nuffnangku

Thursday, August 30, 2012

Iman Jalan Jauh.


Jalan jauh sebab travel dari Melaka - Pekan Nenasi Pahang - Kuala Lumpur - Melaka .

Mula-mula aku memang cuak bila suami kata raya ni tetap juga balik beraya kat kampung dia. Sebab belum pernah lagi bawa Iman travel jauh-jauh ni. Selama ni pun, kalau bawa Iman keluar jalan-jalan, setakat Aeon sebelah Tesco tu je, itu pun dia selalu cranky. Bila meragam je, terus kitorang bawa dia balik. Memang berpeluh lah aku ni setiapkali dia mula merengek dekat tempat public. Risau kalau dia melalak macam selalu tu, beria sangat macam kena dera padahal nak susu atau poo poo je T___T

Oh ye, baru seminggu dua ni aku dan suami perasan, sekarang mak aku pun dah perasan, Iman bila poo poo melalak-lalak minta tukar diapers dia cepat-cepat. Mulanya aku ingat dia luka kat mana-mana atau sakit bila nak poo poo. Nak kata sembelit, memang tidak lah kan sebab poo poo nya bukan yang sembelit tu. Normal je macam biasa. Bila kita buka seluar dia dan buka diapers dia macam nak pergi basuh tu, senyap tiba- tiba pula dia. Dah banyak kali terjadi, so bila aku check punggung dia dan area sekitar, semuanya normal je, maka aku rasa dia dah jadi budak yang cerewet. Terlalu pembersih. Bising, membebel-bebel kalau tak pergi cuci poo poo dia cepat-cepat T____T .Hishhh. Bila lepas cuci, terus ceria. Alahai lah anak.

Tapi suami aku kata, apa-apa hal dia yang akan handle ( read : jaminanlah kiranya ). Maka aku lega sikit. Sikit je, tak adanya nak lega banyak. Hehehe. Selama ni kitorang belum pernah lagi pergi mana-mana bertiga. Belum pernah ok. Dan sekarang tiba-tiba nak travel bertiga, dah tu bukan dekat-dekat yang kalau Iman meragam, sekejap je boleh pusing balik rumah mak aku. Pheww!~ lap peluh menitis.

Sebab nak travel yang makan masa lebih sejam, kitorang letak Iman dalam carseat. Thanx pada Kak Hafizah Samsudin untuk hadiah carseat ni. Sebabnya memang aku tak laratlah nak pegang je Iman sepanjang perjalanan tu nanti dan selain itu untuk keselamatan Iman juga.


Isnin : 20 Ogos 2012
Perjalanan dari Melaka ke Pekan nenasi, Pahang.
Tempoh perjalanan : Lebih kurang 5 jam.
Bertolak dari pukul 2.30 petang.


Lega sangat, sebab Iman memang banyak tidur siang. Jadi sepanjang perjalanan ni, hampir 80 peratus Iman tidur je dalam carseat dia. Tapi kitorang sempatlah berhenti beberapakali di stesen minyak, beli air nescafe tin, baby wipes dan roti. Tepi jalan berhutan pun kitorang ada berhenti sekali tu, sebab dia merengek nak susu ( kena bancuh susu fm ). Nak sukat susu fm dengan betul, aku agak terkontang-kantinglah juga kalau suami drive, payah nak sukat air dengan betul. Dengan ada air panas lagi. Oh ye, aku yang duduk belakang dengan Iman dah macam bibik Iman, hahaha. Iman kan jenis kalau nak susu, dont you ever ever lambat bagi susu! Dia punya mengamuk, aduhailah anak. Nasib comel. Tapi dalam aku terkial-kial nak bancuh susu tu dalam kereta tu memang riuh rendah dah T___T.

