nuffnangku

Thursday, August 20, 2009

isteri?

sekadar bkongsi ok.lately ni aku byk kutip kisah rumahtangga org(aku bukan kaki gosip.tak.tak.tak)kutip utk aku jadikan teladan n mcm tips utk d aplikasikan dalam rumahtangga aku sdiri 1 hari nnti(wah.mcm best dgn ayat rumahtangga aku sdiri).aku nk tahu n wat selidik ttg ape yg di perlukan seorang suami bl dia dah bergelar suami nnti.ape yg lelaki mahukan dari seorang perempuan yg dia kahwini.dan aku juga nak tahu ape yg diperlukan dari seorang lelaki bl die memilih bhw perempuan inilah yg akan dinikahi.ape kriteria n ape.ape.ape dan ape2.

abg2 di sekelilingku byk bcerita itu ini ttg life mereka.dan dari situ aku byk belajar bagaimana m'handle' seorang lelaki bnama 'suami'.klu bleh,biarlah aku wat yg terbaik.kan syurga itu d bawah telapak kaki suami.sblm kahwin,syurga kite di bawah telapak kaki ibu.lepas kahwin,syurga kite adalah d bawah telapak kaki suami.redha suami adalah kunci utk akhirat kite(so lelaki,sedarilah bhw kuasamu sgt besar dalam rumahtangga.satu kunci yg berupa tangungjwb n kepercayaan yg telah Allah beri pd kamu).so ms bcinta ni,bleh gak la kite wat perangai ..tp bl dah kahwin,dosa pahala itu sudah d ambil kire.

bg aku,perkahwinan bukan setakat kite bnikah.perkahwinan adalah sebuah lafaz yg kite lafazkan d hadapan Allah.1 hal yg bukan main2.bukan perkara kecil.dan mmg telah di tuliskan bhw dia itulah jodoh kite.seorang lelaki asing yg tibe2 mjadi sebahagian life kite.byk hal yg perlu d neutralkn.sebab kite n suami adalah 2 individu yg berbeza.

utk jd seorang isteri bukan perkara mudah.kite perlu mjaga maruah suami,perlu jg batin n lahiriahnya..keperluan fizikal,emosi,jiwa n batin suami harus terjaga..mmg ini zaman teknologi n milenium.tp dalam hal2 tertentu,yg konservatif masih lg konservatif.mmg ramai lelaki zaman ni dah x kesah certain2 hal.tp utk mbina rumahtangga yg sempurna dari perspektif Islam,aku xrasa mcm elok jika si isteri sibuk ke clubbing sana-sini..enjoy2..minum2 sana-sini..smoking..bpeluk2 ngn lelaki len..owh tidak.adakah itu dapat mbina rumahtangga yg bahagia?ntahla.Wallahualam.

kalau bini sibuk mabuk2 or sibuk g clubbing..anak2 pun secara x langsung akan terdidik dgn kebiasaan2 nih.erm..dapatkah keluarga yg harmoni d terapkn?erm...pk2 la.mampukah masyarakat madani di bina?

erm.bg aku utk jadi seorang isteri mmg x susah.ramai telah melakukannya n melaluinya.tp utk jd isteri mithali itu adalah sedikit susah..isteri mithali bukan sekadar pd nama.tp pd perbuatan,kata2 n perilakunya n pd jiwanya.

ada org ckap aku kalau jd bini,mmg bini yg setia n mithali..y patuh pd kata2 suami.blum kawin pun dah patuh pd kata2 BF..ngegege...mudah2an.Amin.owh lupe..mmg skg,aku byk blaja n dgr pengalaman org2 yg lebih dewasa dari aku ttg ilmu rumahtangga...tu blum termasuk yg mak aku ajar sejak dulu lg..

eh.mcm x sabar la plak nk tgu kat umah masak utk suami.bl suami blik keje,hidangkn makan n minum utk dia.basuh baju,lipat kain..kemas umah..bla..bla..bla..seronok gak jd isteri eh..tp quite letih la jugak tp mcm seronok.cemburunya aku pd perempuan2 yg dah kawen.hope mereka smua bahagia dgn jodoh masing2..Peace and Assalamualaikum!~

tensen!

