nuffnangku

Thursday, September 27, 2012

Kamu tahu kamu seorang mummy bila :

Meh aku tulis sikit kriteria-kriteria seorang mummy.

Ini semua berdasar pengalaman aku yang tak sampai setahun jagung jadi seorang mama. Siapa yang lebih kurang sama dengan aku, meh komen.

Kamu tahu kamu seorang mummy bila :

1) topik perbualan dengan kawan adalah pasal warna poopoo anak atau jadual poopoo anak T_T

2) semua pasal anak, sibuk nak update. Nak cerita dengan kawan. Atau cerita dekat blog.

3) mula hafal semua atau certain lagu-lagu nursery rhythm. Tak kisahlah yang islamic atau yang twinkle twinkle tu. Kes Iman, papa dia pun hafal certain lagu. Kahkahkah.

4) rumah dh macam nursery atau tadika. Penuh dengan mainan.

5) sales untuk pakaian/barang-barang wanita bukan lagi nafsu utama korang. Sebaliknya, baby expo, baby sales, memang korang antara muka yang pertama tersengih macam nak terjah masa tu juga :) *aku kata bukan nafsu utama tau, bukan mati nafsu terus.hahaha.

6) bila korang, tanpa ada anak bersama pun, lagu-lagu nursery rhythm bermain di fikiran. ( Pernah terjadi kat aku, seharian lagu-lagu tu bermain kat kepala, aku cuba buang, tak boleh, semua gara-gara aku dok hafal lagu tu konon nak nyanyi untuk Iman nanti senang, arghhh)

7) bila korang tengok diapers sama macam korang aim handbeg mahal-mahal. tambah kalau ada sales diapers di mana-mana.

8) bila dulu korang bersiap bila nak keluar rumah, jalan-jalan  ambil masa dekat setengah jam atau lebih. Sekarang, kurang 10 minit :(

9) bila pergi mandi, siap tak tutup pintu bilik air sebab punyalah risau dekat anak kalau jadi apa-apa bila tinggal berdua je dengan dia, hahahah.

10) bila tempat utama yang korang akan masuk dulu adalah kedai barangan baby!

11) bila keluar jalan-jalan, kadang-kadang kat baju ada kesan air liur anak, atau muntah dia. hhahaha.

12) bila keluar berdua dengan papa, akan cepat rasa bersalah sebab baby tak ikut T___T.

13) bila rumah korang ada babytv atau apa-apa application dekat tab untuk download untuk baby T__T.

14) bila kisah mana-mana anak kecil tengah sakit atau menderita boleh buat korang menangis.

15) bila babywipes adalah lebih penting dari sebatang lipstick bila nak keluar rumah.

16) bila pergi mana-mana shopping complex, sibuk cari baby room :)

17) kerap bangun tengah malam untuk check keadaan anak-anak. tukar diapers etc etc.

18) Mesej suami dengan topik utama : anak. Jarang dah nak mula cerita pasal diri sendiri :)

19) sanggup tadah muntah anak dengan tangan sendiri dan tak fikir 2 kali tentang itu.

20) kadang-kadang rasa nak anak tu duduk semula dalam perut kita, senang, boleh bawa dia ke mana-mana je dengan kita.

21) rindu saat-saat baby dalam perut.

22) profile picture korang dah jarang dah letak muka sendiri. mesti gambar anak atau bersama anak :P

23) bila handbeg yang stylo perlahan-lahan dah digantikan dengan beg pakaian / keperluan anak :(

24) space kereta mula dipenuhi dengan barang-barang anak. Stroller dia, carseat lagi. Macam-macam lah.Kereta aku tu siap ada mainan gantung-gantung lagi, dah macam nursery dah.

25) bila korang sanggup nangis / sentap kerana susu. Yes! susu. Selama ni sebelum ada anak, korang tak pernah kisah pun pasal susu ni. Tapi semua berubah selepas ada anak.

    . . .dan list ini tidak berkesudahan, kan?




7 comments:

  1. :) betul.. setelah bergelar seorang ibu.

    ReplyDelete
  2. sgt setuju...yeaii...:-)
    salam kenal...datang dari mommy gorjes...hewhewhew...

    ReplyDelete
  3. Mummyyyy laraaaaa wanna hug u n ur baby imannn hehhee so so so miss u dear, apa yg tercatat diats semuanya adalah benar, julia tmbh lagi satu wpun mmg xkan ada kesudahan when we being as a mummy setiappp saat is fikirkan baby...baby...baby. Hahahaha so papa baby pun kena selalu pk gak kan lara. Ju x berblog lg sbb msa xd, nanti awl bln 11 ju msuk opis bru update. Take cre dearrr mummy sweety ;D

    ReplyDelete
  4. Mummyyyy laraaaaa wanna hug u n ur baby imannn hehhee so so so miss u dear, apa yg tercatat diats semuanya adalah benar, julia tmbh lagi satu wpun mmg xkan ada kesudahan when we being as a mummy setiappp saat is fikirkan baby...baby...baby. Hahahaha so papa baby pun kena selalu pk gak kan lara. Ju x berblog lg sbb msa xd, nanti awl bln 11 ju msuk opis bru update. Take cre dearrr mummy sweety ;D

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...