Bahagian paling mencabar, bila Iman poo poo. Tak tahulah nak basuh kat mana mula-mulanya. Ingat nak singgah tandas awam, tapi macam leceh je. Berhenti kat stesen minyak petronas, tandas penuh sangat. Lastly, kitorang basuh tepi jalan je dekat tepi longkang yang ada paip dekat stesen minyak tu. Sebelum tu tempat duduk belakang tu dah transform jadi tempat salin lampin bagai. Sebelum basuh tepi jalan tu dalam kawasan area stesen minyak tu, kitorang bersihkan dulu kotoran-kotoran yang ada di sekeliling Iman dengan baby wipes ( kesan poo poo ). Diapers dia pun kitorang masukkan dalam plastik siap-siap. Jadi tak adalah annoying dengan kotoran poo poo dan bau-bauan yang kurang menyenangkan pada orang lain yang lalu lalang kat situ. Nasib baik aku terfikir sediakan air dalam tong comel untuk cuci botol. Jadi gunakan air tu je untuk cuci dan bersihkan Iman. Sabun dia pun kitorang siap bawa. Suami yang tukang mencuci poopoo, hehe. Bukan sebab aku geli ke apa, tapi aku ni cser, payah lah nak mencangkung bagai kan. Settle. 

Kemudian, suami dukung Iman bawa ke kereta. Guna tempat duduk belakang sebagai tempat salin pampers. Masa tu guna changing mat. Salin sekali seluar Iman sebab terkena poo poo tadi. Settle. Kami lega, Iman pun happy. Grrr. Lap peluh lagi.

Rabu : 22 Ogos 2012
Perjalanan dari Pekan nenasi, Pahang ke Kuala Lumpur.
Tempoh perjalanan : Lebih kurang 4 jam.
Bertolak dari pukul 6 petang.



Perjalanan kali ni lagi mencabar. Kitorang bersiap dalam pukul 2 petang. Mak mertua suruh singgah rumah Mak Teh suami dan rumah Mak Odah dulu sebelum balik ke KL. Akhirnya kitorang bertolak ke KL dlama pukul 6 petang. Masa ni Iman tak tidur pun. Mula-mula letak, bising mulut dia membebel. Dia tak mahu duduk dalam carseat tu. Mulanya aku buat tak tahu je, malas nak layan. Lepas tu dia leka tengok mainan-mainan dia yang kitorang selit-selit kan sekitar carseat dia. Diam kejap dia.


Dia layan mata dia tengok mainan-mainan tu sampai tertidur. Bila dia dah tidur, aku tutup kepala dia dengan kain. Takut masuk angin. Tapi dia tidur tak lama pun T___T . Dia bangun. Merengek dan menangis nak susu. Aku lintang pukang bancuh susu dalam kereta yang sedang bergerak. Lepas tu, Iman menangis lagi sebab gelap ( kitorang tak sempat ajar dia lagi untuk tidur dalam gelap ) . Buka lampu dalam kereta tu, sabar jela dah macam apa.

Kemudian bila masuk highway je, Iman menangis melalak-lalak. Buat apa pun tak jalan. Aku memang cuak sangat sebab masa kitorang masuk hgihway tu memang dah maghrib. Siap pasang surah Yassin lagi dalam kereta masa tu. Tapi Iman masih meraung-raung. Sumbat botol susu pun tak membawa apa-apa perbezaan pun. Aku rasa nak menangis dah. Kitorang berhenti R and R Temerloh. Masih Iman tak berhenti menangis. Suami ambil air suam, baca selawat dan macam-macam, sapukan dekat muka Iman. Dia buat 3 kali. Terdiam kejap Iman, lepas tu sambung nangis semula T___T.

Aku tak rasa pun dia 'terkena' apa-apa. Sebabnya kitorang memang dah pasang surah Yassin dan tingkap belah Iman pun aku dah tutup dengan kain, kiranya ( InsyaAllah ) tak adalah dia terkejut ternampak apa-apa yang tak sepatutnya kan. Kemudian, suami kata, poo poo dia ni kot buat dia nangis. Terus kitorang angkut beg baju Iman bawa ke Baby Room dekat R& R Temerloh tu. Biliknya kecil je, tapi bersih. Mama dan papa dua-dua boleh masuk. Legalah sikit. Kalau mama je boleh masuk, adoiyai. Sebab masa tu Iman memang meronta-ronta bagai nak rak.

