nuffnangku

Friday, November 23, 2012

Update Perkembangan Iman : 5 Bulan.

Memang lambat pergi check- up nya.

22 Nov baru nak pergi padahal dah nak masuk 6 bulan dah. Tak apa lah kan. Asalkan pergi juga, sebab banyak sangat agenda nya :)

DSC_0224-1edit
zebra mode turn on. hehe.

check-up usia 5 bulan ( 22 Nov 2012 ) :
berat : 8.2 kg
panjang : 69.5 cm
lilit kepala : 43 cm

Aku rasa panjang dan ukur lilit kepala Iman tak accurate bulan ni. Sebab masa nurse baringkan dia nak ukur panjang, dia pergi angkat kepala. Sebab bulan lepas panjang dia adalah 70 cm. Bulan ni 69.5 cm. so memang tak logik, sebab takkan dia memendek pula kan? Aku tengok makin panjang je budak ni. Hehe

Ukur lilit kepala pun sama. Bulan lepas 47 cm. Tapi bulan ni 43cm. Takkan kepala dia mengecil pula kan?Padahal beran dia semua ok je naik? Lagipun masa nurse ukur kepala dia, dia marah nurse tu sebab biasalah dia mana suka kena baring.Siap nak pegang-pegang tali ukur tu.

Berat dia naik 1kg lagi, alhamdulilah. Aku nervous juga asalnya sebab masa Isnin dan Selasa (19 nov dan 20 nov) dia kena cirit birit.Kesian kot kat dia. Tapi bukan setiap jam sekali.Setiap 4 ke 5 jam sekali poo poo. Tapi rabu dah ok. Alhamdulilah, lega. Kalau tak, kesian, masa tengah tidur pun mengagau meniarap sambil mata pejam sebab nak poopoo. Lagi kesian kat mama dan papa dia, bergilir tu settle kan dia :)

Senarai semak perkembangan Umur 5 Bulan
1}Bayi boleh mengawal kepalanya ketika ditarik dari keadaan baring ke duduk - checked!
2)bayi boleh meniarap dan menelentang - checked!
3)Bayi boleh menggengam objel-checked! 
-berapakali dah hset aku jatuh sebab ditarik oleh Iman ni :(
4)Mata bayi mengikut pergerakan objek - checked!
5)Bayi bertindakbalas pada buyin- checked!

style apa ni? macam dalam percubaan nak merangkak tapi setakat montot dan lengan je di angkat, tiada pergerakan ke depan atau ke belakang di hasilkan, haha.
Merengek sikit je masa kena cucuk dekat peha kanan. Yang tukang pegang adalah papa dia. Mama tak masuk, takut you! Inject yang sama macam masa umur 2 dan 3 bulan, kali ni dos ke 3.


22 Nov : Iman berusia 5 bulan 3 minggu 1 hari !

5 comments:

  1. amboi... tinggi montot dia... :D

    ReplyDelete
  2. lolooo..nak kemana tu angkat muntot tetinggi?

    ReplyDelete
  3. comelnyeeeee iman...tembam sangat okey!

    ReplyDelete
  4. Iman makin gebu.. ;) trbalik.., klu gi cucuk i yg pegang Hana, husband duk jauh sbb x sanggup nak tgk. hahahaa.. ;)

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...