nuffnangku

Thursday, September 20, 2012

Update perkembangan Iman pada usia 3 bulan.

masa lahir:
berat : 3.77kg
panjang : 52 cm

lilitan kepala : 34 cm

check-up usia sebulan ( 3 Julai 2012 ) :
berat : 4.5 kg
panjang : 57 cm

lilitan kepala : 36 cm

check-up usia 2 bulan ( 7 Ogos 2012 ) :
berat : 5.2 kg
panjang : 62 cm

lilitan kepala : 39.5 cm


check-up usia 3 bulan ( 13 Sept 2012 ) :

berat : 6.2 kg

panjang : 65 cm
lilit kepala : 44 cm


Setiapkali hendak pergi check-up, aku yang berdebar lebih. Anak aku kan Formula Milk Baby, dah tu budak yang anti-reflux pula, walaupun sekarang alhamdulilah dah ok, tapi dia tak mahu tukar susu lain. Dia nak susu tu juga. Letih dah nak tukar-tukar susu. Bukan dia nak pun. Aku berdebar sebab takut berat dia naik sikit sebab masih minum susu anti-reflux. Kemudian takut carta BMI dia nanti masuk ke garisan kuning.

Tapi syukur, naik dalam sekilo berat dia dari bulan lepas. Pheww!~patutlah lengan aku makin sasa. hehe. Kali ni cucuk 3 bulan, dos sama macam masa 2 bulan hari tu dan kali ni tukang peluk masa kena cucuk adalah papa dia. Papa ambil cuti half day sebab nak temankan anak :) Dan yang pelik, kali ni Iman tak menangis macam masa cucuk hari tu. Dia 'ek' sekali je masa jarum masuk, pastu ok dah. Muka riang lagi. Confuse sekejap* Masa bulan lepas, beria sangat dia menangis. T___T .

Bila dia ok, plan mama dia nak shopping dekat sogo, on la nampaknya :) Sekarang, dekat 5F Sogo, ada sales barang baby sampai 23 Sept ni. Ada stroller,walker,bouncer,baju-baju dan macam-macam lah walaupun tak besar mana. Aku pergi khamis lepas, so tak bersesak langsung :) Kalau pergi weekends, sakit jiwa je. Orang mesti ramai sangat. Aku tak membeli banyak, sebab kat Melaka pun masa tu ada Expo Baby dekat MiTC. Aku pernah baca kain rentang tapi lupa. Nasib baik Etty mesej tolong ingatkan. Tenkiu Etty :)

Ok, bila dah 3 bulan ni, update perkembangan Iman adalah :

1

Dah pandai fokus. Tengok tu. Sanggup terbongkok nak teliti kartun pada bantal dia tu. Lenguhlah tangan orang yang tukang pegang badan dia tu.

1ccc

Dah pandai pegang barang dalam tempoh yang agak lama. Sebelum ni, ada juga ajar-ajar dia memegang, tapi tak sampai beberapa saat je, terlepas. Mungkin masa tu dia pakai mittens lagi. Sekarang, memang tak pakai dah. Kadang-kadang cute je bila dia belek-belek jari-jari tangan dia sendiri.


















Bila time tengah mood baik dan rajin, memang boleh diharapkan lah untuk pegang botol susu sendiri. Bila tengah malas, memang tak ada kuasa lah dia nak memegang botol sendiri.

1cc

Dah pandai masukkan jari dalam mulut.  Sebab tu aku belikan dia teething cooling ni. Nak elakkan dia kerap masukkan tangan dalam mulut, takut jari dia kecut. Hehe.



