liurnya sudah kurang meleleh. 

• telah naik berat badan secara sihat - pass! lahir 3.77kg, masa 5 bulan berat dia adalah 8.2 kg!
Kebanyakan bayi telah bersedia untuk makan separa pepejal apabila dia menggandakan berat lahirnya, yang akan berlaku sebelum atau sekitar usia enam bulan. Jika bayi anda tidak mencapai berat badan yang normal, berbincanglah dengan pakar pediatrik anda. 

• amat berminat dengan makanan yang anda sedang makan - pass! selalu terliur je
Bayi anda mula memerhatikan makanan yang anda sedang makan dan cuba mengambil makanan itu semasa anda mengambilnya dari pinggan untuk masuk ke mulut anda. 

8 comments:

  1. kwn i doc suggest bagi at 5 1/2 mnths..hehe..so xde pe la..nnt share lg variety recipe baby ok. :)

    ReplyDelete
  2. u tau x, mlm td SIL i call my husband.then dia ckp ms ank dia 4bulan pn dia start bg mkn slowly tapi nestum la, i tau nestum not good tp nk buat cmne dia org dlu2 so xbole nk blame sgt la kan. i just mintak my hubs defend if org tye knp x bg nestum lg haha. coz ssh kdg2 nk terangkan kt org2 dlu ni kan. tp i dh terpk dh start 5bulan cm nk bg hannah mkn..tp ntah la. husband i siap tye mlm td "mknn yg dlm botol heinz tu dh bole bg?". excited benor la kan.haha i ckp nanti dlu lahhh. bg i study dlu cmne nk buat solid food ni. i rs i pn xkan beli benda2 gadget nk buat solid food tu kot.if beli pn ntah2 blender je sbb kang rs lain lak dgn blender skrg.haha. i folo cara mak i je nt kot.. :) jimats!

    btw thanks for the info! i likeeeeeeeeeee!

    ReplyDelete
  3. Makin bambam dan laboh la pipi die nnti sbb kuat mkn...heheh...:-)

    ReplyDelete
  4. wah..licin semangkuk..
    tahniah Iman..
    mst sedap mama masakkn..

    ReplyDelete
  5. weee.. makan dah iman. nyum3 cam sedap sgt gayanya tuh. x sabar gak, Hana minggu dpn dah 5bln.. ;))

    ReplyDelete
  6. suaplah anak melalui tangan kananmu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AAK? G bc entry yg aku baru up ni.tq

      Delete
  7. yg peliknye cmne dia tau tangan u bg tu tgn kiri? i tgk nmpk tgn je. xde pulak tau tu tgn kanan ke kiri. biar btul

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...