nuffnangku

Tuesday, November 6, 2012

Obsesi

Tak faham kenapa hal-hal yang mudah, perlu di berat-beratkan. Perlu obses. Rilex-rilex sudahlah. 

Parent mana yang tak sayang anak, kan? Parent mana pula lah yang nak aniaya anak kan? 

Di petik dari Fynn Jamal -
sdg asyik mengulit rencana2 fb, menyusur dan menyelinap di perbincangan2 pages yang tercipta atas topik2 baik yang hebat mahu pun yang bodoh2--
aku terserempak dengan satu page di mana para ibu bapa berbual tentang pencapaian anak.

aku suka page2 yang tidak private.
sbb aku suka pasang mata dan telinga--
tengok dan bikin observasi pada bagaimana manusia dewasa ini berfikir.

hehe.
you'd be SURPRI
SED with what you find.
segala ekstrim ada.
hujah paling bodoh, hujah paling magnificent, hujah paling osstat pesbuk, hujah paling islamik, hujah paling horrific.

semua ada.

tapi yang menarik perhatian aku adalah komen2 dan perbincangan para ibu dan bapa tentang anak2 mereka yang masih belum melakukan apa yang sepatutnya berdasarkan carta pencapaian standard dunia.

"anak saya umur sekian2 masih belum sekian2"
"tumpang tanya, kenapa anak saya masih tak mahu sekian2, sdgkan kazen dia sudah sekian2?"
"oh no mommiesssss, baby saya still tak mau sekian2... waiii?"

honestly.
aku faham perkataan 'concern'.
believe you me-- I UNDERSTAND.

juna sepatutnya dah bergolek dan menyarap.
tapi haram.
xde kilas2 pun tanda dia mau.

maka of course.
aku faham perkataan 'concern'.
cuma aku pilih untuk tak merasanya.

MUNGKIN kerana aku pernah merasa apa yang aku pernah rasa-- kerana itu aku tak peduli milestone itu semua.
having your child, risked to face death,
MAY make you appreciate life MORE than anything else.

bagi aku,
selagi dia masih bernafas, tersenyum dan hidup--
itu sudah cukup.

aku tak boleh cakap banyak2 tentang ini.
sebab aku pasti ramai yang akan marah.
apa pun, maafkan aku.

tapi aku PERLU buka mata2 kita.

all babies are unique.
they all are.
they are miracles worth seeing.

so PLEASE dear parents,
dont be the FIRST jerk in your childrens' lives to judge them. let them take own sweet time. STOP COMPARING your children. raising children is NEVER a competition.

sedih.
kesian.

you judge EVERY step they take.
when they love you for EVERYTHING you are.




aku setuju dengan apa yang Fynn cakap. Kadang-kadang kita ni obses tanpa sedar. Obses sampai rasa kita punya cara je yang paling betul.Obses sampai tak sedar, itu semua hanyalah satu beban pada anak kalau sampai dia besar pun, kita terbawa-bawa.


ini aku copy paste dari satu forum :

salam ada tak mommies yg full fm, baby xcerdik atau membesar dengan baik? walaupun macam2 saya baca pasal fm ni, tapi still musykil. takut anak saya tak cerdik macam anak org lain. baby saya tak bf sbb dulu susu saya tak banyak n dia xnak isap. makin saya bagi,makin dia nangis. lama2 saya putus asa. skrg saya menyesal sbb cpt putus asa cpt sgt. saya anak yatim n tak rapat dengan mak mertua. lgpn masa pregnant saya masih belajar, so tak de dorongan untuk saya cari info. saya risau memikirkan adakah otak anak saya nanti tak cerdas. plus, skrg ni saya bg susu murah je. tak mampu nak bagi susu mahal sbb hubby je yg kerja. 



serius sedih je baca. Kesian anak dia. Sampai ke tahap ini sekali mak nya meragui anaknya, mengadili setiap langkah anaknya. Orang zaman aku rata-rata minum fm, banyak yang tak cerdik ke? Aku tengok ramai je yang cerdik. Rezeki anak ni luas. Rezeki kita pun luas. Jangan skop pada satu benda/hal je. Kalau nak anak cerdik, bukan setakat kenyangkan dia dengan susu ibu untuk tempoh setahun dua dan lepas itu kau tak pernah lagi nak didik dia dengan ilmu, dengan pemakanan yang sihat. Tak pernah dah nak jaga pemakanan dia. Segala fast food kau sumbat je. Nak anak cerdik, bukan setakat dari pemakanan je, banyak lagi benda kena kita aturkan dan buat untuk dia, faham?

Antara banyak-banyak yang reply ini yang aku suka : cerdik,pandai,bijak...tu semua anugerah Allah & perlukan dorongn dr ibu bapa.isu murah & mahal x timbul,ikatan ibu & anak yg penting

Hish.

