nuffnangku

Friday, September 7, 2012

Dah setahun kahwin pun belum ada anak ke?

Aku tak tahu apa motif orang yang tanya soalan macam ni pada orang lain.

Serius. Aku tak faham. Sebenarnya aku sedih dengar kisah seseorang. Dia dah setahun lebih kahwin, tapi belum dikurniakan cahayamata. Dari apa yang aku lihat dia sangat stress bila saudara-mara dan makcik-makcik Joyah bertanyakan soalan-soalan macam ni pada dia.

Kalau memang dia dah kahwin setahun lebih pun, apa boleh dia buat untuk dapatkan anak tu. Bukan dia boleh tentukan, sekarang nak anak. Maka jadilah seorang anak. Semua ni kan ketentuan Allah. Kalau memang belum rezeki dia lagi, orang sekeliling tak perlulah nak jadi terlebih peka siap nak tanya soalan-soalan berbaur sinis macam tu. Orang kahwin salah satu niatnya adalah melahirkan zuriat-zuriat untuk menyerikan rumahtangga. Jadi tentu-tentulah dia pun memang nak anak. Tapi belum rezeki, nak buat macam mana kan.

Sebagai manusia, aku tahu dia hanya boleh berusaha. Sampai ke doktor pakar dia pergi. Tapi pada pendapat aku, secara jujurlah kan, kalau setakat kahwin baru setahun ke tiga tahun, belum dapat anak, tak ada apa yang perlu di risaukan sangat. Aku kasihan dengan dia. Bukan kasihan sebab dia tak ada anak, aku ada anak. Bukan. Aku kasihan sebab dia punyalah gigih berusaha turun naik hospital- klinik semua semata-mata nak cari kenapa dia tak mengandung-mengandung lagi. Aku rasa kalau orang sekeliling tak sarat kan kepala dia dengan soalan-soalan macam tu, dia pun tak adalah sampai stress atau terdesak sangat merasakan diri dia seorang yang gagal. Aku faham perasaan dia.

Segala tips atau petua atau apa-apa je yang boleh buat dia 'mengandung' , dia cuba. Sampai satu tahap, aku cakap dekat dia, tak perlulah bagi tekanan pada diri kau semata-mata kau tak larat nak jawab soalan-soalan macam tu dari orang sekeliling.

Paling menyedihkan bila soalan-soalan itu datangnya lebih kepada keluarga terdekat. Paling membuatkan air mata dia gugur bila ayat ni

Pokok-pokok kat kebun ni, kalau ditanam-tanam jadi je. Tapi yang ni ( merujuk ke kawan aku) ditanam-tanam pun, tak menjadi-jadi juga. Hasil pun tak ada.

MasyaAllah !

Kalau memang belum rezeki dia, nak buat macam mana. Semua ini ketentuan Allah. Mungkin rezeki dia bukan sekarang, bukan hari ini. Kadang-kadang aku memang tak berapa nak faham dengan sesetengah manusia ni. Memang seorang anak tu dapat mengeratkan lagi cinta dan kasih sayang suami-isteri. Tapi sebagai seorang manusia, dan tambah-tambah kalau beragama Islam, kita perlu sedar, semua itu kuasa Allah. Laa Hawla Wa Laa Quwwata Illa Billah, kerana hanya Allah sahaja yang mampu menjadikan dan meng 'ada' kan yang tiada itu. Jangan kita lupa itu. Dan tak payah kita nak persoalkan kenapa si dia tu dah kahwin lama pun tak mengandung-mengandung lagi. Kalau persoalkan orang tu, kita macam persoalkan kuasa Allah. Nauzubillah.




27 comments:

  1. hi there,

    pada i plak buat ape nak rushing , beside kalau tanya O&G, the first 2 years kawin kalau pasangan suami isteri tu belum ade anak it's normal. kalau makcik2 mmg diorang kecoh sket...sabar jela baru setahun belum 10 tahun pon.

    ReplyDelete
  2. eeee..teruknyeee..tergamak btol depa ckp camtu ek :( btw, i sgt mengerti perasaan ur friend tu..menda ni pun jd kat org yg rapat ngn i gak.macam2 dah dia buat, tp still takde rezeki lg. tp i tahu, Allah tu maha Adil n Saksama kan. selagi berdaya, kita berdoa jek mintak pertolongan dari DIA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..jomlah kite bdoa sesama...semoga urusan mereka dpermudahkan

      Delete
  3. kejam sungguh.. becakap mcm org x de agama..emosi i tau! huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun...sedih sgt kwn i tu...y bcakap ngn die tu pun bukan orang lain...

      Delete
  4. makneng dah lalui...xsampai setahun pon org dah tanya..
    siap soh dokong baby org amek berkat lagi..

    makneng follow sini
    jemput follow makneng..=)

    ReplyDelete
  5. huhu...tu lah aku pon phm perasaan tu...mcm aku ni ha, kawen bln 3 aritu pon org dh tanye bertalu2..siap ade makcik kt kmpung aku tu bile aku jwb soklan die "belum ade isi lagi" die leh tnye aku kawen bln bape aritu...pastu die siap kire dh 5 bln aku kawen x pegnen2 lg...lame dh katanye...aku mampu senyum jelah...haihhhh, kadang2 mmg tapaham manusia ni kenape perlu nak sinis sangat...tu kan sume kerja Tuhan...siapalah kita nak mengawal takdir sendiri...

    ReplyDelete
  6. sya sgt2 stujy dgn kata2 diats tue..sy dh dpt smngt lps bc cter kt ats..thanx pd penulis..

