nuffnangku

Thursday, August 20, 2009

isteri?

sekadar bkongsi ok.lately ni aku byk kutip kisah rumahtangga org(aku bukan kaki gosip.tak.tak.tak)kutip utk aku jadikan teladan n mcm tips utk d aplikasikan dalam rumahtangga aku sdiri 1 hari nnti(wah.mcm best dgn ayat rumahtangga aku sdiri).aku nk tahu n wat selidik ttg ape yg di perlukan seorang suami bl dia dah bergelar suami nnti.ape yg lelaki mahukan dari seorang perempuan yg dia kahwini.dan aku juga nak tahu ape yg diperlukan dari seorang lelaki bl die memilih bhw perempuan inilah yg akan dinikahi.ape kriteria n ape.ape.ape dan ape2.

abg2 di sekelilingku byk bcerita itu ini ttg life mereka.dan dari situ aku byk belajar bagaimana m'handle' seorang lelaki bnama 'suami'.klu bleh,biarlah aku wat yg terbaik.kan syurga itu d bawah telapak kaki suami.sblm kahwin,syurga kite di bawah telapak kaki ibu.lepas kahwin,syurga kite adalah d bawah telapak kaki suami.redha suami adalah kunci utk akhirat kite(so lelaki,sedarilah bhw kuasamu sgt besar dalam rumahtangga.satu kunci yg berupa tangungjwb n kepercayaan yg telah Allah beri pd kamu).so ms bcinta ni,bleh gak la kite wat perangai ..tp bl dah kahwin,dosa pahala itu sudah d ambil kire.

bg aku,perkahwinan bukan setakat kite bnikah.perkahwinan adalah sebuah lafaz yg kite lafazkan d hadapan Allah.1 hal yg bukan main2.bukan perkara kecil.dan mmg telah di tuliskan bhw dia itulah jodoh kite.seorang lelaki asing yg tibe2 mjadi sebahagian life kite.byk hal yg perlu d neutralkn.sebab kite n suami adalah 2 individu yg berbeza.

utk jd seorang isteri bukan perkara mudah.kite perlu mjaga maruah suami,perlu jg batin n lahiriahnya..keperluan fizikal,emosi,jiwa n batin suami harus terjaga..mmg ini zaman teknologi n milenium.tp dalam hal2 tertentu,yg konservatif masih lg konservatif.mmg ramai lelaki zaman ni dah x kesah certain2 hal.tp utk mbina rumahtangga yg sempurna dari perspektif Islam,aku xrasa mcm elok jika si isteri sibuk ke clubbing sana-sini..enjoy2..minum2 sana-sini..smoking..bpeluk2 ngn lelaki len..owh tidak.adakah itu dapat mbina rumahtangga yg bahagia?ntahla.Wallahualam.

kalau bini sibuk mabuk2 or sibuk g clubbing..anak2 pun secara x langsung akan terdidik dgn kebiasaan2 nih.erm..dapatkah keluarga yg harmoni d terapkn?erm...pk2 la.mampukah masyarakat madani di bina?

erm.bg aku utk jadi seorang isteri mmg x susah.ramai telah melakukannya n melaluinya.tp utk jd isteri mithali itu adalah sedikit susah..isteri mithali bukan sekadar pd nama.tp pd perbuatan,kata2 n perilakunya n pd jiwanya.

ada org ckap aku kalau jd bini,mmg bini yg setia n mithali..y patuh pd kata2 suami.blum kawin pun dah patuh pd kata2 BF..ngegege...mudah2an.Amin.owh lupe..mmg skg,aku byk blaja n dgr pengalaman org2 yg lebih dewasa dari aku ttg ilmu rumahtangga...tu blum termasuk yg mak aku ajar sejak dulu lg..

eh.mcm x sabar la plak nk tgu kat umah masak utk suami.bl suami blik keje,hidangkn makan n minum utk dia.basuh baju,lipat kain..kemas umah..bla..bla..bla..seronok gak jd isteri eh..tp quite letih la jugak tp mcm seronok.cemburunya aku pd perempuan2 yg dah kawen.hope mereka smua bahagia dgn jodoh masing2..Peace and Assalamualaikum!~

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...