nuffnangku

Tuesday, October 6, 2009

penyesalan yang tak sudah..

td masa on da way blik dr ofisku,aku mcm biase akan jln kaki lenggang2 kangkung.haha.xde la lenggang2 mn pun coz aku jalan laju n tak pndang org.segan :)

aku nampak ade org buta tu di bantu oleh orang celik masa nak melintas jalan.ok.mcm xde apekan.hal biase.tapi sebenarnya ade 1 penyesalan yg sangat2 tak mampu aku lupakan till hari ni.

ade 1 hari tu.pagi.aku nak cepat.tergesa2.sbb lg 5 minit nak kul 8.45am.bayangkanlah.perjalanan dari LRt ke ofis amik masa 10 minit.skg aku masih kat LRT.dan time tuh kul 8.40.adui.aku xmahu dtg lambat lg.masa tuh jugak dalam aku nak cepat,aku ternampak ade seorang pakcik yg buta sedang jalan ke arah yg sama ngn aku.dan orang2 sekeliling pun masing2 rushing ke arah yg sama.dgn tujuan masing2.semua nak cepat dan bkejar masa.termasuk aku.aku mulenye nak pimpin pakcik tuh.tp masa tu ntahlah syaitan ape yg masuk kat kepala,aku hanya pk ttg kul 8.45 am tu.

hati jadi separuh2.aku teragak2.kemudian aku wat desicion paling aku kesalkn dalam hidup-berlalu pergi ngn tergesa2 kerna dah dekat kul 8.45 am.hmmm.bila aku sampai ofis,aku sedih.aku menangis senyap2.tanpa pengetahuan orang.aku kutuk diri sendiri sbg sgt selfish.sbb pakcik tu xde sapepun tlg die time tuh.die jln sekejap ke kiri,sekejap ke kanan.tongkat die d langgar2 orang kiri-kanan sbb masing2 nak cepat.

aku terfikir.kalaulah orang buta itu ayah aku.kalau la itu mak aku.atau ia terjadi pd adik2 aku.buta dan tiada siapa yg mbantu.hal itu membuatkan aku sedih.aku kesal.dan aku mmg menyesal giler lepas tu.mungkin orang akan kate-aku berlebih2 dlm memikirkan sesuatu.tidak.aku cume cube menyelami kesusahan dan kepayahan org lain dgn caraku sendiri.

aku mohon Allah mengampunkan khilaf aku.aku memohon moga pakcik itu tidak lg bjumpa dgn orang yg pentingkan diri spt aku.aku bdoa dia bahagia dunia dan akhirat.aku ikhlas.

selepas hal itu,aku pernah pimpin seorang budak perempuan yg aku kira 2 atau 3 tahun lebih muda dari aku melintas jalan.buta.masa perjalanan ke ofis gak.selepas itu,ade seorang lg uncle chinese.juga buta.walaupun aku cube tebus.tp dalam hati tetap menyesal.

aku citer kat aina beberapa hari lepas tuh.sambil nangis2.sebab marahkn diri sendiri.sbb kesian pd pakcik yg buta itu.

2 comments:

  1. not all people are perfect.... sedangkan yg celik pun kite tidak mampu memimpin..nie kan pula yg xcelik...

    ingat la
    jika terdetik kekesalan di hati mu..bermakna bnyk kekurangan yg perlu diperbaiki....

    ReplyDelete

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...