nuffnangku

Wednesday, July 4, 2012

Kau kekuatanku.



Aku jarang cerita pasal suami aku dekat blog ni.

Tapi hari ini, lepas setahun lebih berkahwin, aku nak cerita sikit pasal suami aku.

Memang banyak pengorbanan suami pada aku terutama masa aku sakit sebab bersalin cser. Memang dia sabar melayan macam-macam kerenah aku. beberapa hari aku kena tahan kat wad tu, memang jiwa aku celaru kot, sebab stress. aku ni manalah reti hendak jaga baby. siapa yang kenal aku tu, tahu lah. aku ni bukan jenis yang suka pegang baby, suka kiss-kiss baby, suka tengok baby comel. paling penting, memang aku tak pandai layan baby ok. setakat pegang sesaat dua, acah-acah pipi baby, ok done. itu je tahap paling tinggi aku buat kalau melayan baby. nak melebih-lebih , memang tak la kan. sebelum kahwin, lagi lah. memang aku bukan jenis suka baby pun. tapi semua tu berubah, lepas aku pregnant la of coz. tapi aku macam admire dekat baby sendiri je sekarang ni, hahaha.

Maka, bila aku kena tahan wad berdua je dengan baby, selama beberapa hari, itu memang sukar bagi aku. suami dan family boleh melawat HANYA pada waktu melawat sahaja. waktu-waktu tertentu, boleh kalau nak anta barang. itu pun kejap je. tak lebih 10 minit atas budi bicara pak guard. hampir setiap hari, aku pesan itu ini, suami akan cuba tunaikan. kadang-kadang dalam pukul 10 malam , aku call suami, minta dia datang sebab anak menangis tak henti-henti, dia tak merungut, terus datang. siap bantu aku breastfeed baby dengan cara yang betul. bagi kata-kata semangat. walaupun dia tak cakap depan-depan, tapi perbuatan dia dah tunjukkan semuanya.

Masa mengandung pun sama. walaupun aku ni bukan jenis mengidam-ngidam, tapi bila aku teringin nak makan sesuatu, beritahu suami, memang dia akan cari sampai jumpa. paling aku tak boleh lupa, bila aku teringin pau lepas tengok gambar di upload someone kat facebook. petang tu beria suami aku pergi cari, tak jumpa. dia sambung cari pagi esoknya, dan jumpa. kalau pesan makanan apa-apa, jarang sekali dikecewakan, alhamdulilah. tapi aku tak pernah pula minta dia cari pelanduk ke segala yang pelik-pelik atau konon-konon mengidam nak makan kek yang dia buat ke,hahahah:P

Lagisatu, hormon perempuan mengandung yang jarang stabil ni pun, dia layankan aje. jarang sekali nak naik marah ke ape ke melayan ragam aku. rumah bersepah tak berkemas, pingan mangkuk tak bercuci, kain baju tak berbasuh tak berlipat, suami aku memang tak bising. dia faham keadaan aku macam separuh mati masa pregnant, mana nak tahan alahan muntah-muntah, nak handle perubahan hormone lagi dengan aku selalu sakit ulu hati dan keletihan melampau. memang satu apapun aku tak mampu nak buat. tapi alhamdulilah, Allah kurniakan aku suami yang penyabar dan memahami. tak pernah mendesak. mana yang dia boleh buat sendiri, dia buat je. tapi kalau bab memasak, memang dia tak mahu sentuh langsung. dia malas. sanggup lagi dia kuar pergi tapaukan dari pergi buatkan aku segelas air T_T

Aku memang bersyukur.  itu belum lagi, perbelanjaan barang-barang baby dari sebelum lahir sampai ke lepas lahir, suami yang banyak keluarkan duit tanpa berkira. memang tak bersungut.mungkin orang akan kata, nak bersungut buat apa, itu dah memang tanggungjawab dia. ye, betul. tapi komitmen yang dia tunjukkan tu, memang alhamdulilah. ajak dia pergi ke mana saja untuk beli barang baby, memang dia tak merungut. semoga dia terus dimurahkan rezeki, amin.


dia juga ringan tulang. suruh dia pergi beli apa-apa yang tak cukup, ok je dia pergi cari. macam hari tu, nipple aku crack, dan dan tu juga dia pergi cari nipple cream. aku mengadu itu ini, cepat aje dia pergi cari solution. banyak lagi lah yang dia buat, yang aku rasa macam tak perlu nak tulis dekat blog. tapi aku sangat berterima kasih.

Suami umpama tulang belakang untuk aku dan anak. InsyaAllah. entri ini bukan nak banggakan konon aku aje yang punyai suami yang terbaik. bukan. ini sekadar satu penghargaan dari aku sebagai seorang isteri dengan rendah hati mengakui betapa Allah itu maha pengasih, telah Dia sempurnakan kekurangan aku dengan seorang suami seperti suamiku.

happyfamily
 keluarga kecil kami yang baru terbina,alhamdulilah ( family photo yang pertamakali nya )
: aku, masih belum kurus sepenuhnya, walaupun berat dah turun sebanyak 10 kg. lemak-lemak degil sebanyak 6 kg lagi tu, masih lagi degil. puas berusaha, tapi macam tiada hasil. huwaaa.

Semoga rumahtangga yang ada ini, semoga keluarga kecil kami yang baru terbina ini kekal sampai ke syurga, dan tidak roboh diancam badai yang datang bermacam cara atau orang ketiga. aku berharap, malah berdoa. yang terbina, biarlah kukuh sampai mati. bukan terhenti sekadar di pertengahan.

Terima kasih suami.
Kau segalanya untuk aku.


and terima kasih sangatlah, sebab tak pernah biarkan aku terlepas minum pati haruan tu setiap hari :'(
aku saja buat-buat lupa, tapi dia tak pernah lupa.huwaaaa. masa taip entri ni,memang kebetulan dia siap bancuhkan pati haruan tu untuk aku!!

5 comments:

  1. alhamdulillah dikurniakan suami yg mcm tu. semoga terus bahagia :)

    ReplyDelete
  2. Ms pantang mmg sgt perlukan suami sbg pemberi smgt n tlg apa yg ptt sbb kita letih lg,nyusu lg,skt lg n perubahan hormon lagik.

    Sarah,awal gak awk minum pati ikan haruan eh?Org kata jgn awal sgt.doc kita pun pesan gak at least lps seminggu blk umah n jgn consume byk sgt sbb tkt jahitan dlm melekat sgt so in case nxt birth masih csect,mcm ssh ke x cantik ke....xigt reaon dia.tp don't worry,lain org lain caranye.anyway slmt bpantang ye dear:-).slmt breastfeed n slmt bgn mlm.hehe-faezah

    ReplyDelete
  3. masih dalam pantang kan...?
    insyaAllah, bila dah naik opis...cnfrm dah turun...bertambah lagi dgn kerja dan menjaga bayi...bertambah2 lah kekurusan nye..hehehe...gudluck dear... :)

    ReplyDelete
  4. mrs yana, thnx dear

    bazilah,alhamdulilah :)

    faezah,kite mula minum pati tu after 3weeks past cser..tp bukan stiap hr pn...byk skip..hihi...sbb kite xsuke pati tu...thnx 4 info ye...

    Nadiah,hihi.hrap sgt lemak degil ni pergi...da usaha kawal mkn sume,degil nye 6 kg lg ni nk pegi

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...