nuffnangku

Tuesday, September 18, 2012

Randomly Mumbling About Everything.

Aku memang jenis yang suka menulis. Kalau tak tulis diari, aku tulis dalam buku-buku nota. Paling tidak, kalau terjumpa apa-apa qoute atau ayat-ayat indah, aku suka catatkan di mana-mana. Dari situ, aku akan berfikir,telaah, fahamkan dan cuba cari dari sudut kehidupan yang aku ada, yang mana satu ada persamaan dengan ayat-ayat tersebut.

Aku yakin entri ini adalah entri yang paling boring di antara semua entri di dalam blog aku ini. Ngeeee. Ok, sambung.
.


25 September ini, genap 1 tahun 6 bulan aku berkahwin. Syukur. Rasa macam sekejap je masa berlalu. Dalam perkahwinan, aku tak rasa macam semua yang aku buat, aku 'kena buat'. Betul. Aku tak pernah rasa terkongkong. Terperangkap. Atau terpenjara. Aku bebas buat apa saja yang aku nak selagi tidak melampaui batas agama dan status sebagai seorang isteri. Yang terbaru, seorang ibu. Perkahwinan ini sesuatu yang aku tak pernah sangka, akan terjadi. Sekarang dah ada seorang anak pun, Alhamdulilah. Syukur, aku dapat suami yang memang memahami aku.

Buat masa sekarang, aku baru nak planning semula kehidupan aku. Tahun ni macam ada banyak benda je nak buat. Paling tak sabar, berpindah ke rumah sendiri. Sekarang, menyewa lagi sebab rumah belum siap. Dah mula fikir tentang susun atur perabot dan barang-barang. Padahal rumah boleh pindah masuk, akhir tahun ni kot ke tahun depan, lebih kurang macam tu lah :p . Paling penting, aku nak something yang simple. Lagipun, dah ada Iman. Jangan nak beranganlah nak berdeko exclusive sangat. Nanti dia dah pandai merangkak, mahunya semua barang comel-comel dia kutip masuk mulut. Tak pun dia ambil dan lempar sana-sini. Normal lah kan ada anak kecil.

Bab yang satu lagi ni, aku belum usaha lagi. Entah bila nak mencari. Aku harap semuanya dipermudahkan. Kadang-kadang pening juga kepala nak fikir. Dah pening-pening tu, memang aku tak fikir dah la, sampailah masanya tiba nanti. Payah juga nak susun atur semula kehidupan yang dah biasa kita lalui sebelum ni. Tapi aku harap, aku mampu. Dan aku harap rezeki tu ada.

Buat masa sekarang, aku tak yakin ada orang boleh jaga Iman. Dia kalau bangun, terus nak minum susu dulu, kalau lambat bagi, dia mengamuk sakan. Menangis-nangis. Lepas itu bila susu habis, kena cepat-cepat topupkan kalau nampak dia macam tak puas minum lagi. Normally sekali minum, dia akan minum 6 Oz atau 7 Oz. Biasalah kan baby boy, kuat minum susu. Kalau ada gap untuk topupkan susu kedua, dia mengamuk sekali lagi.

Kalau datang mood entah apa dia, dia meragam. Tak mahu tidur. Asik nak suruh kita pegang dia untuk berdirikan dia je. Siapa yang larat kan? Memang kena melayan dia je, memang satu kerja lain pun tak akan settle. Kadang-kadang asik nak berdukung. Berkepit je macam anak beruang koala ( comelkan ?).

Itu belum lagi bila dia tiba-tiba bangun tidur, mengamuk menangis tiba-tiba. Memang kena siap sedia susu dia sepantas yang boleh. Kalau tidak, memang dia akan menangis kuat-kuat tersedu-sedan. Masa mandi pula, dia macam nak lari je dari sinki. Kadang-kadang sakit pingang aku terbongkok-bongkok kepit dia kat badan aku sebab dia keraskan badan dia, risau aku kalau tergelincir ke jatuh ke.

Kalau bangun tidur, masa minum susu, dia masih mamai lagi. Kalau puting botol terlepas dari mulut ( walaupun dia yang lepaskan sendiri) bila dia sedar sikit, dia akan menangis sangat-sangat. Aku yang memang dah faham sangat perangai dia, selalu je standby puting botol susu tepi mulut dia masa dia melayan mamai-mamai dia tu. bila dia celik je mata macam hendak mengamuk, cepat-cepat aku sentuh hujung bibir dia dengan puting susu. Terus senyap dan minum susu semula.

Banyak lagi lah perangai dan kerenah dia. Aku tahu orang lain mesti rasa susah dan lecehnya nak jaga dia. Yang tak akan rasa tu semua, mak aku je. Sebab mak aku jaga Iman lebih baik dan lebih sempurna dari aku sendiri jaga. Seriously. Tapi nak letak dia bawah jagaan mak aku, bukan senang. Nanti seminggu sekali je dapat jumpa dia. Kesian pula dia, ada mama, macam tak ada mama. Tapi aku risau keselamatan dia, risau kalau dia tersedak susu kalau letak bawah jagaan baby sitter ke nursery. kan? Aku sanggup tak tidur ( sianglah ) kalau Iman minum straight 8 Oz ke 7 Oz pastu sendawakan dia, then tak sendawa-sendawa juga, Memang aku tak berani nak terlelap sikit pun. Aku risau. Minta dijauhkan dari kes-kes tersedak susu ke apa semua ni. Kadang-kadang aku sendiri pun pening melayan kerenah anak sendiri, ni kan pula orang lain?

Tapi anak ni memang penyeri hidup. Mungkin aku patut tunggu dia mencecah 6 bulan. Then baru aku susun atur semula life? Hati aku berat sangat nak tinggalkan anak pada jagaan orang. Beraaatttt sangat. MasyaAllah, aku terlalu takut. Atau aku paranoid mama? Entahlah.

Memandangkan dia dah 3 bulan lebih, aku sekarang rajin study pasal solid food untuk baby.Kena lah membaca awal-awal, supaya bila dah 6 bulan nanti, aku tak blurr nak bagi anak aku makan apa. Dah la susu ibu, Iman dapat sekejap je, maka, aku akan cuba balance kan a.k.a tebus semula kekurangan itu dengan cuba sedaya upaya buat homemade solid food untuk dia nanti, InsyaAllah. Eh, jauh sangat dah aku melencong. Kalau boleh, aku cuba nak elak dari bagi dia nestum. Tapi kalau travel, bagi juga kot? eh,nantilah. Study tak habis lagi pasal tu. hehe.

Kalau bab GEMUK, tak usah nak cakap banyak lah. Aku usaha dah berdiet segala, tapi kan ... tapi kan ... berat aku maintain gomukk. Sekarang ni memang gemok gedempol la bak kata Nadya. Rupanya payah ye nak turunkan berat ni lepas bersalin, terutama cser. No offense ye bab ni, aku cuma bercakap tentang diri aku sendiri je. Nad, kita sekapal, sobbssss.

Entri yang entah apa-apa. Tapi merangkumi semua aspek kehidupan aku sekarang.





No comments:

Post a Comment

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...