bz-hypertension.mmg bz giler.tensen sgt.kdg2 rs mcm nak jd halimunan bile terpaksa mjawab2 dgn bos.setiap problem yg dilakukan atau kesalahan yg di lakukan oleh aku atau staff2 aku,aku gak yg kene jwb.kdg2 aku tlg coverkn staff2 aku.tp kdg2 aku gak yg kene hentam semula..erkk?

adakah aku gagal manage people?erm..akan d fikirkn..hahaha.kdg2 dah blik umah pun aku pk keje lg.tp bidang keje aku ni cam susah nk kongsi kat org sbb kalau citer pun orang 'sure' xkan faham.dari aku makin tensen nak g terangkan hal yg sebenar,baik je aku simpan diam2 dalam hati perasaan tensen itu.kan?

bl aku bdepan ngn bos,aku faham pandangan n pendapat bos.sbb depa view in other situation.yela,pandangan seorg bos tetap xkan sama dgn pndangan org bawahan,kan?pandangan seorang staff pun xkan sama cam pndangan seorg bos.n pandangan seorg supervisor plak,mcmane?hahah,pndangan aku x berapa nk d perlukan kot?mmg aku bos pd staff2 aku,tp kdg2 aku pun blurr gak.bl dah terlebih tensen n ade byk bnde nk kene handle,aku pun mule le xamik kire sgt ttg figure ke ape ke..bl bos tnye aku ape2 update,aku pun men hentam je jwb.nasib ko la Vee Lara oi.Branch pun satu.klu ade satu2 kes tu,mmg x pnyabar ah dorg tuh.asik keep in view 24 jam.aku pun x tentu arah jadinya.bygkan kalau 30 branch call utk keep-in-view,x ke naya je aku..hmmm..

kdg2 aku akan marah mereka smule kalau sikap x pnyabar dorang tuh wat aku susah.dorg marah2 aku tnye knp kes x settle2 lg.tp bl aku check,dah settle,ape lg..siaplah dorg...surely aku akan kate ''tlg check btul2 b4 wat complaint ok..ni u call i marah2,i jd 2 kali keje!!!!" hehe.yg kerek,for sure aku lyn kerek.yg sopan n manis je bl ckap ngn aku,aku pun akan sopan n manis je bl bcakap.

esok,relief partner aku xde.jd aku kene wat 2 org punye keje.aiyook.hari ni pun tensen x hbis lg.sok tambah lg tensen.erm...xpe.wat bdo jer.n pure2 blurr..eh?hahahaha.itu je cara utk handle tensen.pk2 sgt pun x gne...jd cool jer..n complaint sket2 je kat boyfriend.pastu,biar jela.

Wednesday, August 19, 2009

ada makna neh..



sekejap jer ms berlalu.ntahlah.mcm semua in baru jer blaku.tp sedar tak sedar...dah sejauh ini semua ini kami lalui.

ada kisah hitam yg kau dan aku telah tingalkn jauh2 d belakang.
bila kau bsama aku,kita lupakan kisah lalu.
lupakan dia tu dan lupakan dia ni..
kerna mereka tidak perlu ada dlm catatan cinta kita.
ada sempadan yg harus kita patuh sentiasa.

aku menerimamu bukan atas dasar material.rupa.harta atau sekadar mahu bteman.
simpan sj harta mu kerna aku tidak dambakan itu smua.
tidak perlu barang2 mewah.gadget2 cangih.perfume2 hebat.baju2 branded.
dan segalanya.
aku memerlukan kau kerna hati aku mahukanmu.itu sahaja.

jalan kita masih terlalu panjang.
masih jauh utk di teka kesudahannya.
tp biarlah dgn kesudahan yg baik2 sahaja

wahai lelaki,
izinkanlah aku mcintaimu selalu.
berilah ku ruang utk belajar memahamimu selalu.
carilah peluang utk terus membina cinta yg bahagia dlm hati kita.
izinkanlah aku mhormati ego lelaki mu kerna aku pun tahu realiti itu.
ego seorang lelaki.
biarlah aku sentiasa d sisi.mjadi teman yg melihat susah dan senangmu.
biarlah aku jadi perempuan yg tahu mhargaimu dan tidak pernah mduakanmu.