    ReplyDelete
  7. sy fhm sgt2 cm ne perasaan dye....sbb sye pn cm dye gak.....da stehun kawin,tp lom de rezki lg....mmg soalan yg sye dgr stiap kli jmpe spe2..."xde ank lgi ke....lmbt nye....da lme da kwin lom mengandung ag ke"....mmg sye rse stress.....kdg2 jeles tgk mbe2 n org2 yg kwin lmbt dri sye,tp da pregnant & da de ank.....tp sye positif kn dri....sbb sye hnye prcye kn ALLAH stu2 nye....psti de hikmah knpe ALLAH 2 msh lom bg sye ank....sy pcyekn ALLAH....

    ReplyDelete
  8. Saya baru kahwin 5 bulan tapi dah bermacam2 taw yang diorang tanya. Kadang2 stres jugak tapi mulut orang tak boleh nak tutup

    ReplyDelete
  9. Sama la sy pun baru 5 bulan.. tp tension asik kena tanya.. da la wat masa ni masih PJJ lg ngan suami.. tu pun diorang x phm2 ke.. hmmm da la nk raya ni... warghhh tensionnya...

    ReplyDelete
  10. sye kwin dh 6taun smpai tahap x mau jupe org .pastu positif kn diri anggap la kte org keliling tu doa ...ble dh de rezeki gugur xpe redha Allah bg pinjam sekejap.yg penting kne percaya qada dn qadar .smua tu rahsia Allah .org keliling x rasa ape yg kte rasa

    ReplyDelete
  11. sye kwin 6 thn tp blom de rezeki ...tahap stress sye smpai x mau jupe org.malu segan smua ade.last skli sye positif kn die anggap je la pertanyaan org tu doa utk sye.larat jwp x larat jwp senyum..anggap jew smua nie qada dn qadar Allah .Rahsia Allah ...org yg bertanya x lalui pe yg kte lalui ...

    ReplyDelete
  12. sye kwin dh 6taun smpai tahap x mau jupe org .pastu positif kn diri anggap la kte org keliling tu doa ...ble dh de rezeki gugur xpe redha Allah bg pinjam sekejap.yg penting kne percaya qada dn qadar .smua tu rahsia Allah .org keliling x rasa ape yg kte rasa

    ReplyDelete
  13. sye kwin dh 6taun smpai tahap x mau jupe org .pastu positif kn diri anggap la kte org keliling tu doa ...ble dh de rezeki gugur xpe redha Allah bg pinjam sekejap.yg penting kne percaya qada dn qadar .smua tu rahsia Allah .org keliling x rasa ape yg kte rasa

    ReplyDelete
  14. sye kwin dh 6taun smpai tahap x mau jupe org .pastu positif kn diri anggap la kte org keliling tu doa ...ble dh de rezeki gugur xpe redha Allah bg pinjam sekejap.yg penting kne percaya qada dn qadar .smua tu rahsia Allah .org keliling x rasa ape yg kte rasa

    ReplyDelete
  15. sye kwin dh 6taun smpai tahap x mau jupe org .pastu positif kn diri anggap la kte org keliling tu doa ...ble dh de rezeki gugur xpe redha Allah bg pinjam sekejap.yg penting kne percaya qada dn qadar .smua tu rahsia Allah .org keliling x rasa ape yg kte rasa

    ReplyDelete
  16. sye kwin dh 6taun smpai tahap x mau jupe org .pastu positif kn diri anggap la kte org keliling tu doa ...ble dh de rezeki gugur xpe redha Allah bg pinjam sekejap.yg penting kne percaya qada dn qadar .smua tu rahsia Allah .org keliling x rasa ape yg kte rasa

    ReplyDelete
  17. sye kwin dh 6taun smpai tahap x mau jupe org .pastu positif kn diri anggap la kte org keliling tu doa ...ble dh de rezeki gugur xpe redha Allah bg pinjam sekejap.yg penting kne percaya qada dn qadar .smua tu rahsia Allah .org keliling x rasa ape yg kte rasa

    ReplyDelete
  18. sye kwin dh 6taun smpai tahap x mau jupe org .pastu positif kn diri anggap la kte org keliling tu doa ...ble dh de rezeki gugur xpe redha Allah bg pinjam sekejap.yg penting kne percaya qada dn qadar .smua tu rahsia Allah .org keliling x rasa ape yg kte rasa

    ReplyDelete
  19. sye kwin dh 6taun smpai tahap x mau jupe org .pastu positif kn diri anggap la kte org keliling tu doa ...ble dh de rezeki gugur xpe redha Allah bg pinjam sekejap.yg penting kne percaya qada dn qadar .smua tu rahsia Allah .org keliling x rasa ape yg kte rasa

    ReplyDelete
  20. sye kwin dh 6taun smpai tahap x mau jupe org .pastu positif kn diri anggap la kte org keliling tu doa ...ble dh de rezeki gugur xpe redha Allah bg pinjam sekejap.yg penting kne percaya qada dn qadar .smua tu rahsia Allah .org keliling x rasa ape yg kte rasa

    ReplyDelete
  21. samalah nga sy skrg..dh cukup setahun khwin tp blum ada rezeki pregnant...bkn kita yg tentukan rezeki anak tu bila,ALLAH yg tentukannya...hanya mampu berdoa semoga ALLAH berikan jua rezeki itu...

    ReplyDelete
  22. itu semua rezeki ALLAH..kita ikhtiar saja..boleh cuba makan GLA dan Zync Complex dari Shakelee..mana tau menjadi

    ReplyDelete
  23. hai sabo jela ada sedara gitu tu.. patutnya maw dicili mulut dia tu br la sama rasanya dgn org yg dia buat statement panass tew tak..

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...