nuffnangku

Wednesday, July 11, 2012

bila melawat newborn baby,jangan buat ini,please.

disclaimer : entri ini sekadar perkongsian. bukan 100 peratus kisah aku. ini dari pemerhatian dan pengalaman sekeliling aku. no offense ok.

refer entri ini salah faham mengenai entri : bila melawat newborn baby,jangan buat ini,please. (tolong jangan salah faham lagi)   untuk penerangan lebih lanjut. jangan main hentam buat conclusion sebelum betul-betul faham apa yang dimaksudkan.AMARAN KERAS!
Iman : hari kedua.


1.baby tidur, pergi angkat-angkat or dukung-dukung.

Sebab kita tak tahu berapa lama mak si baby tu ambil masa hendak tidurkan baby. mungkin baby dah beberapa jam cranky dan susah hendak ditidurkan. mungkin dah berapa jam si baby asik menangis dan mak nya pun tak cukup rehat sebab hendak handle baby dia tu dan bila kita datang (kebetulan baby baru lepas berjaya ditidurkan), sibuk hendak angkat-angkat, hendak dukung-dukung. akhirnya baby terjaga. aku rasa mak baby mesti menangis dalam hati. dah la waktu tidur dia terpaksa dikorbankan sebab hendak sambut kau datang. mungkin sebab dia dah tak tidur beberapa jam melayan baby dia melalak.

tapi dia faham, orang datang melawat ni membawa rezeki :)akhirnya dia jadi macam *zombi*.



2.jangan datang malam.

faham, mungkin bz siang hari bekerja dan hanya waktu malam jela masa yang ada untuk melawat baby. tapi kalau boleh elakkan lah datang melawat newborn ni malam-malam. kena fikir juga keadaan si mak baby yang mungkin letih dan perlukan rehat. orang baru lepas bersalin, mana sihat dan kuat sangat-tak kisah lah bersalin normal or cser. jadi dia perlukan rehat yang lebih, untuk gain energy semula selain nak adapt life dengan baby.


3.jangan lepak sampai tengah malam.

kalau memang tiada masa lain hendak datang melawat, boleh je datang malam, tapi janganlah duduk melepak sampai dekat pukul 11 malam pun tak reti nak balik. orang berpantang ni dengan baby newborn ni perlukan masa tidur yang panjang ( untuk baby) dan rehat yang cukup (untuk ibu baby).


4.jangan memandai.

tak salah hendak berkongsi pengalaman atau ilmu. tapi jangan sesekali cuba memandai-mandai atau cuba tunjuk pandai. kalau ada kesilapan si ibu dalam menjaga baby dia, tak salah hendak tegur, tapi biar dengan cara yang betul.

contoh:
kenapa tak bedung baby?...bla...bla..bla...
(sambil pandai-pandai ambil kain pergi bedung si baby).

sepatutnya tanya dulu si ibu kenapa. mungkin dia ada alasan yang tersendiri. kalau pun dia memang tak tahu tentang itu, kita ni jangan pandai-pandai nak buat kerja amal tanpa di suruh. kalau buat juga, aku rasa si ibu maki dalam hati je. nak cakap direct, macam tak manis. so maki dalam hati jelaaa. lainlah si ibu minta tunjuk ajar atau minta tolong, then masa tu baru lah kita menolong.


ingat. kalau bagi advice, boleh. tapi please lah, jangan kau buat anakku itu anakmu. pedih jiwa sungguh. biasanya makcik-makcik atau saudara-saudara terdekat lah yang suka memandai-mandai.




5.jangan tanya soalan-soalan sensitif atau memberi komen-komen yang negatif.

contoh pertama: kenapa kau tak kurus lagi ni?
(sentap aku bila ditanya soalan tak membantu ni) aku cser. berpantang pun, tak boleh sangat macam orang yang normal. so memang logiklah, perut aku dan badan aku lambat nak turun.pergi tanya soalan sensitif macam tu, memang aku tahan sentap je.menyampah*nanges* :p

contoh kedua: baby minum susu badan je ke?mana cukup khasiat kalau minum susu badan je.


contoh ketiga : laa,cser.tak best la,beranak normal lagi best.
wtfish la, ingat aku suka-suka nak cser? hihihi. sentap sungguh. nasiblah tak meroyan kan.


contoh keempat : eh, mana boleh tak bagi air suam.nanti  tak lawas.dulu,anak aku ok je bagi minum air masak masa dia baru lahir.
arghh.aku sentap.pleaselah.....