P:knp pilih sy?
L:jawapannya ialah masa mula2 kenal kamu kerek dgn sy.(huh?wtf....)
P:bukan kerek,cuma berhati2.xsuke jatuh bkali2 d tempat yg sama.klu leh xmo jatuh lg.itu sj.
.

Tuesday, August 18, 2009

weekend..

sabtu ahad lepas aku x blik ke mana2.hehe.tp melalui hujung mingu yg sgt superb!kenapa begitu?kerna sgt bahagia..bahagia d sisi bestfriend and my chenta hati.wink!~ wink!~pagi,ke UKM.sesat jap la gak.nasib baik driver mummy g tnye org..klu x,not so sure la...sesat til ke mana2 ntah..after tht we all ke I.K.E.A..mummy nak cari barang2..we all just follow n jd peneman setia jer..sementara mummy bz pilih2 barang..we all smue bz bposing..hahah..bykkali gak mummy bising..well,hahahaha... then,kitorg mkn d Santai Cafe..hmmm,not bad.pilihan mummy.

then,tgahari,mummy nak blik.aku blik umah terus.xde bcadang ke mana2 pun.blik n tido.dr petang til mlm.dlm tido2 tu pun ttp ade perasaan yg mcm sampai x sabar tungu mlm mjelma sbb nak dating ngn shamsyul hashim.1 hari x jupe die.last jupe die jumaat.sabtu blum jupe lg.. wink!~ mcm la die sorang je ade pakwe.org len xjupe smingu dua..sebulan due,ok jer..wtf...tu org len,ni aku...dr aku kuar ngn lelaki x tentu psl,mgedik sane-sini,bek aku ngn shamsyul jer..elak fitnah..n die pun xpk aku ni asik mcurang je kejenye.. hehe

mlm,aku dating ngn shamsyul.best.loving2.mkn kat kedai mamak.lepak2 n die gasaknye online..hahaha.
i love you ,syg.thanx sebab spend masa ngn sy.best n romantik kan date kite hari tuh..makin syg kamu..

ahad,lunch same.mlm tu pun dinner same2 ngn shamsyul.g Mc D di Jusco.yeyeyh!!hujung minggu ku adalah sgt perfect..muaach..

Friday, August 14, 2009

mengantuk..


..I'm just glad that I've got you in my life..


..One day im standin' in the middle of the road..


..And i don't know where im goin'.quite blurr ..


..All of a sudden my whole life changed ..


..It's been a mean world without Shamsyul Hashim..


..Shamsyul,I Love You!..

aku dan dia


mlm td kunun2 nk tdo awal..sudahnye..aku tdo kul 3 am.huh..gerenti pg nk bgun g keje,terasa cm nk g gantung diri...lame dah x berbual2 panjang cmtu..i miss all da memori ms d 403 tuh..

aku n diela..jarang sgt ade konflik..tp bl ade,lame giler baru nk settle..sampaikan kami pna gaduh selama sebulan..n akhirnya aku g pujuk die til ke kuantan..hebat x hebatnya konflik...tp sbb itu jugak,aku dapat pakwe..kehkehkeh

rindu giler zaman mude dulu...yg x pna risau ttg duit(ade risau gak,tp xsgt)..xpna risau ttg masa..bleh bgun n tdi sesuka hati..:(

ni pic2 kenangan aku n diela..


thanx utk mlm td.aku rs lebih cool bl dah bbual ngn ko..



kami yg kiut-miut.nah pic utk tatapan..hehehe

Thursday, August 13, 2009

ayah kate...

