nuffnangku

Wednesday, July 25, 2012

Gambar-gambar sekitar kehidupan aku yang bergelar mama

dimensi

  1. (diménsi) ukuran saiz sesuatu (seperti tinggi, panjang, lebar) atau garis pusat
    Ayat: dalam rajah yang kamu lukis itu, tunjukkan dimensinya; cara ideal ialah audiovisual dan tiga dimensi;
  2. aspek
    Ayat: apakah dimensi baru yang harus kita cari, terokai, dan membinanya supaya kecemerlangan itu akan menjadi sesuatu yang hakiki dan abadi? - sumber :KAMUS
Ini dimensi (aspek) terbaru kehidupan aku. Cuma ingin gambarkannya dengan photo. 

Sebelum ini, hari-hari aku sangat banyak bezanya dari sekarang. Masa study lain. Masa single dan dah kerja, lain. Masa dah kahwin tapi masih berdua, juga lain. Tapi bila dah bertiga, lain yang kali ini memang terlalu amat lain lah. Totally berubah. Setiap hari, aku bangun tidur, bukan ikut suka aku bila aku nak bangun. Bukan aku yang tentukan. Bukan jam loceng atau alarm handphone yang mengejutkan aku. Bukan tuntutan kerja yang membuatkan aku terpaksa bangun. Begitu juga masa tidur ku. 

Aku sendiri tak berapa pasti, setiap malam pukul berapa aku akan masuk tidur. Kalau dulu, aku akan tidur bila aku sudah mengantuk. Bila aku sudah mamai. Sekarang? Kalau aku mamai - mamai ke, mengantuk sampai tahap mampu lena semasa berdiri ke, aku tetap kena ikut masa si Iman. Kalau dia dah berjaya di tidurkan, barulah aku boleh tidur. Tapi kalau masa tu, mata aku dah berat nak buka, lantak kau lah, mengantuk ke apa, selagi Iman tak tidur, alamatnya tahan mata dengan batang mancis lah jawabnya,haha.

Masa berjaga dan tidurku, memang dikuasai sepenuhnya oleh si anak - Iman. Oh ye, begitu juga dengan masa-masa lain untuk diriku sendiri. Pernah beberapa kali aku tidur cuma sejam dua je dalam sehari. Dan seingat aku, sejak Iman lahir sampailah ke saat ini, aku belum pernah dapat tidur terus-menerus selama 8 jam atau 9 jam direct. haha. Rindunya nak tidur lama-lama macam tu.

Sebelum kahwin dan ada anak, aktiviti aku lebih kepada diri sendiri. Shopping pun untuk beli barang-barang sendiri. Holiday pun berjalan sana-sini untuk kegembiraan diri sendiri. Kalau ada duit, memang banyak spend pada barang-barang peribadi macam baju, seluar, mekap, aksesori bagai. Lepas kahwin, tapi belum ada anak, banyak shopping barang-barang dapur T_T .Kemudian, status upgrade lagi kepada perempuan mengandung. Duit gaji banyak habis pada persiapan menyambut kelahiran si Iman pula. Sekarang, dah jadi mak pula. Lagilah aku hanya bergelumang dengan barang-barang baby je semata. Aku sehelai baju baru pun tak ada selama beberapa bulan dah ni. Sadis kan? hehe.

Gambar-gambar sekitar kehidupan baru aku sekarang :

kaler1
pagi, pakaian baru untuk Iman pakai selepas dia siap mandi.from head to toe.

Kebiasaannya Iman mandi pagi sekitar pukul 10 pagi. Tapi kadang-kadang dia terlajak tidur sampai ke pukul 12 tengah hari, terutama bila hari hujan. Aku pun kesian nak kejut dia bangun mandi. Maka, dibiarkan je dia tidur sambil aku pun sambung tidur, ahahaha. Tapi tak adalah membiarkan dia tak mandi sampai ke petang. No No No.


kaler2
Pakaian seragam Iman, hahaha.

Biasanya kalau cuaca panas, memang aku tukarkan dia pakai baju ni. Ini untuk elakkan dia berpeluh, kena ruam panas atau gatal-gatal kulit akibat peluh. Sebab baju ini membantu pengaliran udara yang baik pada kulit baby :)


kaler3
mittens.

semakin susah nak pakaikan mittens kat dia sekarang. Dah pandai pegang. Pegang yang memang taknak lepas punya. Kadang-kadang muka dia calar akibat jari jemari dia sendiri.

Dalam sehari, Iman pakai baju bertukar beberapa kali. Sebabnya adalah bermacam sebab. Hahaha. Muntah susu antara salah satu sebab itu.


kaler4
colours.

memang aku tak fokus pada warna biru je pada baju-baju Iman. Warna pink pun aku pakaikan je, asalkan bukan dari baju sampai ke seluar, mittens dan booties pun pink sudah lah. Aku mix and match. Kalau baju pink, suar dia biru atau putih lah. Begitulah,



kaler5
napkins.

setiap hari guna, walaupun Iman bukan guna napkins, dia pakai pampers. Aku ingat nak try cloth diapers. Masalahnya, mampukah aku? hmmm. Tapi napkins ni semua guna buat bedung atau alas dan lap lebihan susu dia atau lap muntah susu dia tu.

kaler6
'Mini Pharmacy ' Iman.

