nuffnangku

Thursday, August 13, 2009

ayah kate...

hari ahad b4 blik sini,mak n ayah anta g terminal bas..sjak 4 tahun lalu dok kl ni,blum pna mak ayah aku ter'miss' utk anta aku d terminal tiapkali aku blik sini..betapa manja nya aku kan.sunguh.sebenarnya,hati rs x tenang kalau x tgok muke dorang stiapkali melangkah.

tp ahad lepas,ayah cakap sesuatu yg sunguh buat aku terharu n sebak..ayah kate ''kalau ade ape2 masalah telefon ayah ye" dua kali ayahku ulang..lembut n penuh pengertian.pesanan penuh kasih syg dari seorang ayah.Sesunguhnya kalimah itu sgt mbuatkan aku sebak.ayah xpna mbiarkan aku kesusahan sorang2..setiapkali ada masalah,kalau aku refer kat mak n ayah,dorang sentiasa jadi pelindung n slalu mbantu tanpa bsungut.

aku bersyukur d kurniakan mak n ayah seperti mereka.yg xpna kongkong aku atau campur tangan dlm setiap decision aku..aku bebas utk buat keputusan sdiri.dan dorang sntiasa d sisi utk sokong aku.aku bsyukur d lahirkan dalam family yg sempurna spt yg aku miliki skg sedangkan d luar sana masih ramai yg jadi anak yg dtg dr 'broken family'
aku bukan hidup mewah mcm org lain hingga bleh berbelanja ratusan ringit stiapkali bshopping..kami hidup sederhana..kehidupan kami simple..tp aku belum pernah lg kebulur atau terputus duit..masa study pun aku x perlu susah payah keje utk tampung life di kolej..mak ayah sentiasa beri duit belanja tepat pd masa nya..aku bsyukur sgt..

ayah sentiasa jd pelindung n pjaga terbaikku..mak aku pula..mak adalah mak..mmg xdapat lari dari mbebel tu smue..tp die prihatin n stiasa sedia mdengar apa shj masalah anak2nya...hal cinta pun aku selalu refer kat dia..

ayah aku jaga aku dgn cukup sempurna hingga aku adalah aku...masalahnya,kalau aku nak bsuami nnti,mmg aku akan cari someone yg bleh tandingi atau mampu jaga aku lebih baik dari yg ayah aku pernah wat..ayah aku xpernah sekalipun memandang remeh masalah2 aku ..tp dia bukan jnis yg mgongkong..die xkan mdesak..cuma itulah pesan dia..kaalu ade ape2 maslah,aku masih ade die n mak utk d sisiku..itu sesuatu yg org lain sukar utk penuhi..bila aku dah jupe seseorang yg spt itu,maka die adalah bakal suamiku..

aku mmg agak d manjakan..sbb dalam segala hal aku biasanya akan 'd dahulukan'..mereka respect pendirian aku..hormat kata2 aku..hormat kehendak n pilihan aku..tp mampukah orang lain juga hormat aku spt itu?

kehidupan akan datang yg aku impikan adalah sama spt yg aku miliki skg..aku punyai life yg sempurna d sisi ibu n ayah yg mnyayangiku n xpna mbiarkan aku bsendirian...sbb itu aku mudah rindu mereka dan sering bsama mereka..itu saat2 yg sgt bererti...aku adalah anak2 yg d jaga dgn sempurna..ayah aku dah didik sejak dulu lg..time mkn,mesti makan same2..kami akan mkn semeja same2..masa tu ayah aku akan kongsi mcm2 hal ngn kitorang..ayah aku n mak aku x garang langsung...aku x takut pun kat dorang..aku just respect dorang..bg aku respect lg penting dari perasaan 'takut'...

aku bsyukur atas kurniaan Allah terhadapku..memiliki ayah n mak yg memahami...family yg sederhana tp bahagia...dan aku masih teringat kata2 ayah...

p/s: ayah aku jaga aku dgn cukup baik..xperlu la ade org lain plak nk msia2kan aku..kalau jg aku lebih bagus dr ayah,d alu2kan..

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih singgah blog ini. Sila tinggalkan komen anda :) tapi yang positif je taw.Kalau nak tanya apa-apa secara details, boleh email saya yea - veelara85@gmail.com

♥♥ Lara ♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...