Dan kalau dah tak ada susu badan, redhalah jika terpaksa topup fm. Redhalah rezeki anak yang tentang hak 'susu ibu ' tu Allah alirkan dengan cara yang lain pula, melalui susu FM pula. Islam ini mudah sebenarnya, kenapa nak pening-peningkan kepala, sulit-sulitkan keadaan? Kenapa Rasulullah ada ibu susuan?Fikir-fikirkan lah. FM itu satu usaha juga. Allah tak akan mengubah nasib seseorang itu kalau dia tidak ada usaha, kan? Aku tak galakkan pun ibu-ibu bagi fm dekat anak kalau dah susu badan tu memang banyak. Tapi kalau kering kontang, kau nak sumbat apa dalam mulut budak kecil tu bagi dia kenyang?


Obses.
Aku juga kadang-kadang obses.
Memang kena mula berubah.
Kadang-kadang kita prihatin sangat, sampai termasuk dalam golongan obses.


Disclaimer : No Offense. Ini peringatan untuk diri sendiri. Dan sesiapa yang merasakan hal yang sama.



9 comments:

  1. hehe...bc jugak status kt group tu.nak komen mcm kesian.bersangka baik je la...mungkin dia mmg masih belajar lagi.and bila join that group jadi obses pulak dgn susu ibu...sedih jugak dia doubt anak sendiri semata2 sebab susu fm..i yg da tua ni pn dulu susu fm jugak.brand murah jugak sbb family bukan kaya pun.tp besar jadi manusia jugak.takdelah bodoh mcm lembu pun..

    ape2 pn pttnye kite redha...tak perlu obses sgt.kite usaha apa yg mampu.selebihnya kan kuasa Allah... :)

    ReplyDelete
  2. vee.. i agree dengan u. sumtime bila terlalu obses akan menyakitkan hati orang lain gak. biar ala kadar. nnt yang dikejar tak dapat. yang kendong keciciran. sama mcm lin bila susu bdn tak cukup kena la cmpur ngn fm. tak kan nak annouce cr ibu susuan. zaman dlu mmg la ibu susuan sbb fm tak ada.

    ReplyDelete
  3. really love this entry...setuju sgt2.tak perlu nak obses2 ni. Allah dah ciptakan yg terbaik utk kita. jadi bersyukurlah dengan segala nikmat n rahmatNYA

    ReplyDelete
  4. i pun obses gak. hahahahahah...

    etty malas nk login

    ReplyDelete
  5. harap2 la kita tak tergolong dlm golongan "obses" tu kan? buat benda semuanya kena sederhana :)

    ReplyDelete
  6. i just love this post. enough said. :P

    ReplyDelete
  7. kalau dah jenis yg obses pn payah gak..mcm bby i dlu seminggu belum tanggal tali pusat dah MIL sibuk2 tanya knp xtanggal..sabar je lah nnt tanggal lah..semua nak ikut anak2 org lain..lain bby lain progress..kita ni kna let it be..kalau memaksa sgt kang lain jadinya.

    ReplyDelete
  8. Lara....
    Honestly i agreed with you dear..
    almost parents so obses nak anak dan baby dia mcm itu dan mcm ini...
    cuba kita letak diri kita pada mereka...sudah tentu kita tidak mahu dipaksa bukan? yg ptg biar dia belajar perlahan melalui pengalaman dan tunjuk ajar nasihat kita...
    about susu ibu dan fm...sure itu satu isu yg mmg rata2 org akan bertanya...benar kata lara...if kita tidak cukup rezeki nk bg susu ibu...ada rezeki lain Allah alirkan jika kita sudah kuat berusaha utk picit susu kita sendiri bg dia...if xd rezeki susu fm lah pengganti yg terbaik...masih terbaik sbb susu fm lah menyelamat anak kita dari terus trusan dahaga...

    p/s lara...i pun dah xd rezeki bg susu ibu sepenuhnya sbb rezeki usaha utk bykkan susu ibu makin lama2 makin kering...now fully fm...dulu stress....but with sokongan moral husband i bangkit utk berikan fm sepenuhnya...now my bb sihat mcm anak2 org lain yg still bg susu ibu...think positif...yg ptg anak2 kita semua sihat kan lara.......i love all ur entry...it give me motivation...tq dear!

    ReplyDelete
  9. The think is all of us are bias. Bias to really believed what we wanna believed and here what we wanna hear. Tapi sebetulnya biarkan anak kite develop sendiri dengan kesesuaian diri die. Like my mom said, every child's development are varies from one to another.

    Drink FM anak x pandai. Such a hypocrite la.. Macam la kite ni dulu dapat fullu BF kan? My mom sendiri cakap dulu mana ada pump, elok abis pantang, hantar babysitter terus bagi FM. Pandai je semua anak2 die.

    Oh please laa bosan dengan org over obsess ni...

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...