nuffnangku

Friday, June 29, 2012

pengalaman bersalin : bahagian 2,final.

ini sambungan dari entri pengalaman bersalin : bahagian 1

31 May 2012.

Sampai hospital. daftar apa yang patut. doktor buat check-up. pasang CTG kat perut. masa tu pun ada sakit-sakit.tapi masih tak sesakit mana.doktor seluk.

5cm dah terbuka!

Kalau dah 5 cm, mestilah kena tahan masuk labour room teruskan?memang betul pun.aku tak sangka, sakit yang macam period pain tu rupanya sakit betul-betul.aku ingatkan ala-ala Braxton hick kekononnya.sebab selama pregnant ni pun, belum pernah lagi aku kena Braxton hicks ke rasa perut mengeras ke.ke memang ada, tapi aku yang tak perasan? lol.tapi seingat aku, memang tak pernah!

Sigh.

Ke Labour Room.
Aku disuruh tukar baju hospital.masa tu, aku sempat bangun dari katil keluar cari mak aku kejap, minta maaf semua kat dia.suami pula,awal-awal dah bermaafan segala.jadi tak perlulah drama air mata lagi di situ.heehe.oh ye,sempat mak aku pesan,ingat Allah banyak-banyak. suami aku pula dah bersiap hendak masuk labour room. Tapi dia kena ikut jalan lain.aku pula ditolak atas wheelchair ikut jalan lain(untuk pesakit).rasa macam tenat je, siap kena tolak atas wheelchair.padahal aku boleh je jalan lagi.

Dalam pukul 6 pagi:
aku masuk labour room. Fuhh, nasib baik labour room ni bukan jenis yang ramai-ramai atur kat katil dan ditutup dengan tirai je.labour room ni memang dalam bilik betul.so, tak adalah otak aku terganggu dengar orang mengerang sakit ke, jerit-jerit ke.aku masuk dulu, sementara suami pergi solat subuh, aku baring melayan sakit yang tak seberapa ni.doktor kata nak tunggu lagi 5 cm tu,ambil masa 5 jam.sebab 1cm bukaan ambil masa 1 jam.aku macam err, alamak, lamanya kan.5 jam nak tunggu sehingga fully dilated.

Semuanya terlalu cepat.aku pun tak sempat mesej atau inform sesiapa.semuanya pandai-pandailah suami aku untuk uruskan.Cuma yang sempat aku buat, update status FB ‘doakan sy’.itu sahaja.
Selama dalam labour room, memang ramai doctor dan nurse keluar masuk bilik untuk check keadaan aku.aku cuma baring dan ulang-ulang baca zikir Nabi Yunus dan ayat kursi.selang-selang dengan al-fatihah.sambil buka surah yassin melalui phone aku, cukup untuk aku sorang je yang dengar.

Perut aku dah dipasang dengan alat CTG tu.jadinya aku lebih selesa mengiring ke kiri je sambil pegang besi kat katil tu.setiapkali rasa sakit,aku genggam kuat besi tu, dan alhamdulilah cara itu dapat kurangkan rasa sakit.suami duduk depan aku.usap-usap aku.sesekali picit-picit badan aku.mungkin dia nak kurangkan kesakitan aku, sesekali dia tanya itu ini, ajak aku bercakap.tapi aku tak focus pun.tak boleh hendak focus.aku asik baca zikir Nabi Yunus tu je.kadang-kadang dia baca doa dan usap2 kat aku.tapi memang betul,suami memang perlu ada,untuk teman kita,sebagai pemberi semangat.

Masa dalam pukul 8 pagi (lebih kuranglah):
diorang tanya hendak ubat tahan sakit tak?aku kata je nak.tapi setahu aku,hospital kerajaan ni memang jaranglah hendak tawarkan epidural. Ke aku yang salah info?maka, diorang bagi aku ubat tu. sakit yang aku rasa tu, memang masih boleh aku tanggung.tapi aku kata je nak, sebab aku takut bila bukaan dah mula jadi 7 cm ke atas, takut aku tak tertanggung rasa sakit tu.dan masa tu, memang diorang tak bagi dah kot.bila ambil ubat tu, aku mula rasa mengantuk.banyak kali dalam tahan sakit tu, aku terlelap, hehe.perut aku pun lapar sebab last aku makan pukul 11 malam 30 Mei.sedangkan masa tu dah siang hari 31 mei.adoi, lapar dan haus giler kot.seteguk air pun aku tak sempat nak minum.apatahlagi nak berselusuh bagai kan.

