nuffnangku

Friday, August 24, 2012

Menjelang ke usia 3 bulan.

2 month old, fourth week
Sekejap sangat masa berlalu. Rasa macam baru je lagi tengok Iman sebagai newborn baby. Tapi sekarang, dia bukan newborn lagi. Kalau dulu, letak dia kat mana pun, dia tak bergerak pun. Alihkan kepala pun tak reti lagi tapi sekarang, dia marah kalau orang cuba baringkan dia. Kepala dia dah kuat, jadi dia dah boleh angkat kepala. Kalau duduk di riba, memang jangan haraplah dia nak bersandar dekat kita. Mesti nak juga duduk tegak T____T .

Lagi update, dia sekarang dah mengiring dah. Tengah tunggu masa je nak tengok dia meniarap. Tapi itu bermakna kitorang kena extra be carefull. Macam-mcam boleh terjadi, kan. Aktiviti harian dia, dah tak berapa banyak tidur. Maknanya, ada masanya dia bangun untuk minum susu je, kemudian tidur semula. Atau bangun minum susu dan poopoo kemudian tidur atau bangun secara pakej termasuk ajak mama papa dia berbual dan gelak-gelak. Comel je.

Kalau kenang semula dari hari pertama bersama Iman, pheww!~ (lap peluh) macam-macam cabaran dan dugaan yang aku dah hadapi, maklumlah aku adalah seorang ibu baru. Selalu je tak confident nak handle Iman. Tapi seiring dengan masa berlalu, confident tu aku developt perlahan-lahan. Walau macam mana pun Iman tu anak aku kan, mestilah aku yang kena pandai handle dia. Dah kalau mama dia sendiri terkebil-kebil nak handle dia, memang tak jadi apalah budak tu kan.

Tapi lagi best, papa Iman pun dah expert handle Iman. Mama dia tak payah nak bebel-bebel tunjuk ajar papa dia lagi macam masa awal-awal dulu ( alhamdulilah, papa Iman memang ringan tulang ). Basuh poopoo Iman, mandikan, buat susu, dodoikan,kiranya semua lah, dia memang dah expert. Kitorang berdua baru je cuba-cuba belajar handle Iman berdua, tanpa mak aku. Sebelum ni, apa-apa memang mak aku yang tolong. Tapi sebab raya kedua, kitorang hendak balik kampung papa Iman, maka kitorang kenalah belajar uruskan Iman sendiri. Mula-mula memang sulitlah kan. Tapi alah bisa tegal biasa bakkata orang tua-tua.

Kalau Iman poo poo atau nak mandikan dia, memang kitorang buat sama-sama. Fun ok. seronok sangat bila papa Iman pegang Iman, aku tukang mandikan. Iman pula gelak-gelak sengih-sengih dalam besen air tu. Kadang-kadang siap ajak berbual Iman ni. Iman ni penggeli orangnya. Kalau poo poo, lambat sikit salin diaper, dia akan menangis-nangis macam kena pukul. Punyalah hazab aku nak handle. T_______T

Hampir 3 bulan usia Iman, aku mula nampak rutin harian Iman. Dah boleh baca dah pukul berapa dia akan bangun, akan tidur, akan poo poo. Rutin dia semakin teratur, kalau nak banding masa lahir tu, mati lah aku jadi zombie. sekarang dia akan tidur malam dalam pukul 1 lebih pagi. Bangun minta susu dalam pukul 5 pagi macam tu. Lepas minum, kadang-kadang dia tidur semula, kadang poo poo dulu, bersihkan dan baru tidur semula. Kalau tak tidur pun, dalam pukul 8 macam tu dia mesti akan tidur semula.

Hendak bawa dia keluar berjalan pun, dah semakin mudah. Sebab boleh agak dah pukul berapa mood Iman akan ok. Biasanya kitorang tunggu dia bangun tidur dulu. Tak akan pergi mana-mana selagi Iman masih tidur. Dan belum tergamak lagi nak kejut dia bangun, semata-mata nak ajak dia berjalan ( setakat inilah, akan datang, tak pasti lagi)



No comments:

Post a Comment

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...