hari ahad b4 blik sini,mak n ayah anta g terminal bas..sjak 4 tahun lalu dok kl ni,blum pna mak ayah aku ter'miss' utk anta aku d terminal tiapkali aku blik sini..betapa manja nya aku kan.sunguh.sebenarnya,hati rs x tenang kalau x tgok muke dorang stiapkali melangkah.

tp ahad lepas,ayah cakap sesuatu yg sunguh buat aku terharu n sebak..ayah kate ''kalau ade ape2 masalah telefon ayah ye" dua kali ayahku ulang..lembut n penuh pengertian.pesanan penuh kasih syg dari seorang ayah.Sesunguhnya kalimah itu sgt mbuatkan aku sebak.ayah xpna mbiarkan aku kesusahan sorang2..setiapkali ada masalah,kalau aku refer kat mak n ayah,dorang sentiasa jadi pelindung n slalu mbantu tanpa bsungut.

aku bersyukur d kurniakan mak n ayah seperti mereka.yg xpna kongkong aku atau campur tangan dlm setiap decision aku..aku bebas utk buat keputusan sdiri.dan dorang sntiasa d sisi utk sokong aku.aku bsyukur d lahirkan dalam family yg sempurna spt yg aku miliki skg sedangkan d luar sana masih ramai yg jadi anak yg dtg dr 'broken family'
aku bukan hidup mewah mcm org lain hingga bleh berbelanja ratusan ringit stiapkali bshopping..kami hidup sederhana..kehidupan kami simple..tp aku belum pernah lg kebulur atau terputus duit..masa study pun aku x perlu susah payah keje utk tampung life di kolej..mak ayah sentiasa beri duit belanja tepat pd masa nya..aku bsyukur sgt..

ayah sentiasa jd pelindung n pjaga terbaikku..mak aku pula..mak adalah mak..mmg xdapat lari dari mbebel tu smue..tp die prihatin n stiasa sedia mdengar apa shj masalah anak2nya...hal cinta pun aku selalu refer kat dia..

ayah aku jaga aku dgn cukup sempurna hingga aku adalah aku...masalahnya,kalau aku nak bsuami nnti,mmg aku akan cari someone yg bleh tandingi atau mampu jaga aku lebih baik dari yg ayah aku pernah wat..ayah aku xpernah sekalipun memandang remeh masalah2 aku ..tp dia bukan jnis yg mgongkong..die xkan mdesak..cuma itulah pesan dia..kaalu ade ape2 maslah,aku masih ade die n mak utk d sisiku..itu sesuatu yg org lain sukar utk penuhi..bila aku dah jupe seseorang yg spt itu,maka die adalah bakal suamiku..

aku mmg agak d manjakan..sbb dalam segala hal aku biasanya akan 'd dahulukan'..mereka respect pendirian aku..hormat kata2 aku..hormat kehendak n pilihan aku..tp mampukah orang lain juga hormat aku spt itu?

kehidupan akan datang yg aku impikan adalah sama spt yg aku miliki skg..aku punyai life yg sempurna d sisi ibu n ayah yg mnyayangiku n xpna mbiarkan aku bsendirian...sbb itu aku mudah rindu mereka dan sering bsama mereka..itu saat2 yg sgt bererti...aku adalah anak2 yg d jaga dgn sempurna..ayah aku dah didik sejak dulu lg..time mkn,mesti makan same2..kami akan mkn semeja same2..masa tu ayah aku akan kongsi mcm2 hal ngn kitorang..ayah aku n mak aku x garang langsung...aku x takut pun kat dorang..aku just respect dorang..bg aku respect lg penting dari perasaan 'takut'...

aku bsyukur atas kurniaan Allah terhadapku..memiliki ayah n mak yg memahami...family yg sederhana tp bahagia...dan aku masih teringat kata2 ayah...

p/s: ayah aku jaga aku dgn cukup baik..xperlu la ade org lain plak nk msia2kan aku..kalau jg aku lebih bagus dr ayah,d alu2kan..

