nuffnangku

Sunday, March 14, 2010

Bandung,Indonesia-intro



i loveeeee Bandung.really2.ini kali kedua saya ke sana.mulanya agak nervous la juga bila tengok berita kata tengah banjir.sebenarnya bukan di situ.bukan.haha.semasa di sana,dengar berita ada tanah runtuh,tapi masa saya pergi keadaan Bandung masih sama seperti masa saya pergi pada oktober 2009.

kenapa saya sukeeer bandung?
. sbb sy seorang yang suka shopping (shopaholic kah?).di sana,banyak sangat Factory Outlet yang boleh membuatkan kita hidup tak senang,selagi tidak menghabiskan berjuta-juta rupiah yg kita bawa tu.Bandung syurga membeli-belah.

. cuacanya yang tidak panas.redup dan nyaman.memang sangat nyaman dan tenang sebab kat sana banyak pokok2.so tak perlu risau memang tak panas pun.sangat selesa.

. ok,lagisatu setiap pembelian kita adalah berbaloi.sebabnya ( barang branded + berkualiti + cantik=harga murah.)

. ok,untuk sesiapa yang mungkin berminat ke sana,saya just sharing pengalaman saya di sana.hope boleh jadi sebagai panduan .kalau pergi sana,better awal-awal booking for tranport dan hotel.sebab untuk yang memang bertujuan untuk shopping bila disana,tentulah masa yang ada tidak harus dibuangkan dengan mencari teksi sana-sini or berpindah-randah dari satu hotel ke satu hotel.ok,cara cakap macamlah nak duduk sampai sebulan dua.tapi memang penting untuk mempersiapkan diri awal-awal.perlu ada supir/driver sebab mereka dah memang biasa di sana.sebut saja nak ke mana,mereka tahu jalan dan peluang untuk kita di tipu adalah sangat sedikit berbanding dengan teksi-teksi yang mungkin mengambil kesempatan di atas nama 'anda adalah pelancong'.

supir/driver ni awal-awal dah beritahu cost tranport selama kita berada di sana.so awal-awal masa di Malaysia lagi,kita sudah boleh asingkan duit untuk tranport.so masa shopping,dah tak payah risau kalau-kalau ter 'guna' duit untuk bayar hotel and tranport.

. sesiapa yang mahu contact number pak supir di sana,silalah tanya di ruangan komen ok.saya akan bagi contact number tu.tapi sorry,tak boleh publish di sini.saya pergi 3 hari 2 mlm,kos untuk tranport selama 3 hari 2 malam di Bandung sahaja ok,adalah sebanyak RM150 ++.murahkan?RM150 boleh cover hotel n tranport untuk 3 hari 2 malam.tranport selesa,siap ada aircond and hotel pun selesa.even hotel tidak berbintang,tapi kemas,bersih dan not bad.puas hati!~

. sila asingkan duit untuk tax airport sebanyak 75000 Rp.dibayar masa kat airport on the way pulang ke Malaysia.

. bawa duit yang telah siap convert ke rupiah TAPI jangan tak bawa langung duit ringgit kita.kalau sesak-sesak,di sana still boleh tukar kat Money Changer kan.percayalah,bila dah mula membeli,kita takan pernah cukup.bagi yang mempunyai kredit kad,digalakkan mengunakannya sebab ini akan mengurangkan anda membawa duit cash ke hulu-ke hilir yang sememangnya amatlah tebal .juta-juta kan.

. bawa kredit kad untuk mengelakkan pencopet.hehe .

. pastikan anda 'set' waktu indonesia degan betul jika tidak anda mungkin akan tersilap waktu.cuaca dan keadaannya sama sahaja dengan malaysia,cuma beza jam mereka lewat 1 jam
cth: Malaysia : pukul 10 pagi
      Indonesia : pukul 9 pagi.

