nuffnangku

Thursday, July 26, 2012

Meransang Bayi.

Penting, sebab baby merupakan kain putih yang perlu di corakkan oleh ibu bapa. Paling tidak, kaum keluarga. Ketika dia sedang berjaga adalah masa yang sesuai untuk meransang dia. Elakkan menganggu masa tidur  baby . Sebab tidur juga merupakan salah satu cara dia membantu diri dan pemikirannya berkembang. Kalau ransang tanpa had pun boleh memudaratkan bayi. Jadi ransang bayi pada ketika dia dalam mood yang selesa ( selesai minum susu, tak lapar ) pada waktu yang tak berapa nak lama. Aku saja cari info ( memang aku rajin google, sejak dari pregnant sampailah selepas Iman lahir) so saja je aku kongsikan kat sini untuk perkongsian ilmu.


Kaedah ransangan yang boleh diberikan adalah :

1)Bercakap dan berkomunikasi
2)Bermain
3)Membina suasana
4)Teman ketika sunyi


1)Bercakap dan berkomunikasi

Masa paling sesuai masa dia asyik je perhatikan wajah kita masa menyusu. Kalau boleh gunakan masa tu dengan sebaik-baiknya dengan bercakap mesra sambil senyum kat dia dan cium-cium dia ke kan. Gunakan perkataan-perkataan macam 'sayang anak mama' .. 'anak mama lapar ye'.

Atau masa tukarkan lampin/ diaper dia. Sebab masa ni jarak mata bayi dengan wajah kita masa salinkan lampin sangat sesuai untuk berinteraksi.  Sambil salin lampin tu, kita boleh gunakan perkataan-perkataan seperti" cantiknya kaki anak mak, wanginya badan anak mak".


Paling tidak pun, masa hendak tidurkan dia pun boleh dialunkan dengan lagu, zikir atau bercerita dengan bayi. Sebab bahasa yang kita guna dalam berbual dengan bayi dapat membantu minda dia membentuk bahasa dan pertingkatkan perkembangan bahasa bayi.


2)Bermain


Bermain - main dengan bayi memang digalakkan sebab dapat ransang minda dia dan bina emosi happy pada baby. Bila emosi dia happy, secara langsung boleh membentuk perkembangan dan personaliti yang positif. Bayangkan baby yang lahir dalam persekitaran yang kucar-kacir, sedikit sebanyak perkembangan emosi dan personaliti dia pun akan terganggu. So ibu-ibu, se-setress mana pun kita, sila kawal dan jaga emosi (read : peringatan untuk aku sendiri yang kadang-kadang tak boleh nak kawal emosi, grrr).


Jari-jari comel dia tu boleh dicium atau kedua-dua tangannya ditepuk-tepuk sambil mama dan papa nya nyanyikan nursery rhymes. kalau nak lagi best, siap joget sekali lah depan baby, confirm dia terhibur. Macam Iman, dia lagi seminggu dah nak 2 bulan, so bila nyanyikan atau bagi dia dengar muzik atau goyang-goyangkan kepala depan dia masa nyanyikan nursery rhymes ni, memang dia punya senyum lebar sangat-sangat, sambil mata dia bulat-bulat dengan muka happy dia.


260720122258
muka excited bila kita bagi dia dengar lagu Twinkle Twinkle Little Star.

3)Membina suasana
Kalau boleh, letak baby dalam suasana dan persekitaran yang bersih dan nyaman. Jangan letak dia dalam bilik yang terlalu sejuk atau terlalu panas. Kalau dah memang sediakan satu bilik khas untuk dia, jangan lupa dinding biliknya tu di hiasi dengan gambar-gambar yang boleh meransang minda dia. Sebab melalui gambar-gambar atau alat-alat permainan di sekeliling dia dapat membantu menambahkan lagi maklumat dalam minda dia. Sebab, masa peringkat ini, bayi hanya mampu observe apa sahaja yang ada di sekeklilingnya tetapi tidak dapat menggunakannya. Lebih banyak yang di observe oleh deria bayi lebih cepat berlakunya perkembangan intelektual bayi. Beli alat-alat permainan yang boleh membantu meransang minda dia dan kena cari barang permainan yang sesuai dengan usia dia.
4)Teman ketika sunyi
  • Membaca cerita
  • Bermain
  • Berzikir
  • Menyanyi
Adakalanya bayi juga rasa sunyi  dan bosan sebab itu dia perlukan teman untuk mengisi kesunyiannya. Ini biasanya berlaku apabila semua keperluannya seperti tidur, menyusu, dan mandi sudah dipenuhi. Oleh itu, untuk merangsang bayi ibu bapa digalakkan berkomunikasi, menyanyi atau membaca bagi membantu proses perkembangan bahasa dan minda. Ibu bapa digalakkan menggunakan perkataan yang sesuai ketika berinterkasi. Apabila perkembangan bahasa kanak-kanak dipercepatkan, prestasi inteleknya turut meningkat dari semasa ke semasa.

3 comments:

  1. Bguslah dear...perkongsian yg terbaik...nanti julia pun nak amalkan apa yg dear titipkan disini...sonoknya isi masa lapang sehabis mungkin utk anak tersayang... ;D

    ReplyDelete
  2. thanks 4 sharing..leh praktikkan ni

    ReplyDelete
  3. :) betul tu..anak aty pon cukup seronok kalau orang nyembang ngan die..kalau bagla dok agah2 die pon kemain suker lagi die..;p lagi banyak kite bercakap..bermain ngan die..lagi cepat otak die berhububung..:) eerr..tapi time nak tido tak ley borak ngan die banyak2..nanti die tak mo tido ngamuk2..huhu

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...