nuffnangku

Monday, December 3, 2012

I can swim, woohooo !

Pertamakali budak tecit ni belajar berenang pada usia 5 Bulan 2 Minggu ( 15 November 2012 ).

Tapi bukan belajar berenang yang step by step tu. Ini cuma ajar dia kenal-kenal kolam, kenal-kenal air, kenal-kenal alam sekeliling dia. Saja-saja ajar dia main air. Mula ingat dia akan melalak-lalak taknak main air sebab belum pernah lagi kan, sekali masukkan dia dalam kolam................. rilex je dia. Ok je dia. Langsung tak ada cuak ke gayat ke. Impress!

Meh la tengok aksi dia dalam kolam.

swim4
Amboi. Buaya dalam air ( pada baju dia ) kemain suka ye!

swim1
Cuma nak tunjuk gerakan kaki Iman, tapi pic ni agak sexy, demi maruah Iman bila besar nanti, mama cover yang sexy guna bunga ye. Hehe.

DSC_0014-1
Steady je.

DSC_0017-1
amboi pipi dan mata! hidung mancung, hahaha.



DSC_1034-1
naik pelampung siap ada tukang tolak.

swim2
pertamakali di ajar berenang.

swim3
dia suka sangat dengan pelampung dia.

swim5
happy baby and a proud papa.

swim6
belajar step secara serius, haha

swim7
enjoy!

swim8
kaki Iman tu.....hahaha

swim9
amboi.

Lepas ni bolehlah bawa dia pergi swimming pool lagi. Disebabkan Iman rilex dan excited mandi kolam, papa dia dah belikan dia 1 kolam palsu. Hahaha. Yang boleh bentang di mana-mana termasuk dekat ruang tamu pun @_@

Seronok sangat tengok dia main air, berenang dan naik pelampung. Mungkin ini yang di namakan motherhood tak? hahah. Aku pun tak pasti terlalu awal ke ajar dia main air dan kolam, sebab aku tengok dekat oversea dan Sheikh Muzaffar pun intro swimming dekat baby diorang, masa awal-awal lagi kan. So aku rasa, ok kot intro dekat dia mengenai swimming. Selain untuk bersuka ria, boleh develop dia punya pemahaman tentang dunia persekitaran dia, boleh menyihatkan badan dia dan kuatkan otot-otot dia, kan? Ini pendapat aku je.


Tapi kalau dah bawa baby dekat tempat public, sila pastikan :
-baby tak tertelan air kolam tu ye sebab mengandungi kandungan klorin yang tinggi
-kolam tu tak terlalu ramai orang / pengunjung
-jangan terlalu lama bagi baby dalam air ( baby lagi kan)
-lepas dah swim, cepat-cepat bersihkan dia. Takut kulit dia kena ruam ke apa kan.

-paling penting, walaupun ada pelampung, jangan biarkan baby sorang-sorang, maksud aku macam kita letak baby atas pelampung, kita berenang sebelah dia ke, tak boleh ye,sebab kena fokuslah dekat baby. bahaya, apa-apa boleh jadi.macam pelampung Iman guna tu, kalau biar dia sorang-sorang memang tak akan terbalik, tapi apa-apapun boleh terjadi kan, so hati-hati.

-pakaikan dia diapers yang memang untuk swim. Aku masa ni, tak tahu pun wujudnya diapers khas untuk baby yang swim. Hehe. Aku redah je bawa Iman tanpa pakai pampers, sebab aku tahu jadual poopoo dia, hahaha.So selamat lah.

-Kalau baby baru pertamakali nak ajar dia swim, jangan terus masukkan dia dalam air tu, intro perlahan-lahan k, tengok dulu reaksi dia macam mana bila kaki dia sentuh air tu dan bila dia aware persekitaran dia hanya ada air semata. Kalau nampak dia macam takut, so jangan paksa, bagi dia masa. Kena pastikan dia rilex.


Itu jelah kot yang kitorang praktikkan.
Pertamakali berenang di kolam Avillion Admiral Cove, PD :)



13 comments:

  1. ala comel je muka iman suke main air..

    ReplyDelete
  2. good boy!! :)
    tips u sgt membantu.haha.i pn tak tau ade diapers khas for swimming.i tot dh nama nk mandi xyahla pkaikan ape2.hahaha. ikut hati dh xsbr dh ni.4bulan consider big no? hahaha.sabar sabar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.4 bulan dah bleh,cume mgkin parent la yang mcm ngeri sikit nk handle.xpe,tungu besar sikit.hihi.ade diapers utk swimming, u cari dekat cold storage...

      Delete
  3. Replies
    1. kan.mula2 i ingt die takut,rupanya takkkk... :)

      Delete
  4. yeyyyyy baby iman can swimmm yehuuu...bgus u bg nasihat2 seperti kt atas tuh :) nanti nak join baby iman swimmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.best taw, nnti jgn lupa bw qaiser swim :)

      Delete
  5. minggu ni baru nak bawak qaleef gi swimming pool..comel lar pelampung..mane nak beli Lara..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite beli dekat PD.... :) murah je, rm10...hihihi.

      Delete
  6. br tau psl diapers tuk swim tu. okay nanti kena carik kat cold storage ni. hehee.. mama Hana ni lm dah excited nak bwk dia msuk kolam, siap da belikan bj & pelampung skali. tp msih tunggu green light dr papa Hana, dia risau trlebih. huhu..

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...