Masa aku tengah sakit, diorang suruh sedut gas yang letak kat sebelah kanan aku.benci gila aku nak sedut gas tu.aku tak rasa pun sakit tu berkurang ke apa.macam tambah beban pula bagi aku tiapkali sakit nak sedut gas tu.jadi makin serabut aku.buat semak je gas tu.tapi memang kena paksa dengan nurse-nurse.memang aku keraskan diri tak mahu juga sedut gas tu.aku lagi selesa tahan sakit macam tu je.rasa sedut gas tu,lagi aku jadi mengantuk dan mamai.

masa bukaan belum fully dilated, aku terpaksa tarik nafas setiapkali rasa hendak teran.sebab memang tak dapat halang perasaan hendak keluar something kat ‘bawah’ tu.kalau teran juga, takut kepala baby bengkak sebab bukaan tak penuh lagi.siap kena marah dengan nurse lagi sebab diorang dapat detect aku teran.mak ai, ingat boleh tahan ke?tu luar kawal punya tindakan.bukan aku suka-suka je.takkan lah aku tak fikir keselamatan baby aku kan.pheww!~

Dalam pukul 12 lebih:
bukaan rahim aku dah 10 cm.tetiba je ramai orang dalam tu.suh aku push.diorang suruh suami angkat sikit kepala aku dan pegang kepala aku bagi tegak.kaki aku kena kangkang (macam dalam video dan tv yang selalu kita tengok tu la kan).aku try push dalam 10 minit juga, tapi tiada hasil.aku tak reti sangat push.sebab aku push ikut atas.sepatutnya kena push macam nak buang air besar tu.err, susah juga sebenarnya nak push macam nak berak tu. mungkin keadaan kritikal macam tu, buatkan aku tetiba jadi tak ingat langung cara nak berak,bolehhh?heeee. padahal, aku memang dah belajar dan baca dah pasal cara meneran dan teknik pernafasan masa nak pushh!nasib la kan.

kemudian,masuk doctor senior/pakar. beri aku masa lagi 20 minit je.kalau push pun tak berjaya, aku kena emergency cser sebab kepala baby dah bengkak. lagipun,baby besar, mencecah 4 kg dan baby walaupun dah engaged, kedudukan dia senget sedikit dari laluan. so diorang tak boleh bantu aku dengan forsep atau vacuum.aku pun tak fikir banyak, yang penting baby selamat.seksa oo nak tahan dari meneran. perasaan meneran dan sakit tu saling berganti.

Pukul 2 Petang:
Tanya suami.dia pun redha.dalam pukul 2 petang,aku di tolak masuk ke operation room.Aku dah berada di tahap redha.asalkan baby selamat, itu yang terpenting dalam waktu yang kritikal ni.masuk operation room, di suruh duduk dan peluk bantal. sebab nak suntik ubat bius.ingatkan sakit,tapi tak sakit pun.lepas suntik,perlahan-lahan,aku dah tak rasa kaki aku dah.

Aku ni serius penakut.seumur hidup memang belum pernah lagi kena operate ke jahit ke.depan aku di tutup dengan penghadang.nasib baik aku ni rabun tahap kronik, jadi memang aku tak nampak langsung melalui lampu tu apa yang terjadi.kalau nampak,mungkin aku pengsan tengok isi perut aku dirobek KOT!Heee.lagipun,aku memang dah letih ‘ meneran tak lepas’ masa kat labour room tadi, so aku layan je rasa mengantuk ni.aku rasa lagi baik aku tidur, dari nak rasa perut aku kena belah ke ape kan,walaupun tak rasa sakit.ngeri!!

Memang aku tidur je sepanjang operation tu.aku tersedar masa diorang kejutkan aku,tunjuk baby dah selamat lahir.aku dongak pandang belah kiri,masa diorang tunjuk baby.comel dan chubbynya ( mak haruslah puji anak sendiri,ngeee )

pukul 3.37 petang, Iman selamat lahir.