Suka layan nursery rhythm. Lagu favourite, Twinkle Twinkle Little Star, Head And Shoulder dan 5 Little Ducks, from BabyTv via Youtube. Nampak tak macam mana excited nya dia. Biasanya aku bagi dia masa dalam 10 minit je untuk layan semua ni. Tak lebih, sebab dia kecil lagi :) Lepas dah 2 minggu bagi dia layan semua ni, aku akan ambil masa 2 minggu kemudiannya pula untuk layan lagu-lagu atau ilmu-ilmu yang lebih islamic pula. Nak bagi balance, InsyaAllah :)














Rasanya apa yang Iman tengah buat tu? Bersiap sedia nak MELOMPAT okehh. Cuba perhatikan gerak kaki dia. Letih tahu nak pegang dia untuk bagi dia melompat tanpa henti T___T.Kadang-kadang dah macam anak patung yang ada spring je aku tengok bila dia melompat tanpa henti.

p/s: baju pun tak sempat butang, bilaIman over excited nak melompat.

1bc

Kalau gembira atau suka sesuatu, dah pandai bagi respon dengan senyuman. Kalau terlebih suka, mesti akan melompat :)

1bbb

Dah pandai meneliti sesuatu. Kalau bagi dia permainan atau benda-benda baru, dia akan perhatikan dulu selama mungkin, kalau tak menakutkan, dia akan senyum. Kalau agak macam seram je,menangis. Grrrr.

1bb

Suka main air liur. Orang tua-tua kata, ni sebab masa mengandung, ada benda yang aku nak, tak dapat. Seingat aku, memang tak ada benda pun aku mengidam atau nak, kemudian tak dapat. Aku rasa, normal kot baby suka main air liur. Kan? Ke memang tak normal?

1b

Dah pandai gelak-gelak bila di agah. Sepuluh kali orang agah, sepuluh kali lah dia menyengih-nyengih nampak gusi tak ada gigi tu. Heheheh

1aa

Tahu kenapa muka dia macam ni? Lately ni, dia paling pantang kalau kita nak baringkan dia. Mesti mengamuk marah. Kalau rupa begini, entah bilalah nak pandai belajar mengiring dan meniarap wahai anak?

1a


Tengok. Beginilah dia kalau kita sedang nak baringkan dia. Siku dia tu jadi penahan badan dia. Adoi. Dalam kereta/ carseat pun begini rupanya. SObs sobbss ... Selalulah aku ni bersilat dengan dia sebab nak baringkan dia. Aku baringkan dia, dia tahan dengan siku.Aku cuba juga. Dia pun tak putus asa. Tapi selalunya, aku pastikan aku menang. Hagagaga. Sebab aku mama dia, eh? Tapi kalau papa dia, dia lah yang menang. Hahahah.

8 comments:

  1. comel telatah baby..
    rasanya normal kalau baby kuar air liur :)
    '' biasalah org dulu2''
    Vee, dh g sogo ea, hope ada brg yg nk dicari :) weekend br g.
    pasal kat mitc melaka, if ada yg murah gila inform ea. hik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak,i silap.entri ni tsimpan dlm draft ,mgu ni bru sempat publish...mitc melaka tu mgu lepas yang :( sorry dear...

      Delete
  2. air liur dia asyik meleleh jer ni...:D

    ReplyDelete
  3. iman adalah lagi gagah dari hussein! heheheh. teething cooling tu bli ktne ek? brand? sebab i jumpa semuanya teether yg cm keras jek. ke i yang x pandai carik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni brand pigeon...hr tu i g giant,tmpat bby ade brand fiffy.tu lembut n kenyal sgt.best taw..y ni keras sket la :)

      Delete
  4. i tak sempat makan strawberry manis dari cameron. tu agaknya anak i meleleh je air liur. haha. beli apa kt expo? i beli storage bag, cooler bag yawww..akhirnyaaaaaa!!! kaakkakkaka

    etty lew.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lerr.ingtkan sape td.

      hihi.ala umo dorg ni mmg meleleh je air liur...xde nye sbb kite xdpt ape y kite nk... ke sbb i nk umah banglo,gelang mas husben x tunaikn?hahahahaha

      x beli apepun...sbb mulanya xnk bw iman,ingt nk konsentrate survey..tp die meragam siang tu,trus kitorg bw.smpai sana,melayan die je,x sempat beli apepn..frust sungguh mama die ni

      Delete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...