Wednesday, August 12, 2009

kenapa sy pilih die?


kenapa ye sy pilih dia?sbb dia pilihan sy..haha.sy pilih dia sbb dia baik.sy pilih dia sbb dia lelaki normal(ha?merepek je).sy pilih dia sbb dia lelaki yg buat sy bermulut laser bila 1st time jumpe(bayangkanlah..)sy pilih dia sbb masa mule2 jumpa,sy x suke perangai dia...lepastu pun sy tetap x suke perangai dia..haha.tp kemudiannya,ogos adalah bulan d mana sy mule dgn TANPA sedar mngambil NASI LEMAK yg d beli olehnya pd satu pagi ms sy ngn dia keje d bangunan yg same..dan slps itu,pjalanan perhubungan ni terus menaiki tangga2 nya dari musuh..kepada kawan..kepada kawan baik...kepada kawan rapat...dan skg kepada kekasih..dan maybe kepada suami?(Amin..) dgn hanya bermula mnerima nasi lemak yg d beri olehnya..


sy pilih dia sbb dia lain dari yg lain dari 1 perspektif yg sy nilai sdiri.dia komplikated utk di faham.kadang2 dia cakap lain,tp die buat lain.dia suke buat mcm x peduli jer tp sebenarnya dia amik tahu(hehehe....)die rock n x berapa nak tahu romantik2 nih(romantik mngikut pandangan aku la kot,hehehe).kalau sy buat silap,dia akan tegur dgn sunguh laser..dan slps itu sy akan rs mcm kene panah petir(hehehe)
bl sy mbebel,die suke wat x tahu jer...kalau sy moody,slalunya dia melayan je sy..kalau sy merajuk,die akan pujuk..adakah itu sbb nya sy pilih die?
sy pilih dia sbb dia adalah dia.bg sy,dia unik.agak pening nk faham dia sbb dia xsuke cerita ttg dirinya kat org(maybe la)ade certain2 hal je,tu pun x sepenuhnya..paling x best,kalau dia ada masalah xmo kongsi ngn sy(kunun2 x nak susahkan sy)ape la..sy sntiasa d sisi die..klu leh tlg,sy tlg la..cett.....sy suke tgok muke die bl die dah mmg wat salah..tp akan mjawab mcm dia xde salah langsung..hahaha,sabar jela.lg,sy suke tgok bile die wat plan masa depan die n segala bnde yg die nak(sunguh cumil)...sy rs dia sgt cumil bl wat ape2 ikut kepala die sendiri je n sy kene ikut je ape2 plan die..ermm..sy xkesah sbb kalau die happy,sy pun happy gak.hati die baik,walaupun die nampak ganas..
sy xde reason knp sy pilih dia.sy pilih dia tanpa syarat.tanpa alasan.tanpa sebab.tp sy syg dia sampai bl2.InsyaAllah.
p/s: sy tgh pk die..dan gelagat2 nya yg suke wat sy gelak..sbb tu sy tulis pasal die..die..dan die..hanya die je dlm hidup sy...

Monday, August 10, 2009

ogos 2009

lately ni aku mula merasakan mcm ade somthing yg x kene..seperti ada sesuatu yg ingin aku jauhi..aku spt ingin lari jauh2...lari dr semua hal...lari dan lari..sampai ku jupe tempat utk bselindung...utk bsembunyi ..utk duduk tenang2 d situ...d satu daerah y sunyi..sgt2..

aku spt tidak mahu jupe sesiapa..aku tidak mahu dlukai..aku tidak mahu didekati...biar tiada siapa memahami ku sbb mmg tak mungkin diriku akan dfahami..dari aku d sakiti kerna setiap tingkahku,lakuku,kata2ku..tindakanku yg payah dinilai..rasanya biarlah diriku tidak d pandang..tidak di endahkn...