Diorang bagi kiss baby.
kemudian aku terlelap lagi.diorang kejutkan lagi.tanya pula baby apa.

Aku jawab ‘baby boy’.

Kemudian,aku rasa badan aku macam digoncang.aku sempat fikir,tak settle lagi ni.so better aku sambung tidur semula.so macam itu jela pengalaman aku kena cser.memang aku tak sanggup nak berjaga.ngerriii sangat.

Dalam pukul 5 petang lebih:
settle semua.aku kena transfer ke satu bilik untuk panaskan badan dan rawatan sebab keadaan aku kritikal masa tu.aku tumpah darah yang banyak.memang kritikal.lepas 2 jam,aku dimasukkan ke wad HWD ( macam ICU tapi tak sekritikal ICU la, High Dependency Unit tiada siapa boleh melawat aku kecuali suami.tu pun kejap je.tapi mak aku merayu minta dibenarkan.maka, mak aku dapat masuk kejap je.lepas tu diorang bagi baby kejap pada aku untuk susu kan.malam tu,memang aku dijaga rapi sebab diorang nak pantau keadaan aku.baby pun di asingkan.

Kasihan dekat baby.Hari pertama lahir kat dunia, kena hidup sendiri tanpa mama dan papa dia.

Esoknya,aku ditransfer ke wad biasa,pelawat pun dah boleh datang melawat.sebab keadaan aku dah stabil.tapi aku kena tahan lama kat wad tu.dari hari khamis aku duduk hospital ,sampailah hari Isnin.sepanjang kat situ,sedih je aku tengok orang yang beranak normal,dalam sehari je,dah discharge.dah aku ni kena tahan lama-lama.stress!dah la sakit cser ni berbisa sangat, malam-malam kena jaga baby sendiri.bangun duduk tak tentu arah,pedih dan bisanya memang Allah je yang tahu.hospital kerajaan kan,mana suami boleh teman.sesiapa pun tak boleh teman.memang aku je yang berjaga susukan baby,salin pampers dia dan layan baby meragam.

iman31052012062
Baby Iman : Hari Pertama.beberapa jam lepas lahir.

 Alhamdulilah, semuanya dipermudahkan.dulu punyalah aku takut hendak bersalin.takut sakit yang aku tak dapat handle.tapi lepas dah lalui semua ni,hanya rasa syukur yang dapat aku ungkap.aku dah rasa sakit kontraksion dan sakit kena czer.kiranya sakit bersalin normal pun dah rasa, cuma yang syukurnya tak ada sampai koyak/luka di bawah walaupun kepala baby dah keluar sikit dekat situ.tapi kedua-dua sakit tu,masih boleh aku handle,InsyaAllah.

Cuma memang aku benci kena seluk.banyak-banyak kali.benci.rasa memang kena godek habis-habisan je.huh.


528934_3994566178269_1447666426_n
hari ke 26. mama dia suka stokin dan baju die ni,kekeke.

syahdu lihat muka anak sendiri.Maha Besar Allah.



7 comments:

  1. veee syok nyaaa. take care!! I xsabar dah nk masuk labor room. hehe

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. besarnye pengorbanan seorang ibu :) tahniah dh melahirkan seorang baby yg tembam hehe

    ReplyDelete
  4. fuh..ngeri jugak eh..xlarat push, trus czer ek..atoiii
    mintak2 la kuat iman.nk normal birth.huhu!

    ReplyDelete
  5. Ms. Fiena :terima kasih dear...hihi,smoga slmt utk u yea..jgn risau apa2 k...hadapi je,InsyaAllah smuanya akan ok :)



    E.m.ma. I.n.s.Y.i.r.a.H : hihi,btul2.muka die cpat sgt berubah... :)


    Bazilah (^0^),hihi.syukur alhamdulilah atas kesempatan ni :)


    ctmah,hihi.jgn takut...insyaAllah awk bleh natural birth...chaiyok3

    ReplyDelete
  6. beb, cerita kita adalah sama...hehehe... :) 2 2 rasa...take care dear...:)

    ReplyDelete
  7. same macam adik saye..tak larat push then kene c-zer..tak per..yang penting dah selesai dan selamat sekarang...betul ar..yang paling tak tahan sebenarnyer biler kene seluk banyak kali tu...huhu

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...