Buka pampers. Cuci-cuci bersih. Iman terus diam. Kemudian terus normal dan ceria kembali. Grrrr. Rupa-rupanya sebab poo poo. Adoi nak. Pengsan mama nak, awak meraung macam terkena apa je. Adoiii.



Mama masa ni sungguh kaku terbeku macam blurr-bluur sebab insiden Iman menangis bagai nak rak tadi. Jadi papa je yang handle Iman. Basuh poo poo dan salinkan pampers dan seluar Iman. Mama cuma hulurkan apa yang papa minta. Minta baby vicks - nah! Minta pampers - nah! Gitu. Macam robot dah. Sebab terkejut sebab takut anak kena 'sesuatu' masa tadi tak hilang lagi.

Syukur, Iman bukan terkena apa-apa. Cuma poo poo yang membuatkan dia begitu. Lepas itu, Iman mengada-ngada tak mahu duduk dalam carseat. Kesudahannya? 2 jam duduk, tidur dan berdiri di pangkuan mama. Beku dan kematu dah aku masa tu. Sabar jela.

Sabtu : 25 Ogos 2012
Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Melaka.
Tempoh perjalanan : Lebih kurang 3 jam.
Bertolak dari pukul 7 petang.



Masa ni pun Iman membebel-bebel dalam bahasa dia, tak mahu duduk dekat carseat. Tapi aku, pekakkan telinga je. Dia tengah menangis tu sebenarnya, tapi setiapkali aku posing sebelah dia nak ambil gambar menangis dia, dia cover. Grrr. Gambar dua di atas tu Iman membebel juga, tapi aku saja selimutkan dia dengan napkin. Dia suka main napkin macam tu. Tapi aku bagi bila aku ada dengan dia. Kalau aku tak ada, tak berani. Baby boleh lemas terbolot kain.


Muka dia nampak ok je kan? Padahal memang dah menangis dah ni. Pandai cover tu. Jari tunjuk apa tu pun aku tak pasti. Hihi.


Dia memang dah marah habis ni. Mulut pun ah macam muncung itik. Tapi dalam gambar ni tak nampak semua itu T_________T .

Walaupun Iman meragam bila poo poo, tapi keseluruhannya, aku tak serik pun nak bawa Iman jalan-jalan lagi. Hihi. Yang penting, papa Iman kena ada, baru aku tak gelabah.


p/s : kereta kitorang 3/4 penuh dengan barang Iman je.
Seat belakang dah macam poket doraemon dah aku rasa. Semua benda ada dekat situ.
Aku duduk pun terhimpit dengan barang-barang Iman :p

4 comments:

  1. tau xpe..
    org nye kecik..tp brg nye penuh satu keta..
    sama la kite..balik kg mcm org nk pindah umh..
    penuh brg kn? hehehe..
    sedang bekira2 nk bli car seat..
    dah xlarat nk pangku my baby dlm keta..berat dah nk 5kg...mau cramp lengan ni..hihihi..sronok tgk iman duk dlm carseat dia..ehehe

    ReplyDelete
  2. Bagus Iman behave je. First time bawa Huda travel adalah lepas habis pantang balik Kulim. Phewww mencabar betul sebab 1st time handle Huda sendiri, selalu mak ade. Hehehe bab kete penuh tu disokong. Kete kiteorg kecil, belakang penuh dah dengan stroller die yang gedabak belom barang² die... Last² barang² kiteorg letak kat seat depan.

    ReplyDelete
  3. hoishhh..i baca pun berpeluh. nasib baik 4-5 jam melaka - teluk intan, teluk intan- melaka umar tak meragam, tak poo poo. turun rnr je baru melalak bagai nk rak time tukar diapers. sampai kt umah kenduri meragam tak hengat asyik nk nenen je. sampai i tak boleh nk makan lauk kenduri. puhhh

    ReplyDelete
  4. heheh..aty bace pon macam mencabar gak...aty dulu fes time bawak anak kuar jalan jauh balik johor dari rawang..mase tu baru sebulan lebih...agak mencabar..tapi masih ok...masih ley handle..heheh..tapi mase raye ni..anak jalan banyak..memang meragam ar die dalam kereta...panik gak ar...;p

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...