6.jangan ambil gambar baby guna flash.
tak elok. nanti baby terkejut. atau mata dia jadi sakit bila terkena flash sebab mata baby sensitif (kecil  lagi kan), nanti mudah jadi rabun.


7.kalau nampak ada baby/newborn,please jangan merokok.





8.janganlah suka-suka pergi dukung anak orang yang tak dikenali (ok, ini dah bukan bab melawat daa)

annoying taw kalau orang yang kita tak kenal, nak dukung-dukung atau kiss-kiss baby kita sebab kita tak tahu tahap kebersihan orang tu sebelum nak pegang-pegang atau kiss-kiss baby kita. bukan nak kata apa, sekarang ni macam-macam penyakit boleh menular dengan mudah, so hal-hal berkaitan hygiene ni memang nak kena jaga, pluss baby ni kecil lagi.

so kalau korang jenis suka nak dukung-dukung anak orang yang kau tak kenal, better jangan buat. mesti parent baby tu rasa annoying. lagipun kesian baby, kena gomol-gomol dengan orang yang tak dikenali, siapa yang dah jadi mak,faham sangat perasaan ini. kita sendiri nak handle baby, punyalah jaga kebersihan itu ini, ni tak pasal-pasal entah sape2 main nak pegang-pegang je anak kita, entah-entah orang tu baru keluar tandas..erkkk (?)

9.bawa hadiah best-best ( kah3, kidding ye. kidding. jangan ambil hati :p )

ini jela kot. kalau korang ada nak tambah,bolehlah kongsi kat komen ye.lain orang, lain pendapat.  :)





9 comments:

  1. terima kasih untuk info ini :))

    ReplyDelete
  2. kalau datang melawat jgn borak or gelak kuat2.nnt baby tekejut, terus menangis.kalau yg senang pujuk, ok lah tp kalau yg susah nk pujuk, mau berjanggut

    ReplyDelete
  3. yang fes tu saye memang sokong sangat2..!!! memeng sakit hati biler saye susah nak tidorkan anak..biler die datang..terus kejut n angkat..lepas tu yang tidorkan balik bukan die..mak nyer gak yang besengkang mate tidorkan anak nyer balik..memang rase macam nak marah..!! huhu

    ReplyDelete
  4. hehehehe kalo buat syarat mcm tu,nt lgsung xde org nk dtg tgk baby kita.hehehe

    ReplyDelete
  5. so true!

    tapi kalau bab yang jangan memandai tu, selalunya dari org tua hihi pastu kite memandai kate "alaaa dah moden, takpe" kahhkahhh

    sebenarnye kata org tua tu ade betulnya daripada kite yg suke dengar ckp kawan.

    no offense, itu pendapat kite je ;)

    ReplyDelete
  6. salam
    clueless dengan entry ni :))
    semoga Allah permudahkan urusan hambaNya:))
    "Sesungguhnya tetamu itu apabila masuk ke rumah seseorang mukmin maka, ia masuk bersama dengan seribu berkata dan seribu rahmat"[al-Hadis]
    p/s : tapi tetamu pun perlu jaga adab-adab berziarah.just sharing:)

    ReplyDelete
  7. salam
    clueless dengan entry ni :))
    semoga Allah permudahkan urusan hambaNya:))
    "Sesungguhnya tetamu itu apabila masuk ke rumah seseorang mukmin maka, ia masuk bersama dengan seribu berkata dan seribu rahmat"[al-Hadis]
    p/s : tapi tetamu pun perlu jaga adab-adab berziarah.just sharing:)

    ReplyDelete
  8. sgt setuju babe...even skrg ni my baby dah 7 months pun, saya still tak suka bila ada stranger suka suki pegang dia bila terserempak kat mall or something. Like, itu adalah baby dia...bukan apa, baby ni fragile kan, so tahap kebersihan seseorg tu kita tak tahu..

    and yes, dulu dlm pantang memang saya byk nangis dlm hati LOL sabo jelah...

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...