nuffnangku

Sunday, May 27, 2012

waiting game! seksanya !!!

DSC_0340-1
me at 38 weeks. abaikanlah muka membengkak tu, dah namanya pun pregnant kan.


dulu, masa awal-awal pregnant,aku tak pernah terfikir bahawa penantian itu satu penyiksaan ya amat.
bukan penantian nak tunggu kekasih ke apa.
tapi penantian untuk menanti kelahiran zuriat sendiri.
tengok orang update tentang betapa tak sabarnya mereka menghitung hari, membuatkan aku terfikir, malah macam yakin - aku takkan macam tu kot.

sebab,
aku takut hendak bersalin.
tapi bila sudah due date pun, si anak belum mahu keluar / lahir jumpa mak dan bapa dia, aku memang resah.
otak aku macam tak boleh hendak fikir hal lain dalam kehidupan aku.
otak aku hanya fikir - anak. bila dan bagaimana dia lahir. kenapa tak lahir lagi.

due date aku 25 may 2012.
pada 24 may 2012, memang aku dah turun tanda- darah.
tapi tak sakit langsung.
aku langsung tak rasa contraction yang kuat atau yang sedang-sedang.
pergi juga ke Hospital, untuk check. tapi aku dapat agak, memang takkan admitted sebab tak ada contraction. bukaan masih di bawah 2cm tapi rahimku telah lembut.
doktor bagi aku 9 hari, if masih tak ada apa-apa sakit, then diorang bagi aku 2nd option, or 3rd option : induce. then czer kalau tak berjaya. atau czer terus.

setahu aku orang kata induce tu lebih sakit dari normal pain.
dan belum tentu jalan terbuka, di mana akhirnya akan kena czer juga, jadi akan sakit berganda- atas dan bawah. wallahualam.

aku sekarang memang sudah berada tahap REDHA.
apapun yang bakal terjadi, aku cuma harapkan baby selamat dan sihat. di lahirkan dari rahim aku dengan sempurna.amin, mudah-mudahan urusanku dipermudahkan. sape-sape yang membaca blog aku ni, tolong doakan sekali yea.

tapi hari ini, 26 may 2012, masa aku bangun tidur, ada lendir bercampur darah. kemudian, aku mula rasa sengal-sengal sekitar ari-ari, tapi kekerapan yang langsung tak selari dan masih boleh aku tanggung.
aku sendiri pun tak tahu itu ke contraction atau pelvic pain.

tapi aku sayu juga bila fikir saat-saat mengandung yang bakal berakhir tak lama lagi.
saat yang indah bagiku.
berkongsi nyawa dengan seorang anak.

anakku, bilalah kita akan dapat bertemu?
rinduku terhadapmu, memang tak terbendung lagi.
penantian ini terlalu sulit untukku harungi hari demi hari.


8 comments:

  1. Eh, comel je perut u. Hehe. Kalau I pun x sabarnye nak tnggu baby kluar lagi2 bile dah ade tanda. tapi baby still xmo kuar jugak. Huwaaaaaa

    ReplyDelete
  2. wish u all the best! bykkn berdoa k supaya semuanya lancar :)

    ReplyDelete
  3. baby boy ye? hehe nampk kedepan sgt perut u tu. semoga selamat semuanya Vee :)

    ReplyDelete
  4. elly, btul dear.tanda da turun, tp x sakit2 pun..so kene tunggu til 3 jun.then baru decide induce or cser...seksanya menunggu...

    nana : thnx dear...

    etty : sobs2....

    lisa : hehe..leh jd mak bidan la u...amin,thnx dear :)

    ReplyDelete
  5. take care yer....doakan u & baby will be just fine :)

    ReplyDelete
  6. Fiza Z. Abidin: thnx dear..amin ya rabbal alamin :)

    ReplyDelete
  7. salam perkenalan :)
    cumelnyee perut u...
    doa byk2 eh..Insya Allah semuanya berjalan dgn lancar.

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...