nuffnangku

Wednesday, August 29, 2012

Baby Massage, jom urut baby kita.

Belek-belek majalah Pa & Ma, then terbaca urutan bayi bersama Johnson's Baby Oil.

Sebenarnya husben aku yang baca dulu. Kebetulan kitorang memang baru je beli baby oil ni. Tujuan beli yang sebenarnya adalah sebab nak letak dekat kepala Iman, ada kerak-kerak macam kelemumur tu. Bila letak baby oil ni, kerak-kerak tu jadi lembut dan senang tanggal.

urutan8
Johnson's Baby Oil.
Alang-alang dah ada minyak ni, so kitorang pun cubalah buat baby massage. Nampak juga lah perubahan pada Iman sebab dia nampak lebih rileks dan tidur pun lebih lama.Tak susah pun nak buat urutan baby ni. Selain, urutan pada baby ni boleh meransang perkembangan mental dan fizikal dia. Memang mudah dan banyak kebaikannya ( read : baca dari info ).Urutan ni boleh dilakukan selepas mandi pagi atau petang. Boleh dijadikan rutin harian.

Antara kebaikan baby massage ni adalah :
  1. Dapat meningkatkan berat badan baby sebanyak 47 peratus
  2. Membantu menguatkan system imunisasi tubuh.
  3. Meransang kebolehan dan perkembangan baby contoh macam cepat berjalan
  4. Membantu perkembangan emosi baby kerana terasa diri diadilindungi, lebih yakin dan berdikari.
  5. Membantu baby tidur lena dan lebih lama.
  6. Mengurangkan masalah kembung perut dan melancarkan proses penghadaman
  7. Meningkatkan keakraban baby-ibu. Tapi kalau papa yang buat, tingkatkan keakraban papa-baby la.hihi
Kebaikan2 ini semua aku copy paste bulat-bulat dari sumber info : page johnson’s baby.  Sebelum ni pun aku memang tahu urutan-urutan pada tubuh badan baby ni ada banyak kebaikannya tapi aku tak tahu cara urutan yang betul. Aku urut je ikut suka, salah sebenarnya.

Untuk ibu-ibu yang hendak cuba, bolehlah ikut contoh macam dalam gambar di bawah ini. Modelnya, tak lain tak bukan si Ziyadh Iman. Hahahah. Dan tangan itu bukan tangan mamanya. Hhahaha. Tangan papanya la tu.

urutan1
Urutan pertama - wajah.
Urutan pertama : Pegang kepala baby dengan kedua tapak tangan anda. Gunakan ibu jari kedua-dua belah untuk urut lembut di bahagian antara bibir dan hidung baby. urut ke arah luar dan ke dalam ulang-ulang. Dalam beberapakali. Macam contoh dalam gambar di atas.

urutan2
Urutan kedua - dada
Urutan kedua : Letakkan tangan di dada baby. Urut lembut dan gunakan dan gunakan ibu jari untuk tekan lembut. Lakukan gerakan perlahan macam bentuk LOVE tu dan tolak ke tengah dada. Ulang beberapakali. Refer contoh anak panah di atas.

urutan3
Urutan ketiga - perut
Urutan ketiga :
- Dari tulang rusuk, urut ke bawah macam bentul I ke bawah pinggang.
-Lakukan gerakan bentul L dari kiri ke kanan.
-Buat urutan atas ke bawah bentuk U dari kiri ke kanan.

urutan4
Urutan ke empat - sekitar perut dan pingang
Urutan ke empat : Letak tangan pada bahagian perut dengan tapak tangan kiri menghala ke dalam sementara tapak tangan kanan hala ke luar. Tekan perut baby dengan kedua belah tangan secara perlahan dan gerakkan ke bawah secara serentak.

urutan5
Urutan ke lima : tangan
Urutan ke lima : Genggam lembut pergelangan tangan baby sementara tangan yang satu lagi urut lembut dari atas ke bawah.

urutan6
Urutan ke enam - tapak kaki
Urutan ke enam : dari hujung tumit ke hujung jari.Urut lembut tapak kaki baby dengan menggunakan ibu jari.Urut dari tumit ke hujung jari.

urutan7
Urutan ke tujuh - belakang badan baby
Urutan ke tujuh : Tiarapkan baby. Gunakan hujung jari untuk urut dengan cara membuat bulatan-bulatan kecil. Urut lembut hingga ke bawah dan naik ke atas hingga ke bahu.

Aku suka buat urutan ni. Best. sebab baby pun nampak lebih rileks.

4 comments:

  1. wahhh best2! tp i jarang urutkn farish...neneknya je yg tolong buatkn...huhu

    ReplyDelete
  2. aty selalu urut badan jer..muker tak pernah..sebab pernah nak cube kat anak tu..die teleng2 kepale die...huhu

    ReplyDelete
  3. pernah buat sekali je. pastu lupa dah nk buat camna. masa buat tu, refer kt mag sbb x ingt step die.hikhikhik.tp, seksa cket sbb hussein takmo dok diam. kaki dia dok terketik2 nak mengiring.alahaiiiii

    ReplyDelete
  4. thanks for the info! nk cuba balik nti! hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...