Penting woo mini pharmacy ni. Ada gripe water, cotton buds, sikat dan berus, baby wipes dan bermacam lagi. Oh ye, minyak Yu Yi pun ada :)


kaler7
Playgym dari Simple Dimple.

Tengah tunggu je masa yang sesuai untuk letak Iman bermain dalam ni. Sekarang kalau letak, excited dia mampu bertahan selama 10 minint paling lama, lepas itu, uweekkk. Hahaha. Tak apa, bersabar sikit je lagi. Tak lama lagi je, jangan aku yang tak larat nak teman dia bermain udah la ye bila tiba masanya nanti. Oh ye, ini barangan berupa kehendak yang pertama untuk Iman selepas mama dia selok nak sangat benda ni. Bukan barangan keperluan ye, hahaha.

selok : desperately. hahaha. orang pahang dan kelantan lebih faham perkataan ni.


kaler9
Fisher Price Classical Chorus Gym.

Iman suka ini. Buat masa sekarang. Kalau letak dia main benda ni, kaki dia jungkit-jungkit naik tendang-tendang. angan pun. Muka dia tak payah nak katalah. Memang muka excited sangat.

DSC_0800-1
Beriadah di luar rumah.

Buat masa sekarang, aku memang belum bersedia nak bawa Iman pergi berjalan ke mana-mana. Dia baru sebulan lebih, walaupun dah lepas dari pantang. Sebab virus dan kuman persekitaran, itu yang paling aku risau. Kalau dah 2 bulan lebih ke 3 bulan, antibodi dia pun dah kuat, baru aku berani kot. Lagipun, baru sebulan lebih, dia pun tak adalah excited sangat tengok apa-apa pun. Paling-paling pun, dia seronok dalam 10 minit, lepas tu cranky dekat beberapa jam, adoi, naya :'(

Tapi kalau setakat tengok-tengok luar rumah, tengok pokok, tengok sekeliling, memang aku bawa dia hampir setiap petang. Memang excited lah dia memandang sana- sini. Kadang-kadang goyang-goyang kepala dia kiri ke kanan dek kerana nak tengok semua benda di sekeliling dia. hehe. Kena dukung dia macam dalam gambar, baru dia puas tengok sekeliling. alahai, comel :)

DSC_0827-1
meniarap di pangkuan.

Ini paling dia suka. bila kita tiarapkan dia untuk sendawakan ke apa kan, memang dia asyik tengok cadar ke atau benda-benda yang ada depan mata dia. Di usia dia sekarang, warna-warna terang lebih menarik minat dia untuk memerhati. Mata dia boolat macam dalam gambar ni lah kalau leka memerhati sana-sini.

8 comments:

  1. Salam, mcm tue jugak sy... 2 org ank. dulu msa lom kawin sgt berbeza. ank sy rapat... iman amani setahun 2 bulan sudah dpt adik... sy seperti ada ank kembar. tp seronok coz masa sy padat ngn ank2. erm best kan hdup ade ank... moga awk jd mommy yg paling best utk iman yg cute... hehe...

    ReplyDelete
  2. MasyaAllah...best yer baca entry lara dear...baby iman dah sebulan cepat nya...makin galak mata dia chomel sgt2..wahh byk betul toys and baju2 iman kan...best lah tgk playgym dia..mesti lara x sabar kan nak baringkan baby iman main dlm playgym yeyyyy...nanti nak pi carilah playgym yg comel mcm lara...hat tuh ja x beli lagi ehhehe :)selamat menjadi ibu yg happy setiap ari tau...:)

    ReplyDelete
  3. aduyai..tak lama lg, kite pun akan follow lara gak..takpelah kan..demi anak, lautan api pun sanggup ku redah :D

    ReplyDelete
  4. yeah..segalenye berubah biler dah ade anak..yang pasti hidup lebih teruje kan..:)

    ReplyDelete
  5. Comelnya Iman.......

    Salam perkenalan dan selamat berpuasa..

    exchange link please..
    http://blurplediary.blogspot.com/

    TQ =)

    ReplyDelete
  6. sekarang Yana di fasa sudah berkahwin belum ada anak : duit habis beli barang2 rumah dan dapur.. comle je Iman mata boolat ! ;)

    ReplyDelete
  7. secara tak sengaja,bila dh ada anak nk tidur lama lama dh x boleh.mcm mana lah rara lalui nya nanti kan.moga mudah lah.

    ReplyDelete
  8. playgym kite adalah sama! hehehe

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...