. lagisatu,ketika di sana,sila ajar diri anda untuk jadi manusia hati batu sedikit.sebab di sana terlalu ramai peminta sedekah dengan cara yang lebih advance.kalau boleh ketika anda keluar kenderaan dan di sapa dengan si peminta sedekah terutama kanak-kanak,jangan dilayan.sebab mereka ini under agensi.dan jika anda bagi pada seorang ,kanak-kanak lain akan serbu anda tanpa kasihan untuk mendapatkan wang dari anda.so berhati-hati ok.

. sila jangan ke mana-mana bersendirian atau di dalam kumpulan yang kesemuanya adalah perempuan.agak bahaya.sebab penjaja suka serbu pelancong.yang menyerbu nanti bukan seorang dua tapi kadang-kadang sampai 5 or 6 orang yang sibuk pot pet pot pet menjaja barang mereka.dan anda akan jadi takut dan pening kepala bila setiap seorang dari mereka mengeluarkan barang-barang yang di jaja di sekeliling anda.boleh bayangkan tak?bayangkan macam anda ini artis yang sangat popular yang di hurung oleh peminat fanatik.fanatik ok.

. sila booking untuk luggage untuk perjalanan pergi dan balik.pastikan muatan luggage anda tak lebih dari 15 kg.kalau lebih,haruslah di charge.mahal ok kalau kena charge.setiap 1 kg yang lebih,akan kena RM20.


kalau anda tak booking luggage,untuk pergi sahaja
15 kg pertama =RM20
1kg seterusnya hingga 15kg =RM20

katakanlah anda tak booking untuk luggage,dan berat luggage anda adalah 16 kg.
16kg=RM40 (jgn haraplah 1kg tu diorg tak kira.kalau 15.5kg pun-0.5 tu tetap dikira sebagai RM20)

dan bayangkan untuk balik dari bandung,after anda shooping sakan,mahunya untuk luggage pergi-balik sahaja,anda akan membazir sebanyak lebih kurang RM80.(owh..not cool,ok)so,booking lah luggage sekali semasa beli tiket.untuk pegi dan balik,anda di charge RM15 untuk 15 kg.maknanya kalau untuk pergi dan balik anda hanya bayar untuk RM30.masa pergi mostly,kita takkan bawa barang2 sampailah 15kg.

. tujuan ke sana memang nak shooping kan . so dari malaysia ni,tak payahlah anda bawa pakaian anda dengan banyak gila.kalau pergi 3 hari 2 mlm,memandailah bawa baju dalam 3 helai.sebab kat sana anda boleh shooping and pakai untuk hari berikutnya kan.

. lagisatu,dinasihatkan bookinglah tiket semasa tempoh promotion.time itu memang harga tiket murah2.biasanya promo tu untuk perjalanan yang lagi 6 bulan.macam contoh,promo dalam bulan 3,tapi itu untuk perjalanan bulan 10.so,kira macam komitment la kan.sebab kita sempat kumpul duit,booking hotel/transport dan mcm2 lagi.
antara pemandangan di Bandung

8 comments:

  1. hi Vee,

    i nak pegi bandung next week..
    nak mintak tolong kalau boleh bagi contact detail untuk pak supir kat email address i ..
    cicakmasin at gmail dot com...

    thanks.. :)

    ReplyDelete
  2. hi vee...

    i terbaca blog u ni..actually i nak gi bandung bulan 7 nanti...boleh bagi contact no pak supir yg vee gune tu? my email lindakhalid2@yahoo.com

    TQVM...

    ReplyDelete
  3. hi vee
    i bce blog u ni..best
    i nk pegi bandung mgg dpan..so minta advise ckit, otel, pak supir, n sume la.. hehe
    tq ek
    email i = cramcream84@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Hye Vee,

    Saye nk ke bandung Jun nih .
    Nak no contact Pak Supir ?
    Btw..
    awak book hotel cammane ? airport ke ? booking awal2 eh?
    email kan kat saye

    iker_mars@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. hi.i da anta di email u all..enjoyy...ur vacation t ok..

    ReplyDelete
  6. hye dear,
    nice blogs & info, i nak pergi bandung this febuary, can u email me no pak supir tu.. azie2258@yahoo.com.. thanks ;)

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...