nuffnangku

Friday, May 25, 2012

checklist baby - lengkap


di ambil dari Nana Farhana tapi dalam versi Syima Syaz.
eh, faham ke? tak faham tak pelah.
harap checklist ini membantu bakal ibu dalam membuat persiapan tentang barang-barang keperluan baby terutama yang bakal menjadi ibu buat pertamakalinya.
aku pun, mula-mula agak pening dan blur, tak tahu apa hendak beli.tak tahu apa yang penting dan apa yang tak.
nasib baik Nana buat checklist ni dan lagi nasib baik Syima buat sebagai sticky kat blog dia,so aku just copy paste dan tak tambah apa-apa sebab lengkap sangat dah semuanya.

yang mana aku tulis  ' - done  ' and ' - pending ' tu aku punya persiapan la :)



FEEDING

1. Feeding Bottle ( 3 oz/5 oz) 
 - done 
2. Newborn Teat - done
3. Storage Bottle / Plastic - 10 bottles  / 10 px 
 - done 
4. Breast Pump
 - done 
5. Bottle & Teat Brush
 - done 
6. Sterilizer, Dryer & Warmer
 - done 
7. Nipple Cream - pending
8. Nursing Bra 
  - pending 
9. Nursing Pad Disposable – 1 box dulu 
 - done 
10. Nursing Pillow
   - pending  
11. Bottle Cleanser
 - done 


BABY GEAR

1. Long Sleeve
 - done ,beli NB tak byk, beli 0-3 mth dengan 3-6 mth yang byk.
2. Short Sleeve
 - done 
3. Rompers / Bodysuits
 - done 
4. Short Pants
 - done 
5. Long Pants
 - done 
6. Mittens & Booties 
 - done 
7. Binder
 - done 
8. Baby Bib / Washcloth - 1 /
 - done 


BABY NURSERY

1. Quilt Set - 1
 - done 
2. Bidding Set / Pillow Case - 3 set - 2 kat umah aku, 1 mak aku beli untuk umah kat melaka
 - done 
3. Blanket with/without hooded - 2 
 - done 
4. Mosquito Net - pending
5. Storage Drawer for Baby Gear - 1
 - done 
6. Laundry Basket - 1
 - done 
7. Receiving Blanket / Napkin (untuk bedung) - 10 per set
 - done 
8. Bouncer - KIV , tunggu baby lahir dulu
   - pending  


BABY CARE / BATHING

1. Toiletries ( Shampoo, Lotion, Shower Gel) - 1 set 
 - done 
2. Towel - 4 
 - done 
3. Cotton Buds - 1 
 - done 
4. Cotton Ball / Pad - 1
 - done 
5. Nasal Aspirator
   - pending  , lupa nak beli
6. Bathtub - 1 
 - done 
7. Viks & Minyak Telon - beli water grip dgn minyak yuyi.vicks x elok untuk baby kn.
8. Thermometer
   - pending  
9. Nail Clipper – 1 
 - done
10.small towel - 3   - done 


BABY DIAPERING

1. Newborn Diapers – 1 
 - done
2.diapers size S - 1   - done , try and error dulu
2. Diapers Wipe - 1 box 
 - done 
3. Changing Mat - 1 
 - done 
4. Diapers Rash Cream
   - pending  
5. Tissue - tak beli, guna yang mana ada
6. Detergent - 2
 - done 
7. Napkin Liner
   - pending  


TRAVELING / EXTRA

1. Car Seat
   - pending  , saja nak tunggu baby lahir 
2. Stroller
   - pending  , alasan yang sama
3. Baby Sling 
   - pending  
4. Nursing Cover
   - pending  
5. Diaper Bag 
   - pending  
6. Cooler Bag for EBM - 1
 - done 
7. Body Support For Stroller
   - pending  


FOR MAMA

1. Sweater - 1 
 - done 
2. Maternity Pad - tak beli,beli yang overnight
 - done  
3. Normal Pad - 1 Packs
 - done 
4. Socks - 3 Pairs
 - done 
5. Confinement Set
   - pending  , kena tengok condition bersalin normal or czer
6. Bengkung - 2 Set
 - done 
7. Massage Oil
   - pending 


1 comment:

  1. hai salam pekenalan.Bila due bsalin?klu dari pengalaman anak sulong saya, klu awk nak fullybreasfeeding, botol susu jgn guna dalam tempoh dalam pantang..baby baru lahir nie sgt bijak..klu pakai botol nie senang nak, tak perlu berusaha tok dapatkan susu..Alhamdulillah anak sulong saya kakak zahra nyusu 1thn 2 bulan..benti 2thn 3 bulan lebih kurang gitu..enjoybreastfeeding nnt yek..

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...