aku bukan manusia pengecut yg cube lari dr realti...tp itu hakikat..realtiku tidak seindah yg ku impi...terlalu byk yg pahit dr manis yg ku kutip...tidak mungkin ada yg fhm..tidak mungkin...malah aku d tuduh ... dgn tuduhan ... busuk hati..thanx..

seorang perempuan


Pussycat Dolls - Hush Hush; Hush Hush Lyrics
I never needed you to be strong
I never needed you for pointing out my wrongs
I never needed pain, I never needed strength
My love for you was strong enough you should have known
I never needed you for judgements
I never needed you to question what I spent
I never ask for help, I take care of myself,
I don’t know why you think you’ve got a hold on me
And it’s a little late for conversations
There isn’t anything for you to say
And my eye’s hurt, hand’s shiver,
So look at me and listen to me because
I don’t want too, stay another minute
I don’t want you, to say a single word
Hush, hush, hush, hush
There is no other way, I get the final say because,
I don’t want too, do this any longer
I don’t want you, there’s nothing left to say
Hush, hush, hush, hush
I’ve already spoken, our love is broken
Baby hush, hush
I never needed your corrections
On everything from how I act to what I say
I never needed words
I never needed hurts
I never needed you to be there everyday
I’m sorry for the way I let go
From everything I wanted when you came along
But I’m never beaten, broken not defeated
I know next to you is not where I belong
And it’s a little late for explanations
There isn’t anything that you can do
And my eye’s hurt, hand’s shiver,
So you will listen when I say
Baby
I don’t want too, stay another minute
I don’t want you, to say a single word
Hush, hush, hush, hush
There is no other way, I get the final say because,
I don’t want too, do this any longer
I don’t want you, there’s nothing left to say
Hush, hush, hush, hush
I’ve already spoken, our love is broken
Baby hush, hush
First I was afraid I was petrified
Kept thinking I could never live without you by my side
But I spent so many nights thinking how you did me wrong
But I grew strong I learned how to carry on
Hush, hush, hush hush
I’ve already spoken, our love is broken baby
Oh no, not I
I will survive
as long as i know how to love
I know I will stay alive
I’ve got all my life to live
I’ve got all my love to give
and I’ll survive
I will survive
Hey Hey…
Hush, hush, hush, hush
There is no other way, I get the final say,
I don’t want too, do this any longer
I don’t want you, there’s nothing left to say
Hush, hush, hush, hush
I’ve already spoken, our love is broken
Baby hush, hush

lirik ni best.lagu pun best.
sebenarnye nak ckap..kdg2 kite xperlukan seseorang yg cakap stiap slh kite..kite xperlukn seseorg yg sentiasa menilai diri kite..utk ape?bukankah kalau kite dah knal seseorang,dah terima die dlm life..xkesah la as a friend or apepun..haruslah kite menerima die seadanya..utk apa menilai2 ni?sgt tidak jujur,ok.
kalau kite bleh terime je die tanpa amik kire kelemahan2 dirinya,so apahal die plak memandai2 nk judge kite..

kdg2 org yg setia tu pun perlu dirinya di hargai..ingat ape..mentang2 setia,so bleh wat sesuke hati la?kdg2 dlm life ni,kite hanya perlukan someone y menerima kite tanpa menilai kite...for sure la setiap manusia tu ade kelemahan mereka sdiri..ingt malaikat ke..


ada org kate 'aku busuk hati'.mmg tersentak giler ah dgr.tp xpe..biarlah die menilai begitu..die bukan org pertama yg kutuk aku dan aku tahu die gak bukan yg last..dah biase dah kene kutuk..well,hati manusia ade sape tahu ker?jgn mudah wat penilaian kalau kite x tahu apa2...biarlah..tu tandanya die x knal aku...xkenal aku,so xpyh la nk wat judgement kat aku..sgt tidak cool,ok..


kalau aku busuk hati,aku dah lama wat mcm2..tp aku xpna wat...ok lah,aku mls komen ape2 lg psl busuk hati tuh..biarlah die ngn penilaiannya...yg penting,org yg rapat ngn aku,xpna ckap cmtu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...