nuffnangku

Thursday, October 8, 2009

pagi ini...aku rindu.

pagi yg indah sepatutnya hari ahad.tp bg aku pg ni indah gak.selepas berselirat ngn segala masalah,pagi td aku bangun dgn minda positif.kdg2 orang yg mnguris hati kita mungkin mempunyai alasannya yang tersendiri.mungkin dia tak memaksudkannya.tapi perkara dah jd.takpe la.4 tahun mungkin bukan 1 tempoh yg pjg utk knal hati budi kot.kalau dekat setahun?dah kenal hati budi jugak?erm.ntahla.xleh ukur hal bkaitan hati n perasaan ni ngn ukuran angka/nombor.

hari tu g umah my bestfriendz.bkenalan ngn girl name -Era.honestly,dah mule rasa syg kat die.orgnya simple.manja dan suke bgambar.hehe.btuah kawanku dpt hsemate spt die.

ok.sebenarnya nak citer ttg hal yg simple.pagi td ms naik lif.masuk seorang uncle chinese ngn cucunya.gadis comel berusia dalam linkungan 5 or 6 tahun.atoknya suruh cakap -good morning -kat aku n mybestfrendz.comel giler bila girl tu ckap-good morning kakak.

bgus atok tu.ajar hal2 yg baik utk cucunya.x mcm sesetengah org.kite tgok baby die pun,muke masam macam cuka.or cemberut.haha.orang yg tgok baby u,then puji2 baby u cumil ke ape ke,tu mcm 1 doa tau.kerek sgt knp kan.hehe.ok,lupakan kisah tu.tu hal org.

cucu td kuar lif dgn dipimpin oleh atoknya.bg aku,itu detik yg best.dan detik paling aku rindu dalam life aku.tp detik tu mcm sukar berulang lg.erm,aku suke hal2 cmtu.hal2 simple yg buat hati aku bahagia.then aku teringat kat nenek yg paling aku syg.tp skg,life n raya aku macam xde erti.

sebenarnya mmg xde erti.byk hal dah jd.dan aku pun dah x mjenguk kampung tempat lahirku lg.ms kecik2 aku xsuke balik sana.sbb aku tak suke katak.ade byk giler katak kat area belakang umah nenek masa tu.tanah lembab.aku takut giler kat katak til now.bleh sawan jadinya kalau katak dkat ngn aku.sbb badan die licin.katak,cicak,ular..aku bleh jd sawan tahap gile xleh bla kalau dkat ngn mereka.:)

ok.lupakan itu.xpenting pun citer aku xsuke katak.hahaha.nenek rapat ngn aku.sbb aku cucu pertama die.die kalau g mane2 mesti bw aku.1 kmpung mmg dh knal aku.bl aku dh besar ni pun,org hnye knal aku.tp aku x knal dorg.hehe.

aku rindu nenek.aku rindu tmpat lahirku.aku rindu suasana desa yg bila pagi2 mmg dingin,nyaman dan bkabus.mmg dingin sbb kalau coklat yg cair pasti sok pg akan jd keras.hmm,aku rindu harum bunga2 pd waktu pg.aku rindu nak bermain2 di tepi kolam ikan mak aku.sambil tgok ikan mlintuk-liuk dalam air.aku rindu nak dengar bunyi buah durian gugur dari pokoknya.dan kemudian,esok pg,awal2 lg atok aku akan g cari di celahan belukar.sbb dr kecil lg aku mmg suka durian.

aku rindu nak naik motor ngn atok g kedai.atok org pertama yg bw aku naik motor dlm life aku.ms tu aku kat sekolah rendah.dan slps die,mmg xde org lain.cume tahun ni jer aku baru pndai naik motor smule.hahaha.

aku rindu bl petang2 kambing2 jiran dtg bsidai kat laman umah nenek.dan aku akan intai2 dorg mcm jakun.dr situ,perasaan syg pd binatang timbul,aku rs la.haha.dan aku gak rindu nak tgok kera2 yg mcm2 perangai tu.siap curi buah2 durian n buahan2 lain yg atok tanam.aku rindu nak petik buah manggis guna buluh.rindu nak pnjat pokok rambutan.jolok buah langsat,duku.tgok buah ciku kat pokoknya.petik petai yg mmg tingi giler dr aku.mcm2 lg.aku rindu nak bermain dengan Ain,Jila dan syuib.jiran yang paling rapat ngn aku.aku kenal ain sejak aku kecil lagi sebab kami sebaya.tak tahu macamana Ain sekarang.mesti sudah semakin jelita..

aku rindu nak g petik jagung kat tanah seberang sungai.aku rindu nak lari cam orang giler ngn adik aku-siti,bila kitorang kene kejar n di sudu oleh angsa2 ganas di rumah paklong mat sin.umah yg tletak di hujung sungai tu.pasti kitorg mjerit2 pangil atok.bayangkan la budak2 umo 9 tahun n siti tu umo die time tu 6 tahun.kecik lg.mmg takut ah.

lgsatu,rindu nak dapat gelang emas or rantai dr nenek bl pagi raya.cucu pertamakn.selalu dpt hadiah emas.haha.

tp tu kenangan yg aku takan lupakan sampai bl2.banyak yg aku rindu tapi tak mampu aku huraikan.kampung itu dan nenek ku adalah tmpat pmulaan seluruh kehidupanku.aku bmula dari sebuah kampung yg agak terpencil tp sunguh mdamaikan.aku rindu tp nenek telah tiada..dan kasih syg aku pd die,xpna hilang..

aku fhm perti kehilangan.tu kehilangan terbesar dlm life aku.kehilangan yg pertama....semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh arwah nenek...

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...